• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Przepisanie z C++ na Pythona pętla for

Object Storage Arubacloud
0 głosów
876 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2021 w Python przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
zamknięte 3 czerwca 2021 przez urbix01

Witam dopiero zaczynam z Pythonem, czy ktoś potrafi przepisać mi ten kod z C++ na Pythona tak aby miało to ręce i nogi?

#include <iostream> 
 
using namespace std;
int main()
{
    int k, suma=0;
    cout<<"Program się zakonczy gdy suma = 13"<<endl;
    cout<<"Podaj zmienna k"<<endl;
    for(int i = 0; i!=13; i= i + k) //ciekawy warunek kończący
    {
        cin>>k;
        suma += k; //skrócony zapis suma = suma + k
        cout<<"Suma wnosi: "<<suma<<endl;
    }
 
    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Uzyskałem odpowiedź Pozdrawiam
komentarz 18 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
I tak kod jest błędny. Nie sprawdzasz sumy. Poza tym prosisz o gotowca. Pokaż, co już naklepałeś.
komentarz 18 maja 2021 przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
no tak zamiast i!=13 powinno być suma!=13
komentarz 18 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Spójrz jeszcze raz na pętle i warunek z "inkremetancją".
komentarz 18 maja 2021 przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
suma = 0
for i in range(0,suma!=13):
    k = int(input("Podaj k: "))
    suma +=k
print(suma)
komentarz 18 maja 2021 przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
powyżej to co udało mi się napisać w pythonie a niżej poprawiony warunek inkrementacji for(int i = 0; suma!=13; i++)
komentarz 18 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Ma przerwać tylko wtedy gdy suma będzie równa 13? Trochę bezsens, chyba, że akurat takie było polecenie.

suma = 0
while suma!=13:

Resztę chyba będziesz wstanie dopisać.  

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 maja 2021 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
wybrane 3 czerwca 2021 przez urbix01
 
Najlepsza

Na Python 3, taki zapis działa (szczególnie ta linia:  suma += int(input()) )

on-line

print("Program się zakonczy gdy suma = 13")
print("Podaj zmienna k")

suma = 0
 
while suma != 13:
   suma += int(input())
   print("Suma:", suma)
 
print("Suma wynosi:", suma, "koniec programu")

 

komentarz 3 czerwca 2021 przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
Dziękuje za pomoc. Trzymaj się 5!
+1 głos
odpowiedź 22 maja 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)
edycja 22 maja 2021 przez Programmer01

Ja również znam tylko podstawy Pythona, ale mogę Ci pomóc (przynajmniej spróbować).

print("Program się zakonczy gdy suma = 13")

print("Podaj zmienna k")

k=0

suma = 0

#Ponizsze while oznacza "powtarzaj dopoki suma jest rowna 13.

while suma == 13:

   k = input()

   suma = suma + k

print("Suma wynosi:")

print(suma)


 

Mam nadzieję, że Ci pomogłam :) Jeśli coś nie będzie działać, to pisz :)

komentarz 22 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Kod daj w bloczek.
komentarz 22 maja 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)

Rzeczywiście, zapomniałam, dzięki smiley

komentarz 22 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Pętla nie wykona się ani razu.
komentarz 22 maja 2021 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 23 maja 2021 przez VBService

[ edit ]

input()  - zwraca "string", aby obliczyć sumę musimy "rzutować" w tym przypadku do "int-a"  wink

on-line

print("Program się zakonczy gdy suma = 13")
print("Podaj zmienna k")

k=0
suma = 0
 
while suma != 13:
   k = input()
   suma = suma + int(k)
 
print("Suma wynosi:")
print(suma)
print("Program się zakonczy gdy suma = 13")
print("Podaj zmienna k")

k=0
suma = 0
 
while suma != 13:
   k = int(input())
   suma = suma + k
 
print("Suma wynosi:")
print(suma)

 

komentarz 23 maja 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Można podać liczbę ujemną...
komentarz 23 maja 2021 przez VBService Ekspert (252,660 p.)

@Oscar, smileyyes

1
komentarz 24 maja 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)

@VBService, Dzięki, dawno nie programowałam w Python... więc trochę zapomniałam... smiley

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 462 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2022 w Python przez LLVL Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 584 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w C i C++ przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,013 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2017 w C i C++ przez Geralt_z_Rivii Nowicjusz (240 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,477 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...