• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapisywanie danych wprowadzonych przez użytkownika aby móc je później wczytać

Object Storage Arubacloud
+1 głos
598 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2021 w C# przez techmat Nowicjusz (170 p.)
Cześć od około tygodnia mam problem w moim projekcie. Doszedłem do momentu gdzie mam gotową całą aplikację lecz po wyjściu z aplikacji dane użytkownika oczywiście nie są zapisane. Chciałbym to naprawić bo w sumie bez tego to co zrobiłem nie ma sensu. Zrobiłem listę w której zapisują się dane wprowadzone przez użytkownika. Co mogę zrobić aby zapisać to w pliku lub w jakiejś bazie danych w czymkolwiek aby ta lista była jakkolwiek zapisana. Próbowałem zapisać w pliku txt ale za każdym razem jak tak robię to nie ma nigdzie tego pliku txt i nie mogę z niego nic wczytać. Istnieje jakaś solucja tego problemu. Jeśli ktoś by mógł mnie naprowadzić byłbym super wdzięczny bo do końca czasu zostały mi 3 dni a ja utknąłem w jednym miejscu.
komentarz 14 maja 2021 przez VBService Ekspert (252,780 p.)

Udostępnij proszę, kod struktury tej listy i kod, który zrobiłeś do zapisania tej listy.  smiley

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2021 przez kukulim Mądrala (6,440 p.)
daj linka do kodu,

albo go wklej, bo bez tego to ciężko coś poradzić.

do komunikacji z bazą użyj Entity Framework.

dokumentacja:

https://docs.microsoft.com/pl-pl/ef/core/get-started/overview/first-app?tabs=netcore-cli
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2021 przez techmat Nowicjusz (170 p.)

Dzisiaj usiadłem po dłuższych przemyśleniach pod prysznicem i wymyśliłem coś takiego. Nie jest to to jak chciałem aby wyglądało lecz zapisuje się i da się po wyjściu z programu odczytać to co wprowadził użytkownik. Pod spodem wrzucam kawałki kodu z tym co musiałem zrobić aby to zadziałało.  Dziękuję wszystkim którzy byli chętni do pomocy = ) 

public string FileName { get; set; } = "todotab";
        //StreamWriter SW = new StreamWriter("todotab.txt", true);
        public void wczytywanie
            ()
        {

            if (!File.Exists(FileName))
            {
                return;
            }
            var fileLines = File.ReadAllLines(FileName);

            foreach (var line in fileLines)
            {
                var lineItems = line.Split(';');


            }
        }

        public Prace()
        {
            InitializeComponent();
            wczytywanie();
        }
 public void list()
        {
                    string todo = textBox1.Text + " " + "->" + " ";
                    string item = textBox2.Text + " " + "->" + " ";
                    string date = textBox3.Text + " " + " " + Environment.NewLine;



                    todotab.Add(todo);
                    todotab.Add(item);
                    todotab.Add(date);
          
            File.AppendAllText(FileName, todo);
            File.AppendAllText(FileName, item);
            File.AppendAllText(FileName, date);      

           
        
           

        }

        public void load()
        {
            string loaded = File.ReadAllText(FileName);
            MessageBox.Show(loaded);

        }



 if (textBox1.Text.Length > 0 && textBox2.Text.Length > 0 &&  textBox3.Text.Length > 0)
            {
                if (listBox1.Items.Contains(textBox1.Text) && listBox2.Items.Contains(textBox2.Text) && listBox3.Items.Contains(textBox3) )
                {
                    MessageBox.Show("Ten element już istnieje");
                    return;
                }
                else
                {
                    
                    listBox1.Items.Add(textBox1.Text);
                    listBox2.Items.Add(textBox2.Text);
                    listBox3.Items.Add(textBox3.Text);
                    list();
                    wszystko();
                    
                }

            }

 

komentarz 16 maja 2021 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

Zdecydowanie polecam użyć do tego bazy danych, a nie takiego zapisu do pliku.

Tak jak w odpowiedzi powyżej - np. EF Core, ale jeśli program jest mały, a danych też mało, to możesz pomyśleć o LiteDB. 

LiteDB :: A .NET embedded NoSQL database

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,480 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2020 w C i C++ przez MasaSkilli12 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 123 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2017 w C# przez __new__in__town Bywalec (2,100 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 329 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2021 w PHP przez Kaerv Użytkownik (500 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...