• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div nawigacji nie chce się ułożyć w jednej linii z drugim divem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
360 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2021 w HTML i CSS przez bazyl8796 Obywatel (1,020 p.)

Cześć,
kompletnie nie mam pojęcia dlaczego div nawigacji nie chce "przepuścić" do linii w której się znajduje drugiego diva pomimo, że wszystko jest niby dobrze. Gdy usuwam marginesy, w divie z nawigacją i dodaję "float:left" to niby wszystko działa, ale gdy znów próbuję wyśrodkować to 2 div przeskakuje do dolnej linijki :/.
Proszę o pomoc i pozdrawiam!

<div class="topbar">
		<div class="menu">
				<ol class="topmenu">
					<li> <a href="#">Strona Główna</a></li>
					<li> <a href="#">Wsparcie</a></li>
					<li> <a href="#">Kontakt</a></li>
					<li> <a href="#">Współpraca</a></li>
				</ol>
		</div>
		<div id="color-adjust">
			<i class="icon-color-adjust"></i>
		</div>
.menu
{ 
	width: 50%;
	padding: 10px 0;
	background-color:rgb(66, 80, 156);
	border-bottom: 1px solid rgb(38, 46, 90);
	border-left: 1px solid rgb(38, 46, 90);
	border-right: 1px solid rgb(38, 46, 90);
	border-bottom-left-radius: 12px;
	border-bottom-right-radius: 12px;
	text-align: center;
	margin-left:auto;
	margin-right: auto;
}
.menu ol
{
	padding: 0px;
	margin: 0;
	list-style-type: none;
	font-size: 15px;
	height: 20px;
	display: inline-block;
}
.menu ol a
{
	color: #ffffff;
	text-decoration: none;
	display: block;
	padding:0px 20px;
}
.menu ol > li
{
	float: left;
}
#color-adjust
{
	float:right;
	font-size:20px;
	height: 30px;
	width: 30px;
	color:white;
	background-color:rgb(66, 80, 156);
	border-radius:7px;
	margin-right: 20px;
}

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
wybrane 11 maja 2021 przez bazyl8796
 
Najlepsza
W jaki sposób pozycjonujesz bloki w bloku o klasie " topbar "? Dla tego bloku daj display:flex i powinno być dobrze. Poczytaj o Flexible box (flebox).
komentarz 11 maja 2021 przez bazyl8796 Obywatel (1,020 p.)
dzięki wielkie :D
+3 głosów
odpowiedź 11 maja 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli już używasz float to oba elementy powinny mieć go ustawionego na wartość left.

Ale zapomnij o układaniu layoutów za pomocą float i użyj tutaj flexboxa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 862 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2017 w HTML i CSS przez remo82 Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w HTML i CSS przez Matiofficjal Początkujący (360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w C i C++ przez Philip Bywalec (2,320 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...