• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Tworzenie nowego obiektu w klasie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
196 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2021 w C i C++ przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)

Witam, mam pewien program do wykonania a nie do końca wiem jak należy to zaimplementować (C++). Otóż Posiadam następujące klasy (obrazek). klasy dell i lenovo dziedziczą odpowiednio z klasy laptop a klasy intel i amd dziedziczą z klasy procesor. Implementacje klas i dziedziczeń mam zrobioną a jedną rzecz jakiej nie wiem jak zrobić jest to jak stworzyć obiekt typu, np. Procesor p1(); wewnątrz klasy laptop. Czy po prostu należy stworzyć to tak jak w main() przy tworzeniu danego obiektu czy w jakiś inny sposób. Z góry dzięki za pomoc 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 maja 2021 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
wybrane 19 maja 2021 przez Przemek49
 
Najlepsza

Pole klasy Procesor w klasie Laptop tworzysz tak samo jak wszystkie inne pola w klasie.

Aby używać dobrodziejstw dziedziczenia użyj wskaźnika do klasy Procesor.

Przykład

class Figura {
public:
    virtual ~Figura() = default;
    virtual string typ() = 0;
};

class Kolo : public Figura {
public: 
  string typ() override {
      return "Koło";
    }
}

class Prostokat : public Figura {
public:
    string typ() override {
        return "Prostokąt"
    }
}

class Klasa {
private:
    Figura *figura; // lub jeszcze lepiej unique_ptr<Figura> figura;
}

 

komentarz 19 maja 2021 przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)
Dzięki za pomoc
+1 głos
odpowiedź 11 maja 2021 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Cześć,

tak jak powiedział przedmówca aby użyć dobrodziejstwa dziedziczenia musisz użyć wskaźnika bądź referencji do klasy Procesor.

Jeszcze jedna uwaga. Taki zapis:

Procesor p1();

nie tworzy obiektu p1 o typie Procesor lecz jest nazwą funkcji bezargumentowej zwracająca obiekt Procesor. Wystarczy zapisać:

Procesor p1;

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 393 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,094 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...