• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wakacyjny staż - Nokia C++

Cloud VPS
0 głosów
3,349 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez szynszyl97 Początkujący (410 p.)
Witam,

Pisałem ostatnio testy na wakacyjny staż do Nokii (Summer Trainee - C/C++ Software Developer). Poszły mi całkiem dobrze, więc czekam na jakiś feedback. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który dostał się na to stanowisko (wakacyjne praktyki/staż) rok temu. Powiedział, że po testach na codility była już tylko rozmowa z działem HR i niebyło rozmowy kwalifikacyjnej. Ktoś miał podobne doświadczenia ?? Może wcześniej była tylko rok temu ze względu na wczesny etap pandemii coś zostało zmienione ??. Ma ktoś może informacje jak to będzie wyglądać w tym roku ??
komentarz 9 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Poza tematem trochę. Jakie konkretnie pytania/zadania dostałeś?
komentarz 9 maja 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,510 p.)
testy do Nokii są bardzo specyficzne i nie są łatwe, przynajmniej tak było kiedyś to taka wiedza w sumie- gównie masz poplątany kod- dużo możliwości odpowiedzi, np jaki adres w pamięci będzie po takich i takich operacjach no i wielokrotny wybór, czasami kruczki w postaci wiesz niedomykania czegoś, czy ten kod się kompiluje etc.

Typowe jak test dla ORCALE JAVA SE :D, akurat mówie o testach na programistę np c/c++ w telekomunikacji to moze inaczej tam wiecej pewnie pytan o protokoly tcp / ip  trasowania etc. mniej kodu, bardziej właśnie też pytania z teorii
komentarz 9 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Właśnie chciałem mieć takie małe porównanie do Intela w Trójmieście. Czyli testy w zasadzie podobne. Oczekiwałem czegoś więcej tak na prawdę.
dla mnie to jest takie trochę, … bo czasami to sztuka dla sztuki i ocenić idzię bardziej trzeźwość umysłu ( a tu stres/niewyspanie) i z 20 linijkowca gdzie jest pytan 1-5 możliwych odpowiedzi, okazuje się że opakowali tam :D malutki - błąd i kompilacja nie przejdzie, wiesz takie  "chamskie" w innym znaczeniu kruczki

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 maja 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,510 p.)
Są trzy etapy, najpierw jest test, potem jest rozmowa z HR i potem po rozmowie jest kolejna rozmowa z programistą, czy można to nazwać "tzw. rekrutacyjna" gdzie wybierają ostatecznie zależnie ile osób ale powiedzmy 3-5 osób z 20stki.
Bo oczywiście na testach brana jest większa liczba, a potem z tej 20-30 osób jest wybierana mniejsza. Jaka, Ci nie powiem ... bo to zależy od potrzeb i aktualnych projektów etc. zwykle max 5 osób, ale zazwyczaj to 3
0 głosów
odpowiedź 9 maja 2021 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
W korporacjach tego typu zawsze masz feedback, nawet jak stwierdzą że jeszcze za mało wiesz podziękują ci za udział. Czekaj na informację zwrotną. Zazwyczaj tak jest że ten test na codility to taki test przesiewowy czy jest ktoś kumaty czy nie tak, aby później nie tracić czasu na wszystkich kandydatów tylko rozmawiać z tymi co są najlepsi. Czas rekruterów nie jest darmowy dlatego robi się takie testy na codility by odsiać osoby którym wydaje się że umieją programować.

Testy tego typu są bardziej z umiejętności algorytmicznych oraz myślenia. Nie jest to nie wiadomo jakie profesjonalne kodowanie. Z doświadczenia wiem że na takich testach wypadają znaczeni lepiej osoby które brały udział w konkursach algorytmicznych takich jak olimpiada informatyczna, robiły zadania w serwisie SPOJ.

Po przeanalizowania wyników, z wybranymi kandydatami prowadzi się rozmowy miękkie. Mające na celu dowiedzenie się jak najwięcej o tobie, czy twój sposób bycia, charakter pasuje do zespołu. Pytają się jak się widzisz w przyszłości, co chciałbyś robić za 5 lat. Nie wiem jak na stażu, chyba tutaj jest stała stawka. Jednak w przypadku normalnej rekrutacji pytają się ile chciałbyś zarabiać.

Po tej rozmowie jest rozmowa techniczna, mająca na celu sprawdzenie czy naprawdę jesteś taki kumaty jak wykazał to test na codility :)

Jeśli aplikujesz na stanowisko związane z C/C++ to obczaj sobie jak działają makra preprocesora, jest tego pełno w kodach produkcyjnych. Całę programy pisze się z wykorzystaniem makr.  Kolejna sprawa to obiektowość, problem diamentowy. Warto również powtórzyć sobie wskaźniki oraz operacje na nich.

Powodzenia :)
Nie zawsze masz feedback. :) Właśnie im większe korpo jak to, tym zwyczajnie teraz go nie ma.
Wiele razy od Noki w dawnych latach nie dostałem, to samo w Comarch w Krakowie- Ci to po 14 miesiącach napisali- automatem systemowym. Zdecydowanie inaczej sprawa się ma w przypadku  "software housów" oni zwykle po 1-sze nie mają dużego przemiału po drugie, maja większy szacunek bo potencjalnie, może się okazać że wrócisz

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 702 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia w C i C++ przez fr3dz1k Nowicjusz (120 p.)
+5 głosów
1 odpowiedź 1,728 wizyt

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...