• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wczytanie profilu XMP daje bluescreen, przepinanie RAMu

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
267 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez Pietruszka45 Nowicjusz (220 p.)
zamknięte 9 maja 2021 przez Pietruszka45
Dzień dobry,

niedawno zorientowałem się, że moje RAMy (Corsair Vengeance RGB PRO//DDR4, 2x8 GB, 3200MHz, CL16) chodzą na bazowych 2133 mhz. Postanowiłem, więc wczytać profil XMP na mojej płycie głównej (ASROCK B450 Steel Legend) na zdefiniowane(?) 3200mhz i 1,35V. Po zapisaniu zmian komputer raz się co prawda uruchomił, ale zaraz dostałem bluescreen, później były 3-4 restarty i pamięci wróciły do bazowych 2133mhz. Próbowałem tych zdefiniowanych ustawień, ale próbowałem też ręcznie ustawiać napięcia i częstotliwości - bez skutku, często komputer się nawet nie uruchamiał. Zarówno procesor, jak i płyta główna obsługują 3200mhz w ramach, a więc zacząłem szukać rozwiązania w internecie. Warto zauważyć, że aktualnie ramy są wpięte w A1 i B1 - instrukcja obsługi strona 13 (https://download.asrock.com/Manual/B450%20Steel%20Legend.pdf) i o ile się nie mylę (strona 28 w instrukcji) żeby pamięci pracowały poprawnie na 3200, powinienem je przełożyć ze slotów A1 i B1 na A2 i B2. Wyłączyłem komputer, wyłączyłem zasilacz i przepiąłem ramy z "1" na "2". Po włączeniu komputera nie za dużo się podziało - monitor czarny, wentylatory nawet nie zaczęły pracować, cisza. Po przepięciu ramów z "2" na "1" komputer znowu się poprawnie uruchomił. Potrzebuję teraz pomocy, bo chyba(?) udało mi się znaleźć rozwiązanie, tylko nie umiem uruchomić komputera po zmianie... Gdzieś wyczytałem, że trzeba najpierw zostawić jedną kość w slocie A1, a drugą przepiąć na B2, włączyć komputer, a dopiero później przełożyć kość z A1 na A2, ale nie sprawdzałem tego w praktyce jeszcze. Ktoś ma może jakieś sugestie? :))

Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: Znalazłem rozwiązanie problemu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 maja 2021 przez Pietruszka45 Nowicjusz (220 p.)
//SOLVED Sloty na RAMy A1 i B1 nie były przystosowane do wysokich częstotliwości, przepięcie na A2 i B2 rozwiązało problem.

Temat do zamknięcia. Tak jak pisałem wyżej problemem było te, że RAMy znajdowały się w złych slotach (A1 i B1), po przełożeniu na A2 i B2 ramy działają stabilnie na 3200mhz (przynajmniej na razie). Do tej pory nie wiem dlaczego komputer nie chciał startować gdy przełożyłem kości z A1,B1 na A2,B2, ale zrobiłem to "łopatologicznie" czyli przełożyłem najpierw jedną kość z B1 na B2 i sprawdziłem w biosie czy komputer ją widzi - widział, więc później przepiąłem kolejną z A1 na A2 i komputer wstał poprawnie, później tylko wczytanie profilu XMP i koniec. Okazuje się, że z całkiem głupiego powodu to zamieszanie. Post zamykam, może się jeszcze komuś przyda.

Pozdrawiam :))

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2024 w Sprzęt komputerowy przez Kapi2367 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 866 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Programista 22 Bywalec (2,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 426 wizyt

93,389 zapytań

142,385 odpowiedzi

322,547 komentarzy

62,749 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...