• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stara pasta termoprzewodząca czy jej brak

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
692 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez Ventus Użytkownik (740 p.)
Cześć zastanawia mnie jedna rzecz co będzie lepszym rozwiązaniem zostawić starą 10 letnią pastę termoprzewodząca na procesorze i karcie graficznej czy zmyć ją i do czasu jak się zaopatrzę w pastę pracować na laptopie bez niej. Z góry dziękuję za odpowiedzi .
komentarz 8 maja 2021 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Lepsza stara pasta niż jej brak.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 maja 2021 przez Benek Szeryf (93,150 p.)

Lepiej poczekać na zmycie dopóki nie będziesz miał kupionej nowej pasty. Ja bym sobie to tak uargumentował:

• Stara pasta pewnie straciła już swoje właściwości, więc teoretycznie jest niepotrzebna. Z drugiej strony komputer Ci teraz działa, a nie wiesz jak zadziała bez pasty (ja też nie wiem, nie robiłem takiego eksperymentu). Skoro więc działa, to po co kombinować?
  • Czyszcząc teraz procka bez nakładania pasty, będziesz musiał się napracować 2x tyle. W obu przypadkach musisz poświęcić czas i rozkręcić kompa, dodatkowo zwiększa Ci się ryzyko uszkodzenia komponentów.

Swoją drogą koszt pasty to około 50 zł z tego co pamiętam. Zamówić można przez Internet i pewnie 2-3 dni po weekendzie będziesz miał ją u siebie.

+1 głos
odpowiedź 8 maja 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeżeli do tej pory nie zauważyłeś oznak przegrzewania się (możesz dodatkowo sprawdzić temperaturę w BIOS i programem typu CPUTemp) i jeśli temperatury nie są wysokie, to ja bym nie ruszał starej pasty dopóki nie będziesz mieć nowej.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 13 października 2024 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez Panelinio Stary wyjadacz (10,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 21 października 2023 w Sprzęt komputerowy przez Jack8993 Nowicjusz (120 p.)

93,442 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,690 komentarzy

62,804 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...