• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stara pasta termoprzewodząca czy jej brak

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
163 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez Ventus Użytkownik (520 p.)
Cześć zastanawia mnie jedna rzecz co będzie lepszym rozwiązaniem zostawić starą 10 letnią pastę termoprzewodząca na procesorze i karcie graficznej czy zmyć ją i do czasu jak się zaopatrzę w pastę pracować na laptopie bez niej. Z góry dziękuję za odpowiedzi .
komentarz 8 maja 2021 przez j23 Mędrzec (190,220 p.)
Lepsza stara pasta niż jej brak.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 maja 2021 przez Benek Szeryf (90,560 p.)

Lepiej poczekać na zmycie dopóki nie będziesz miał kupionej nowej pasty. Ja bym sobie to tak uargumentował:

• Stara pasta pewnie straciła już swoje właściwości, więc teoretycznie jest niepotrzebna. Z drugiej strony komputer Ci teraz działa, a nie wiesz jak zadziała bez pasty (ja też nie wiem, nie robiłem takiego eksperymentu). Skoro więc działa, to po co kombinować?
  • Czyszcząc teraz procka bez nakładania pasty, będziesz musiał się napracować 2x tyle. W obu przypadkach musisz poświęcić czas i rozkręcić kompa, dodatkowo zwiększa Ci się ryzyko uszkodzenia komponentów.

Swoją drogą koszt pasty to około 50 zł z tego co pamiętam. Zamówić można przez Internet i pewnie 2-3 dni po weekendzie będziesz miał ją u siebie.

+1 głos
odpowiedź 8 maja 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (191,540 p.)

Jeżeli do tej pory nie zauważyłeś oznak przegrzewania się (możesz dodatkowo sprawdzić temperaturę w BIOS i programem typu CPUTemp) i jeśli temperatury nie są wysokie, to ja bym nie ruszał starej pasty dopóki nie będziesz mieć nowej.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 156 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 82 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia w Sprzęt komputerowy przez KonTar Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)

90,823 zapytań

139,496 odpowiedzi

313,568 komentarzy

60,316 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...