• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed PHP-brak polskich znaków

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
379 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2021 w PHP przez Squage Nowicjusz (150 p.)
zamknięte 8 maja 2021 przez Squage

Dzień dobry!

Dopiero zacząłem przygodę z programowaniem w php i wystąpił problem u mnie już w pierwszym odcinku Pana Mirosława, konkretnie na stronie brakuje mi polskich znaków. Załączam ss plus kod. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

<!DOCTYPE html>

<html lang="pl" >
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    
    <title>Piekarnia</title>
</head>
<body>
    <form action="order.php" method="post" >
    <h1>Zamówinienie online</h1>
    Ile pączków(0.99pln/szt):
    <input type="text" name="paczki"/> 
    <br /><br />
    Ile grzebieni(1.29pln/szt): 
    <input type="text" name="grzebienie"/> 
    <br /><br />

    <input type="submit" value="Wyślij zamówienie"/>

        </form>
</body>
</html>

komentarz zamknięcia: Zmiana kodowania edytora na UTF-8, przerzuciłem się jednocześnie na vs-code ze względu na wiekszą prostotę użytkowania

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 maja 2021 przez TeslaX93 Gaduła (3,590 p.)
W jakim edytorze tworzysz kod?
Jeżeli w Notatniku/Notepadzie++ to musisz się upewnić, czy jako kodowanie pliku ustawiłeś UTF-8, sama deklaracja w kodzie może nie wystarczyć.
komentarz 7 maja 2021 przez Squage Nowicjusz (150 p.)
Robię programy w VisualStudio dodałem sobie rozszerzenie trialowe "PHP Tools for Visual Studio 2019" , które bywa sporadycznie problematyczne. Szukać innego rozszerzenia czy innego edytora w takim razie?
+1 głos
odpowiedź 7 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)


Ustaw kodowanie w edytorze: https://stackoverflow.com/questions/1838899/force-visual-studio-2010-to-save-all-files-in-utf-8

Pamiętaj, aby było UTF-8 without BOM

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,993 wizyt
pytanie zadane 6 października 2020 w PHP przez napoludniestad.pl Użytkownik (960 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 664 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w PHP przez lukii1717 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 993 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...