• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

DB Browser for SQlite

+1 głos
66 wizyt
pytanie zadane 5 maja w SQL, bazy danych przez profin Nowicjusz (130 p.)
mam 3 kolumny cena_sprzedazy - cena_zakupu = marza

ale marze pokazuje mi w zaokrągleniu do całości np: 3,5 - 2 = 1     1,9 - 1 = 0   2,49 -2 = 0 

Cena_sprzedazy i cena_zakupu mam ustawioną w projekcie tabeli na : NUMERIC 

a kolumna marza powstała sama w wyniku zapytania select .

Jak ustawić żeby pokazywała do groszy, a nie zaokrąglała do złotych ? 

 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 maja przez SzkolnyAdmin Maniak (53,480 p.)
Po co wpisałeś zapytanie w bloczek kodu?

Daj kod tabeli.
komentarz 5 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
a co to jest kod tabeli ?
komentarz 5 maja przez SzkolnyAdmin Maniak (53,480 p.)
Kod SQL, za pomocą którego tworzysz tabelę.
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)

CREATE TABLE "PRODUKTY" (
    `ID`    INTEGER,
    `NAZWA_PRODUKTU`    VARCHAR2(100),
    `TYP_PRODUKTU`    VARCHAR2(30),
    `CENA_SPRZEDAZY`    NUMERIC,
    `CENA_ZAKUPU`    NUMERIC,
    `STAWKA_PODATKU`    NUMERIC,
    `JM`    varchar2(10),
    PRIMARY KEY(`ID` AUTOINCREMENT)
)@SzkolnyAdmin,

komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
edycja 6 maja przez profin
SELECT CENA_SPRZEDAZY - CENA_ZAKUPU marza FROM PRODUKTY
marza      Taki pokazuje wynik.
1
2
1
2
1
1
0
0
0
0
0
6
2
5
2
11
20
3
2
2
2
3
3
2
1
komentarz 6 maja przez SzkolnyAdmin Maniak (53,480 p.)
A jakie wartości wpisane są w pola CENA_SPRZEDAZY i CENA_ZAKUPU?
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
Baton "Mars"    2,5    1,5    1
chleb    3    1,2    2
płatki owsiane 0.5kg    2,25    1,45    1
płatki owsiane 1kg    4    2,4    2
mleko    3,5    2    1
jogurt "Danone"    3,5    2    1
woda gazowana    1,9    1    0
woda niegazowana    1,9    1    0
oranżada    2,49    2    0
bułka pszenna    0,5    0,3    0
bułka żytnia    0,7    0,5    0
balsam do ciała    20    14    6
krem do rąk    8    6,4    2
dezodorant    9    4,4    5
piwo    4    2,8    2
wódka polska    25    14    11
whiskey    60    40    20
czekolada    5    2    3
ryż    3    1,5    2
kasza gryczana    3    1,7    2
jabłko    4    2,52    2
pomarańcza    8    5,01    3
banan    7,25    4,99    3
pomidor malinowy    12,99    10,99    2
ogórek    2,99    1,99    1

pierwsza jest cena sprzedaży , druga cena zakupu, trzecia marża.

Nie umiem ładnie tego przesłać.
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
mój program źle sumuje . Bo suma ceny_zakupu powinna być 127,65 , a DB Browser pokazuje sumę 119,0 .  Moim zdaniem on nie widzi groszy, tylko złotówki.

W projekcie tabeli w cenie_zakupu mam następujące możliwości : INTEGER, TEXT, BLOB, REAL, NUMERIC.

Teraz mam ustawiony NUMERIC i nie widzi groszy. Jak to poprawić ?
komentarz 6 maja przez SzkolnyAdmin Maniak (53,480 p.)

Zrobiłem podobną tabelę na https://sqliteonline.com/  i odejmuje be z problemu. Takie pytanie: w tabeli masz kropki jako separatory dziesiętne czy przecinki?

0 głosów
odpowiedź 6 maja przez mokrowski VIP (145,140 p.)
Na pytanie postawione w tytule: https://sqlitebrowser.org/
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
no to o co tu chodzi ?

DB Browser nie odejmuje ?
0 głosów
odpowiedź 6 maja przez .::VBService::. VIP (114,980 p.)
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
Na razie sam dochodzę . W projekcie tabeli, w typach danych nie wyświetla mi się opcja DECIMAL. Nie wiem dlaczego. Jak rozwiążę ten problem, to sam se poradzę.
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
w tabeli jako separatory mam przecinki

np :  cena_zakupu   2,99
komentarz 6 maja przez .::VBService::. VIP (114,980 p.)
A próbowałeś jako separatora użyć kropkę?
1
komentarz 6 maja przez profin Nowicjusz (130 p.)
zmieniłem na kropkę i teraz wszystko jest OK. Dobrze sumuje zarówno na DECIMAL

jak i na NUMERIC.

Chciałbym to zmienić w ustawieniach z kropki na przecinek, ale nie wiem czy się da ?

Na razie używam kropki.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 22 października 2017 w JavaScript przez redtyper Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2016 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 25 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w SQL, bazy danych przez BezBarwny Użytkownik (700 p.)
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

84,132 zapytań

132,902 odpowiedzi

293,920 komentarzy

55,556 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...