• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formuła suma.warunków()

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
–1 głos
893 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Matthew2000 Początkujący (310 p.)
edycja 5 maja 2021 przez Matthew2000

Proszę o pomoc w poprawieniu formuły suma.warunków().

formuła ma sumować komórkę C gdy jest w zakresie dat z kolumny H

Nie rozumiem dlaczego wynik polecania wynosi 0

Zdjęcie przesyłam w załączniku

komentarz 5 maja 2021 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Na pierwszy rzut oka formuła wygląda dobrze. Obliczanie masz ustawione na automatyczne czy ręczne? - czasem Excel robi psikusa -> jest na ręcznym i się nie przelicza. Kolejna rzecz - sprawdzałeś "ręcznie" jaka powinna wyjść suma (np. zaznaczając komórki i patrząc na wynik w prawym dolnym rogu)?
komentarz 5 maja 2021 przez Matthew2000 Początkujący (310 p.)

@Matthew2000, Obliczanie jest ustawione na automatyczne , nie do końca rozumiem o tą drugą rzecz o którą pytasz, poprawny wynik dla polecenia powinno być: 228921( zaznaczyłem i użyłem sumy )

komentarz 5 maja 2021 przez Matthew2000 Początkujący (310 p.)
znalazłem problem data w formacie rrrr-mm-dd nie przechodzi, separatorami muszą być kropki, można to jakoś zmienić? ponieważ standardowo będę miał arkusz z "-".

Chodzi mi o jakieś rozwiązanie systemowe, nie używając dodatkowo znajdź i zamień element
komentarz 5 maja 2021 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Możesz spróbować zmienić tekst z myślnikami na datę używając funkcji Data wewnątrz używając Fragment.Tekstu. (wewnątrz funkcji suma warunków)

Jeśli arkusz będzie używany tylko u Ciebie na komputerze - można zmienić format daty w systemie:  Panel Sterowania --> Zegar i region --> Zmień format daty, zakładka formaty -> Ustawienia dodatkowe, zakładka Data i w polu data krótka rrrr-MM-dd (musi być duże M bo małe jest zarezerwowane dla minut)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 320 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hacerberry Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 587 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 252 wizyt

93,442 zapytań

142,433 odpowiedzi

322,685 komentarzy

62,803 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...