• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"otwórz za pomocą" c# .net windows form

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
160 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2021 w C# przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
cześć. mam program w którym jest textr box i jeżeli kliknę prawym przyciskiem na plik tekstowy i wybiorę opcji otwórz za pomocą właśnie tego programu co zrobiłem to program się włącza ale nadal text z pliku nie pokazuje się w text box ps. próbowałem  openfiledialog ale nie działa

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2021 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)

Już na logikę i zdrowy rozsądek widać, że trzeba "powiedzieć programowi", co ma się stać z zawartością otwieranego w ten sposób pliku. Bo co w przypadku gdy mamy 2 TextBox'y - do którego powinna się wczytać treść pliku? Co jeśli nie chcemy prezentować użytkownikowi treści całego pliku a jedynie odpowiednie dane? Aplikacja nie domyśli się magicznie, że zawartość pliku ma się znaleźć w jakimś tam textBoxie - mimo iż może to jedyny komponent w całej aplikacji...

Otwieranie plików w taki sposób obsługuje się przez tablicę argumentów, którą otrzymujemy w głównej metodzie aplikacji: Main() dla konsoli, Application_Startup() dla WPF etc. można też użyć Environment.GetCommandLineArgs().

Otwieranie pliku za pomocą programu to tak na prwdę uruchomienie tego programu z argumentem w postaci ścieżki do otwieranego pliku.

Wystarczy chwilę poszukać w Internecie, żeby natknąć się na odpowiedź:
https://stackoverflow.com/questions/13331771/open-specific-files-with-my-c-sharp-application-like-opening-doc-files-with-w

komentarz 4 maja 2021 przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
to logikę co napisałeś na początku rozumem i o niej wiedział ale to co wysłałeś to to ż ma ta jeszcze jakąś liczbę szuka a ja potrzebuje czysty skrypt tylko do open with ale nie mogę znaleźć nie dało by rad jakoś łatwiej
komentarz 4 maja 2021 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)
string? ścieżkaDoOtwieranegoPliku = Environment.GetCommandLineArgs().FirstOrDefault();

 

Prościej się nie da.

komentarz 5 maja 2021 przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
edycja 5 maja 2021 przez mateusz45
i co jam z tym zrobić wkleić to w textboxie ? xd a da się zrobić lokalizację taką że nieważne jaka jest to i tak zadziała? xd ja zawsze musze coś skombinować

 

 

 

edit wielkie dzięki wszystko działa bo jak wysłałeś link to go wytestowałem i nie działał a tak naprawdę to co na stacku było było dobre ale ja nie zmieniłem tego textbox1 na textbox3 i się nie wyświetlało wiem myślałem że to po prostu nie działa gdzieś mi to umknął ale i tak wielkie dzięki królu złoty

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w C# przez Zygax Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2021 w C# przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...