• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"otwórz za pomocą" c# .net windows form

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2021 w C# przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
cześć. mam program w którym jest textr box i jeżeli kliknę prawym przyciskiem na plik tekstowy i wybiorę opcji otwórz za pomocą właśnie tego programu co zrobiłem to program się włącza ale nadal text z pliku nie pokazuje się w text box ps. próbowałem  openfiledialog ale nie działa

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2021 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)

Już na logikę i zdrowy rozsądek widać, że trzeba "powiedzieć programowi", co ma się stać z zawartością otwieranego w ten sposób pliku. Bo co w przypadku gdy mamy 2 TextBox'y - do którego powinna się wczytać treść pliku? Co jeśli nie chcemy prezentować użytkownikowi treści całego pliku a jedynie odpowiednie dane? Aplikacja nie domyśli się magicznie, że zawartość pliku ma się znaleźć w jakimś tam textBoxie - mimo iż może to jedyny komponent w całej aplikacji...

Otwieranie plików w taki sposób obsługuje się przez tablicę argumentów, którą otrzymujemy w głównej metodzie aplikacji: Main() dla konsoli, Application_Startup() dla WPF etc. można też użyć Environment.GetCommandLineArgs().

Otwieranie pliku za pomocą programu to tak na prwdę uruchomienie tego programu z argumentem w postaci ścieżki do otwieranego pliku.

Wystarczy chwilę poszukać w Internecie, żeby natknąć się na odpowiedź:
https://stackoverflow.com/questions/13331771/open-specific-files-with-my-c-sharp-application-like-opening-doc-files-with-w

komentarz 4 maja 2021 przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
to logikę co napisałeś na początku rozumem i o niej wiedział ale to co wysłałeś to to ż ma ta jeszcze jakąś liczbę szuka a ja potrzebuje czysty skrypt tylko do open with ale nie mogę znaleźć nie dało by rad jakoś łatwiej
komentarz 4 maja 2021 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)
string? ścieżkaDoOtwieranegoPliku = Environment.GetCommandLineArgs().FirstOrDefault();

Prościej się nie da.

komentarz 5 maja 2021 przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
edycja 5 maja 2021 przez mateusz45
i co jam z tym zrobić wkleić to w textboxie ? xd a da się zrobić lokalizację taką że nieważne jaka jest to i tak zadziała? xd ja zawsze musze coś skombinować

edit wielkie dzięki wszystko działa bo jak wysłałeś link to go wytestowałem i nie działał a tak naprawdę to co na stacku było było dobre ale ja nie zmieniłem tego textbox1 na textbox3 i się nie wyświetlało wiem myślałem że to po prostu nie działa gdzieś mi to umknął ale i tak wielkie dzięki królu złoty

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 166 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w C# przez Zygax Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 557 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2021 w C# przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 240 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...