• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

BAZY DANYCH - ZAPYTANIA DO TABELI - MATURA 2013

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
520 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2021 w SQL, bazy danych przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)

Witam,

Dostałem takie zadanie, które jest z 2013 roku i było na maturze:

Podpunkt a i b zrobiłem bez problemu jednak z reszty nie rozumiem.

I znalazłem takie coś w Internecie i na tej podstawie zrobiłem resztę zapytań.

c)Nie za bardzo uczyliśmy się zadań z datami, dlatego wymyśliłem coś takiego,ale to nie działa:

select count(wypozyczenia.id_wyp),wypozyczenia.data_wyp from wypozyczenia where month(Date(wypozyczenia.data_wyp) between #2011/06/01# and #2011-12-31#) group by wypozyczenia.data_wyp order by count(wypozyczenia.id_wyp) asc;

d)Tutaj chce wiedzieć czy dobrze napisałem, ponieważ pokazuje empty set:

select klienci.imie,klienci.nazwisko,sum(filmy.cena_w_zl) as najwiecej from klienci inner join filmy on klienci.pesel=filmy.id_filmu group by klienci.imie,klienci.nazwisko order by sum(filmy.cena_w_zl) desc;

e)Tutaj chce wiedzieć czy dobrze napisałem, ponieważ pokazuje empty set:

select filmy.tytul,wypozyczenia.id_filmu from filmy inner join wypozyczenia on filmy.id_filmu=wypozyczenia.id_filmu where wypozyczenia.id_filmu is null;

 

komentarz 3 maja 2021 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Widzę, że nic się nie zmieniło; dziadom z CKE ciągle daleko do emerytury.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)

Podpunkt C.

SELECT Month(Wypozyczenia!Data_wyp) AS [Miesiąc wypożyczenia], Count(Wypozyczenia.ID_wyp) AS [Liczba wypożyczeń]
FROM Wypozyczenia
WHERE (((Wypozyczenia.Data_wyp) Between #6/1/2011# And #12/31/2011#))
GROUP BY Month(Wypozyczenia!Data_wyp)
ORDER BY Month(Wypozyczenia!Data_wyp);

Podpunkt D - masz dobry wynik.

SELECT TOP 1 Klienci!Imie & " " & Klienci!Nazwisko AS [Imie i nazwisko], Sum(Filmy.Cena_w_zl) AS [Zapłacona kwota]
FROM Klienci INNER JOIN (Filmy INNER JOIN Wypozyczenia ON Filmy.ID_filmu = Wypozyczenia.ID_filmu) ON Klienci.Pesel = Wypozyczenia.Pesel
GROUP BY Klienci!Imie & " " & Klienci!Nazwisko
ORDER BY Sum(Filmy.Cena_w_zl) DESC;

Podpunkt E - musisz zmienić rodzaj złączenia na wybierające wszystkie rekordy z tabeli Filmy i pasujące z tabeli Wypozyczenia.

SELECT Filmy.Tytul
FROM Filmy LEFT JOIN Wypozyczenia ON Filmy.ID_filmu = Wypozyczenia.ID_filmu
GROUP BY Filmy.Tytul
HAVING (((Count(Wypozyczenia.ID_wyp))=0));

 

komentarz 4 maja 2021 przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)
Hejka,dzięki za pomoc jednak w podpunkcie C, program ma problem z group by i order by.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 183 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2021 w Egzaminy zawodowe przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,649 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2018 w SQL, bazy danych przez Dagon Nowicjusz (120 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...