• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Notepad++ Otwieranie plików większych 4GB

Object Storage Arubacloud
+1 głos
352 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2021 w Systemy operacyjne, programy przez bronex Początkujący (290 p.)
Czy to jest wogóle możliwe? wydaje mi się iż kiedyś otwierałem w notepad++ plik >2GB, aczkolwiek dziś przy próbie otwarcia pliku 5GB otrzymuję komunikat o błędzie.

Czy alternatywnie może mi ktoś podać edytor w którym mógłbym coś wyedytować, choćby czas pracy miał być bardzo wydłużony

Nieukrywam jednak iż wolałbym to zrobić w notepad++
1
komentarz 2 maja 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Tak z czystej ciekawości – jaki plik tekstowy waży aż tyle?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2021 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Wystarczy Notepad++ w wersji 64bit.
komentarz 2 maja 2021 przez bronex Początkujący (290 p.)
No niby otwiera jednakze strasznie to muli. Odczytanie kilkaset linijek niżej nie mowiąć już o edycji skutkuje jednak u mnie Crashem notepad++. Mam lenowo x220 4GB RAM Windows 10.

Przed chwilą pobralem edytor UltraEdit - jakoś idzie ta edycja, edytor dosc ciężki instalka ma 96MB dlatego wolałbym notepad++ ponieważ do niego jestem bardziej przyzwyczajony.

Może ktoś coś jeszcze ciekawgo wymyśli, chociaż problem prowizorycznie można uznać już za rozwiązany
komentarz 2 maja 2021 przez PrzemekM Obywatel (1,680 p.)
Moim zdaniem mając tylko 4GB RAM trudno będzie otworzyć plik 5GB w notepad++ :) Jedynym rozwiązaniem są edytory, które wczytują dane fragmentami jak wspomniany UltraEdit.
komentarz 2 maja 2021 przez bronex Początkujący (290 p.)
moim też i najprawdopodobniej temat będzie można wkrótce uznać za zamknięty! najważniejsze iż udało mi się już wyedytować plik wspomnianym wcześniej ultraEdit\em. Byc może w przyszłości notepad++ zostanie na tyle poprawiony iż fukcja będzie dostępna
0 głosów
odpowiedź 3 maja 2021 przez VBService Ekspert (252,780 p.)

Możesz spróbować użyć programu do dzielenia plików (na "kawałki", które otworzy notepad i po edycji z powrotem połączyć w całość - porada z opisu poniżej)

How to open a big file in Notepad++?

 

Older versions of Notepad++ may crash while opening very large files. Newer versions (5.2+) will deny opening the file and issue an error message. Why is that?

Notepad++ is based on a component (Scintilla) which is geared towards providing rich text viewing, with syntax highlighting and code folding, as opposed to bulk text services. There are necessary trade offs. Loading a 200MB file will require around 800MB of memory, and the OS may balk at the memory allocation request.

There are basically two ways out:

  • Split the huge file into manageable chunks, and keep only one of them in editor;
  • Use another tool which is tailored to handle massive text files.

If you still manage to open a large file, performance may not be optimal. Here is a couple things to think about:

  • Plugins which analyse and scan text will slow down NP++, disable them if possible
  • Parsing for clickable links on loading the document is slow if the document is large; disabling the clickable links has been reported to significantly help.

Przykładowy program: File Splitter

komentarz 3 maja 2021 przez bronex Początkujący (290 p.)
To niby też jest rozwiązanie ackzolwiek zupełnie niepraktyczne. Chyba w pogotowu bede musial mieć zainstalowany dodatkowy gadzet w postaci UltraEdit. Mam też pliki po20-50GB txt które czasem musze gdzieś wyedytować, muszę przyznać iż ultradit radzi sobie doskonale.

być może na pc z 16GB RAB Notepad++ radziłby sobie całkiem dobrze - dam znać kiedyś w przyszłości jak bd miał mocniejszy sprzęt.
komentarz 4 czerwca 2021 przez bronex Początkujący (290 p.)

Odswieżę troche temat - czy znacie może dobrą darmową alternatywę UltraEdit abym mógł edytować pliki >4GB? zainstalowalem notepad++ 64bit aczkolwiek dalej kompletnie sobie nie radzi.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w C i C++ przez PsyLisek Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,305 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,680 wizyt
pytanie zadane 24 września 2017 w Systemy operacyjne, programy przez KacperKow Nowicjusz (180 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...