• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Parrot os problem z Tor i Xampp

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
545 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)

Witam, bawię się trochę z parrot os ale napotkałem parę problemów. Mianowice na początku nie mogłem odpalić instalacji przeglądarki Tor. Wyskakują takie okna niby wszystko fajnie ale potem wywala błąd tak jak na ss. Próbowałem przestawiać skąd Tor ma się pobrać ale to nie pomogło, znalazłem na necie pewien post że przy 1 starcie Tor powinno być pytanie  czy się chce używać mostów  ale u mnie nic takiego nie było. No to pobrałem przeglądarkę z ich strony, myślałem że się zainstalowało, ale coś jest nie tak bo nie mogę wybrać Tora jako przeglądarki domyślnej, nie mogę też otwierać plików html Tor.

Kolejny problem to xampp nie wiem jak zrobić żeby była ikona na pupicie xamppa, ale to mały problem. Większy jest tu że gdy niby odpalam Tor i wpisuję localhost który jest włączony pokazuje błąd jakby xampp nie był aktywny, ale jest. Proszę o pomoc nwm już co robić.

komentarz 29 kwietnia 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

ale coś jest nie tak bo nie mogę wybrać Tora jako przeglądarki domyślnej,

Poszukaj w opcjach systemu coś w stylu "Preferowane programy" lub "Default applications". Tam możesz ustawić domyślną przeglądarkę.

komentarz 30 kwietnia 2021 przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)
No właśnie tam szukałem, ale za Chiny nie mogę ustawić Tor na domyślną. Mogę tylko firefoxa. Nie jestem pewny czy w ogóle Tor się zainstalował. Gdy włączam Tora to pokazuje się to co na ostatnim ss i założyłem że to się tak ładuje bo normalnie sie łączy z netem i z innymi rzeczami, ale coś jest nie tak. 3 raz instaluje ten system na maszynie vb i te same błędy.
komentarz 30 kwietnia 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
edycja 30 kwietnia 2021 przez j23

Nie jestem pewny czy w ogóle Tor się zainstalował.

Tam nie ma czego instalować. Ściągasz paczkę z TOR-em ze strony, rozpakowujesz i odpalasz.

(...) ale za Chiny nie mogę ustawić Tor na domyślną.

Po pierwszym odpaleniu wywołaj w terminalu:

./start-tor-browser.desktop --register-app

Po tym przeglądarka powinna być zintegrowana z systemem. Przestawienie domyślnej przeglądarki powinno być możliwe.

A jeśli z jakichś powodów powyższe nie będzie działać, to możesz zrobić tak:

Utwórz plik tor-browser.desktop w ~/.local/share/applications:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Tor Browser
Comment=Tor Browser
Categories=Network;WebBrowser;Security;
Exec=sh -c '"<folder z TOR-em>/Browser/start-tor-browser" %U'
Icon=<folder z TOR-em>/Browser/browser/chrome/icons/default/default128.png
MimeType=text/html;

<folder z TOR-em> zamieniasz oczywiście na ścieżkę to TOR-a.

Później w terminalu wywołaj:

xdg-settings set default-web-browser tor-browser.desktop

Powinno zadziałać.

Skojarzenie plików .htm i .html powinno dać się zrobić z poziomu menu.

Ten plik może Ci także posłużyć jako aktywator (owa "ikona na pulpicie").

komentarz 4 maja 2021 przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)

Cóż, próbowałem tej metody, ale coś jest nie tak:

komentarz 4 maja 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Wrzuć grafiki normalnym rozmiarze, bo nic kompletnie nie widzę.
Dobra, kod udało się zrobić ale mimo wpisania tego i tak nie mam ikony a z tego menu z aplikacje to dalej pokazuje jakby się nie zainstalowało.

Sprawdź, czy w ~/.local/share/applications jest plik .desktop odpowiedzialny za przeglądarkę TOR (oczywiście użyj polecenia grep -i Exec=.*tor.* ~/.local/share/applications/*.desktop). Jeśli coś znajdzie, wtedy sprawdź, czy nie ma tam parametru NoDisplay ustawionej na true (w sumie dziwne, jak by było).

Której metody użyłeś? Tej z parametrem --register-app?

Użyłem:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Tor Browser
Comment=Tor Browser
Categories=Network;WebBrowser;Security;
Exec=sh -c '"<folder z TOR-em>/Browser/start-tor-browser" %U'
Icon=<folder z TOR-em>/Browser/browser/chrome/icons/default/default128.png
MimeType=text/html;

ale nwm czy to ważne ale tam nie było pliku/folderu application tylko był jakiś ca-certificates. 

A zdjęcia są w normalnym rozmiarze

A gdzie ja napisałem, żebyś grzebał w katalogu /usr/local?

komentarz 5 maja 2021 przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)

No w:

Utwórz plik tor-browser.desktop w ~/.local/share/applications:

A   --register-app nie chce działać.

komentarz 5 maja 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

A gdzie tam jest katalog /usr?

Ja go nie widzę...

No nie ma, kazałeś w local/share/applications no to dałem tam

Niepoważny jesteś. Przecież nigdzie w moich postach tej ścieżki nie ma. Od początku pisałem ~/.local/... (tylda jest istotna, oznacza katalog domowy, kropka przed local to część nazwy katalogu i oznacza katalog ukryty).

A czyli nie rozmieniłem dobrze tego, oki. Czyli mam to stworzyć domowym folderze domowym tak?

Tak, jak pokazałem we wcześniejszych postach.

Aczkolwiek zastanawia mnie, dlaczego nie działała wywołanie z parametrem --register-app. Według tego, co pokazałeś, krzyczy, że ./Browser/execdesktop nie istnieje - dziwne, bo ten plik jest (zakładam, że nie przenosiłeś pliku desktop poza folder z TOR-em) :| Sprawdź, czy plik start-tor-browser.desktop ma prawo do wykonania się.

--- dodane ---

Chyba jednak przeniosłeś plik .desktop na pulpit i dlatego Ci nie działa. Odpal ten plik z poziomu katalogu TOR-a.

Znaczy sam plik start-tor-browser skopiowałem na pulpit więc może dlatego. Ale nwm czy dobrze rozumiem. Mam w terminalu przejść do folderu z torem zrobić to z --register-app, ta? Tyle że mam przejść tylko do głównego folderu z torem czy pakować się w jakieś podfoldery np. deafult czy icon?

Główny folder z TOR-em. Tam powinien być  plik start-tor-browser.desktop, który powinieneś odpalić z parametrem.

Cóż, albo ja jestem jakiś tępy, albo coś jest z tym system. Wyskoczyły mi takie błędy:

Launching './Browser/start-tor-browser --detach --register-app'...
./Browser/start-tor-browser: line 37: [: : integer expression expected

cp: -r not specified; omitting directory 'tor-browser_en-US'

bash: ./start-tor-browser.desktop: Permission denied
grep: unrecognized option '--register-app'
Usage: grep [OPTION]... PATTERNS [FILE]...
Try 'grep --help' for more information.
Launching ''...

Launching './Browser/start-tor-browser --detach --register-app'...
./Browser/start-tor-browser: line 37: [: : integer expression expected

Stworzyłem ten plik w ~/.local/share/applications potem tamta linijka nic. Zaś ./Browser/start-tor-browser --detach --register-ap wyskakuje że nie mogę tego zrobić na root. A bez roota nie mogę bo nie mam uprawnień. Plik  start-tor-browser.desktop tym razem jest bo wziąłem drugi folder z oryginalnymi plikami, już nic nie kombinowałem, nie kopiowałem ale i tak lipa. 

Znalazłem taki artykuł: 

https://www.thefastcode.com/pl-pln/article/how-to-install-and-use-the-tor-browser-on-linux

I to by pomogło czy też lipa?

Przecież z drugiej grafiki wynika, że TOR się zintegrował z systemem (jest komunikat "Tor Browser has been registered ..."). Zatem powinien być widoczny w menu (użytkownika przemek2) i nic innego nie musisz już robić (może poza ustawieniem domyślnej przeglądarki).

komentarz 6 maja 2021 przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)
edycja 6 maja 2021 przez Programator6909

No właśnie z tym jest problem. Nie ma opcji ustawienia tora na domyślną przeglądarek tak jak wcześniej. Próbowałem w usatwieniach jak i w terminalu ale pokazuje mi jakiś błąd z którego wynika że źle ułożyłem komendę. 

sudo update-alternatives –config x-www-browser

$sudo update-alternatives --install /usr/bin/x-www-browser x-www-browser /home/przemek2/.local/share/applications/tor-browser_en-US/

pdate-alternatives --install /usr/bin/x-www-browser x-www-browser /home/przemek2/.local/share/applications/tor-browser_en-US/start-tor-browser.desktop
update-alternatives: --install needs <link> <name> <path> <priority>

Chyba że tu:

$sudo update-alternatives --install /usr/bin/x-www-browser x-www-browser /home/przemek2/.local/share/applications/tor-browser_en-US/

podaje złą ścieżkę no ale tu jest tor.

Niby mam tora zainstalowanego i wszystko pięknie fajnie, ale gdy odpalam tora z ikony cebuli pojawia się jakby komunikat o pobieraniu tora co trochę trwa. Zaś gdy uruchomię tora ze zwykłej ikony tora jest to samo. Ale za to jeśli użyje ikony Tor Browser Setup. To tor się włącza normalnie, niby nie ta ikona ale działa. Nie przeszkadza mi ta ikona, ale może warto wspomnieć o tym. 

PS

Ale teraz to już dało się niby ustawić tora bo napisałem 200 jako priorytet, ale w ustawieniach nic się nie zmieniło nawet po restarcie.

komentarz 6 maja 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
edycja 6 maja 2021 przez j23

/home/przemek2/.local/share/applications/tor-browser_en-US/

Co robi katalog tor-browser_en-US w ~/.local/share/applications/?

Próbowałem w usatwieniach jak i w terminalu ale pokazuje mi jakiś błąd z którego wynika że źle ułożyłem komendę. 

Próbowałeś komendę, którą podałem wcześniej?

xdg-settings set default-web-browser start-tor-browser.desktop

Przed wywołaniem jej przejdź do ~/.local/share/applications/, bo z jakiegoś powodu komenda nie chce akceptować pełnych ścieżek, trzeba podawać tylko nazwę pliku.

Wywołaniem

xdg-settings get default-web-browser

możesz sprawdzić, czy przypisało poprawnie.

Co robi katalog tor-browser_en-US w ~/.local/share/applications/?

Aaa dobra, troche mi teraz łeb rozwaliło. Jeszcze raz. Miałem utworzyć  plik tor-browser.desktop w ~/.local/share/applications/. Lub główny folder z TOR-em. Tam  plik start-tor-browser.desktop z --register ta?

Bo wygląda na to że coś pokopałem. Czyli co teraz reset parrot os czy po prostu zrobić te rzeczy jeszcze raz?

Dobra, jeszcze raz dla uporządkowania tematu.

• skopiuj katalog z TOR-em do katalogu domowego (trochę głupio instalować aplikację na pulpicie).
  • odpal w katalogu TOR-a terminal i wywołaj ./start-tor-browser.desktop --register-app
  • później:
    cd ~/.local/share/applications/
    xdg-settings set default-web-browser start-tor-browser.desktop

Przypomniało mi się, że mam Ubuntu Mate na VM i sprawdziłem, jak to wygląda. Wywołanie xdg-settings wprawdzie przełącza domyślną przeglądarkę, ale nie dodaje pozycji w menu wyboru w preferowanych aplikacjach. Niby nic wielkiego, ale... Jeśli chcesz mieć tę pozycję, to znajdź w pliku ~/.config/mimeapps.list w sekcji [Added Associations]

x-scheme-handler/http=firefox.desktop
x-scheme-handler/https=firefox.desktop
x-scheme-handler/about=firefox.desktop
x-scheme-handler/unknown=firefox.desktop

I podmień firefox na start-tor-browser.

To powinno załatwić sprawę (na Mate załatwia).

A te pliki które już są to zostawić czy usunąć?
Usunąć. Zrób to wszystko od nowa.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2021 przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)
Wolałbym żeby jakoś rozwiązać te problemy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 120 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Niepokonana7999 Bywalec (2,310 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 553 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,025 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,290 komentarzy

62,370 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...