• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porównanie node.js do innych języków

Object Storage Arubacloud
–1 głos
361 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2021 w JavaScript przez tomasz12345 Użytkownik (750 p.)
zmienione kategorie 29 kwietnia 2021 przez ScriptyChris
Witam, zastanawiam się, dlaczego, skoro node.js jest taki wydajny aczkolwiek działa na jednym wątku(jednak asynchronicznie) nie możemy zrobić wszystkiego w node.js ? jednak wciaz wybierane są jezyki typu java/python/c#?

Słyszałem kiedyś, że duże aplikacje w node.js działały by masakrycznie wolno.

Czy wniosek stąd, że wszystko pojdzie w tą strone?
komentarz 29 kwietnia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Node.js wydajny? Gdzie? Chyba pod względem niskiego progu wejścia dla osób znających JavaScript. Na przykład Node.js jest wolniejszy o około 3x od Net Core.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2021 przez edutomek Dyskutant (8,380 p.)
1) Zakładając, że Node.js rzeczywiście jest wydajny, trzeba zrozumieć, że wydajność to nie wszystko. Liczą się również inne aspekty rozwoju i pracy nad oprogramowaniem.

2) Jeśli masz zespół programistów znających Pythona, działające oprogramowanie w Pythonie, to będziesz przechodził na Node.js tylko dlatego, że jest bardziej wydajny (załóżmy)?
Raczej nie.

3) Jeśli masz fajną bibliotekę napisaną w Javie/Pythonie/C#, ale nie ma jej w Node.js, to też nie będziesz wybierał Node.js tylko dlatego, że jest bardziej wydajny (załóżmy).

4) Kolejny aspekt - wsparcie komercyjne. Java to ma, C# (czy raczej .NET) to ma. A czy ma to Node.js? (Nie wiem, ale warto byłoby sprawdzić, zanim ktoś to wybierze.)
Kiedyś znana była zasada, że jeszcze nikt nikogo nie zwolnił za kupowanie oprogramowania od Microsoftu...

5) Odnośnie "masakrycznie wolnego działania": jest takie powiedzenie, że dobrzy programiści piszą dobry kod, a źli programiści zły kod, niezależnie od języka i platformy.
2
komentarz 29 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
node.js to nie język tak przy okazji.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)

node.js to nie jest język, to środowisko uruchomieniowe- to nie możesz porównać go do innych języków bo to to jest jak porównanie świni do psa. 
Możesz mieć aplikacje zbudowana z Java i korzystająca z node js w warstwie prezentacji/ po stronie klienta... analogicznie dla C# czy pythona 
Zależy to od architektury aplikacji 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2022 w PHP przez saszaw90 Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,816 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2019 w Python przez lijke Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,316 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w C i C++ przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...