• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto jQuery w 2021?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,510 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2021 w JavaScript przez neku220 Nowicjusz (160 p.)

Cześć. 

Znam trochę HTML,CSS,PHP(+MYSQL) - zrobiłem już kilka mniej/bardziej rozbudowanych stron.

W planach mam stworzenie niedużej witryny ze statystykami z gry. Wszystkie dane będą czytane z database. Chciałbym zrobić to asynchronicznie, np. wyszukiwarka graczy i kilka innych feature, które są po prostu przyjemniejsze w użytkowaniu - bez przeładowywania. Internet podpowiedział mi, że do tego służy AJAX.

Wiem że sam PHP to ogromny mechanizm, ale nie zagłębiałem się zbytnio.

Chciałbym rozwinąć swoją wiedzę na temat JS. Pytanie czy warto korzystać z jQuery? Dowiedziałem się że powstał po to, aby ułatwić pracę programistom, a także zapewniał poprawne działanie stron na różnych przeglądarkach. Ponoć obecnie nie jest już tak potrzebny, ponieważ JS w ostatnich latach rozwinął się na tyle, że spokojnie zastępuje funkcje jQuery. A może jednak warto się go nauczyć?

Narzędzia typu React, Vue, Angular(i inne) fajna rzecz, ale raczej nie widzę potrzeby korzystania z nich przy małych projektach.

Może polecacie jakieś ciekawe (aktualne) poradniki JS'owe które, nie tłumaczą wszystkich zagadnień na console.log, ale na konkretnych przykładach. (Kurs P. Zelenta już przerobiłem, więc liczę na coś bardziej rozbudowanego) (może być anglojęzyczne)

Pozdrawiam

1
komentarz 28 kwietnia 2021 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

3 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Ogólnie co do sensu nauki jQuery w dzisiejszych czasach: https://www.youtube.com/watch?v=JoUrZlcdoFw

Co do Twojego przypadku. Moim zdaniem, jeśli nie pracujesz z jakimiś archaicznymi przeglądarkami - gdzie jQuery faktycznie może pomóc ze względu na ujednolicenie pracy z DOM-em - to tak jak napisałeś "JS w ostatnich latach rozwinął się na tyle, że spokojnie zastępuje funkcje jQuery".

Może polecacie jakieś ciekawe (aktualne) poradniki JS'owe

Nie wiem czego dokładnie oczekujesz od poradnika, ale ten jest spoko: https://javascript.info/. MDN ma podobne tutoriale, ale nie wiem co Ci bardziej podpasuje. Jeśli przerobiłeś kurs MZ, to powinieneś móc w miarę swobodnie napisać coś samodzielnie. Mógłbyś więc po prostu zacząć pisać własny projekt korzystając z dokumentacji. Inspiracji możesz poszukać np. tutaj: https://github.com/florinpop17/app-ideas

+3 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

A ja rzeknę tak: jeśli mamy mały projekt i chcemy mieć jakąś warstwę abstrakcji na DOM, ale nie potrzebujemy od razu frameworka, to jQuery wciąż wydaje się całkiem spoko wyborem. Tak naprawdę wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniej abstrakcji do danego problemu.

+3 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2021 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Moim zdaniem jQuery ma obecnie duży sens tylko ze względu na masę pluginów. Jeśli chcesz korzystać z gotowych pluginów do robienia galerii / sliderów itp to jQuery daje rade :) Jeśli chcesz użyć jQuery do Ajaxa lepiej skorzystać z wbudowanej funkcji fetch :) 

Narzędzia typu React, Vue, Angular(i inne) fajna rzecz, ale raczej nie widzę potrzeby korzystania z nich przy małych projektach.

Moim zdaniem React nadaje się również do małych projektów ale kwestia przyzwyczajenia :) Create React App zapewnia mi dużo szybszą konfiguracje wszystkiego czego potrzebuje ;) A dzięki temu że w większości projektów korzystam z Reacta znam i mam przetestowane gotowe komponenty z NPM co przyśpiesza mi prace nawet przy małych projektach :) 

komentarz 28 kwietnia 2021 przez neku220 Nowicjusz (160 p.)
Pytanie, warto łapać się za Reacta, mając niewielkie pojęcie o JS?

React to chyba głównie front-end framework, do obsługi mechaniki, połączenia z bazą danych itd. przyda się np. Node.js , czy może się mylę?
1
komentarz 28 kwietnia 2021 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Goły React można bardziej porównać do języka szablonów ;) Masz dane > przekazujesz do React i React odpowiada za wyświetlenie tych danych w HTMLu ;) Równie dobrze możesz wykorzystać PHP + React. Wówczas PHP to tylko API które zwraca np. JSONy, a React po stronie przeglądarki zamienia to w HTMLa :) Dokładnie w taki sposób zrobiłem swoją apkę https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.scan.food.twa. API w PHP + fetch API (nowy AJAX) + React. 

Jeśli nie zależy ci na SEO lub robisz aplikacje dostępną po logowaniu to renderowanie po stronie serwera nie jest Ci mocno potrzebne. 

Ja ze swojej strony od razu polecę na przyszłość TypeScript jeśli wkręcisz się w temat ;) 

 

 

komentarz 29 kwietnia 2021 przez neku220 Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za inspirację :)

Przejrzałem kilka poradników React'owych. Budowanie struktury strony oparte na komponentach wydaje się całkiem przyjemne, ale bez wprawy zapewne można zrobić niezły bigos. Skoro nie znam aż tak JS'a, to mogę spróbować uczyć się go jednocześnie z React'em, aby już się odnajdować w tym frameworku :)

Na SEO mi nie zależy, bo to stronka do której odnośnik będzie gdzie indziej.

Zastanawia mnie też, na ile bezpieczny byłby zrobiony przeze mnie panel użytkownika(w tym admina) - dostępny po zalogowaniu. Zakładam, że ze względu jawności JS'a, wszystkie operacje na danych wykonywać tradycyjnie w PHP i zwracać jedynie gotowe paczki do wyświetlenia? (oczywiście zabezpieczenie przed wstrzykiwaniem, hash'owanie haseł itd. to podstawy).

Co do TS'a, ma swoje zalety, np. typowanie. Pozwala pisać ,,wyższej" jakości kod, ale wydaje mi się ciut bardziej zawiły, jeśli chodzi o początki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 197 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w JavaScript przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 543 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w JavaScript przez betman Bywalec (2,630 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...