• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak sformatować tabele z MySQL?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
224 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2021 w PHP przez Nikon221 Początkujący (340 p.)

Jak sformatować komórkę w tabeli z sql w której jest wpisane np. mp-2?

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <title>Baza Szkoła</title>
    <meta charset="UTF-8">
</head>
<body>

    <?php
        require_once "connect.php";
        $polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
        if ($polaczenie->connect_errno!=0)
        {
            echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
        }
        else
        {
            $sql = "SELECT myszka, sala FROM `sprzet` WHERE projektor = 'BENQ'";  
            if ($rezultat = @$polaczenie->query($sql))
            {
                if($rezultat->num_rows > 0)
                {
                    echo "<table border = '1'>
                    <tr><th>myszka</th><th>sala</th></tr>";
                    while($wiersz = $rezultat->fetch_assoc()) 
                    {
                        echo "<tr><td>".$wiersz["myszka"]."</td>"."<td>" . $wiersz["sala"]."</td>"."</tr>";
                    }
                }
                    else 
                    {
                        echo "Brak wyników";
                    }
                    echo "</table>";
            }
            $polaczenie->close();
        }
        ?>
        </body>
           </html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (272,090 p.)
Za pomocą zapytania z klauzulą where CONDITION = "MP_2" i jeśli chodzi o modyfikacje to kwestia tego co chces zrobić np update. Robisz to nawet jednym z poleceń, ale wybierasz dane- nie bardzo rozumiem co masz na myśli sformatowac, jeśli chcesz zmienić dane dla kolumny to alter table.
komentarz 24 kwietnia 2021 przez Nikon221 Początkujący (340 p.)
Chodzi mi o to żeby zmienić kolor tekstu w komórce na czerwony.
2
komentarz 24 kwietnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,980 p.)
W CSS ustawić klasę nadającą tekstowi kolor czerwony. W skrypcie PHP sprawdzić, czy pobrana wartość to "MP_2". Jeżeli tak, komórce tabeli przypisać utworzoną klasę.
+1 głos
odpowiedź 24 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (254,490 p.)

Można np. tak:

while($wiersz = $rezultat->fetch_assoc()) 
{
    $class = ($wiersz["myszka"] == 'mp-2') ? ' class="cell-text-red"' : '';
    echo '<tr><td'.$class.'>'.$wiersz["myszka"].'</td><td>'. $wiersz["sala"].'</td></tr>';
}

i w css-ie dodaj

table td.cell-text-red {
    color: red;
}

 

komentarz 24 kwietnia 2021 przez Nikon221 Początkujący (340 p.)
Nie działa
komentarz 24 kwietnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,980 p.)
Sprecyzuj: w której kolumnie ma być "mp-2" - myszka czy sala. Czy dokładnie jest to "mp-2", czy też inaczej, np. "mp_2"?
komentarz 24 kwietnia 2021 przez Nikon221 Początkujący (340 p.)
Myszka i MP_2
komentarz 24 kwietnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,980 p.)
No to zmień odpowiednio w linii 3 skryptu, który napisał ci VbService.
komentarz 24 kwietnia 2021 przez Nikon221 Początkujący (340 p.)
zmieniłem i nie działa nadal
komentarz 24 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (254,490 p.)
edycja 25 kwietnia 2021 przez VBService

Chyba jednak nie do końca robisz poprawnie.

Symulacja: online-td , online-tr (w javascript - nie znam strony, gdzie można przetestować kod php z danymi z bazy danych)

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2019 w PHP przez Jano1890 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w PHP przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)

92,669 zapytań

141,567 odpowiedzi

320,037 komentarzy

62,034 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...