• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pozbycie się duplikatów w wypisywanych danych

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
418 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2021 w C i C++ przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Witam,

rozwiązuję właśnie jedno z zadań z C++ z jakiegoś zbioru i mam problem z powtarzającymi się wynikami, a polecenie zadania mówi, że wyniki mają być podane bez duplikatów.

Tak więc moje pytanie brzmi, w jaki sposób mógłbym się tych duplikatów pozbyć? Nie wklejam póki co kodu, bo chciałbym najpierw poznać jakąś "procedurę" czy sposób działania w takich sytuacjach i spróbować go użyć w swoim programie o własnych siłach. Myślę nad użyciem wektorów (w wektorze chciałbym umieścić po kolei wyniki, a potem w jakiś sposób eliminować duplikaty), tylko problem w tym, że nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić. Dodam jeszcze, że chciałbym, aby było to rozwiązanie dosyć proste, jak dla osoby, która jeszcze nie ma zbyt wielu godzin w C++ spędzonych i z wytłumaczeniem co do czego tak trochę "łopatologicznie", bo tłumaczeń z innych różnych stronek nie specjalnie rozumiałem.

Z góry dziękuję za pomoc.
komentarz 22 kwietnia 2021 przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Nie bardzo rozumiem co jak tam działa. Czym jest to "unique" albo "set" i jak to działa dokładnie? Widziałem już tą stronkę, tylko problem w tym, że nie bardzo rozumiem co tam się wgl dzieje bo po prostu nie znam zasady co jak działa. Mógłbym prosić o takie proste, "chłopskie" wytłumaczenie co do czego?
1
komentarz 22 kwietnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
set to implementacja struktury danych o nazwie "zbiór"/set. Struktura zawiera zbiór elementów, które się nie powtarzają.

https://en.cppreference.com/w/cpp/container/set

https://en.cppreference.com/w/cpp/algorithm/unique przykład jest na samym dole, powinno pomóc.
komentarz 22 kwietnia 2021 przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Popatrzę na to i postaram się ogarnąć. Dzięki za pomoc

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 715 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w JavaScript przez Boshi VIP (100,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 896 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2022 w Java przez sylwka128 Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 876 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...