• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czyszczenie komputera w serwisie - problem

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
468 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez MrMock Bywalec (2,890 p.)
Witam, oddałem dzisiaj komputer stacjonarny do czyszczenia + wymiany pasty. Zwykle robiłem to sam, jednak chciałem pierwszy raz dać do specjalisty, żeby zrobił to porządnie. I teraz moje pytanie, czy to normalne, że jest wyczyszczony tylko radiator i wymieniona pasta? Zapłaciłem 160 zł i liczyłem, że będzie błyszczał a w obudowie (niestety przezroczysta i to wszystko widać) latają kłębki kurzu nawet po 2-3cm. przednie wiatraki nie były wcale ruszone, a przednie kratki nie przepuszczają nawet światła, a co dopiero powietrza. Tak jak wspominałem, pierwszy raz oddałem do serwisu komputer na czyszczenie, więc nie wiem czego się spodziewać.

Czy to jest typowe czyszczenie? czy jednak złożyć reklamację?
3
komentarz 21 kwietnia 2021 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Zmiana pasty i wyczyszczenie radiatora CPU to 10 min roboty. 160zł PLN za tyle czasu to sporo, ale jeżeli tylko to było w usłudze i taki jest cennik, to... no cóż drodzy specjaliści :P Ale czy to normalne? Nie wiem.

Skoro sam umiesz to zrobić po co łudzić się, że ktoś zrobi to dla Ciebie lepiej?

Puszka sprężonego powietrza, wykręcasz wentylatory z filtrami i wszystko wydmuchasz. Wentylatory wyczyścić pędzelkiem i też delikatnie przedmuchać i tyle. Koszt max 2h czasu i 10 zł za sprężone powietrze.

Ja tak robię co pół roku. Pastę zmieniam raz na rok. MX-2 za 20zł starczy na kilka lat.

Moja opinia: Dałeś się naciągnąć.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (255,840 p.)
Z Twojego opisu, można wnioskować, że "czyszczenie" komputera jest niekompletne i za 160 mogli się trochę bardziej "postarać". Moja rada na przyszłość jak coś oddajesz do serwisu zawsze zrób sobie zdjęcia sprzętu (w środku też - ze "otwartą" obudową). Sprawdź, czy nie podmienili części np.: kości pamięci (niby tyle samo pojemności i taktowanie też, a inne tańsze niż miałeś) - nie mówię, że wszystkie serwisy tak robią, ale ...
2
komentarz 21 kwietnia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Najpierw trzeba się dogadać co do świadczenia usług. Bo między czyszczeniem całego komputera, a tylko kilkoma jego częściami jest duża różnica. Także warto ustalać takie rzeczy na początku. smiley

komentarz 21 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (255,840 p.)

W sumie masz rację @JakSky, coś jakby, zakres usługi.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 361 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 370 wizyt
pytanie zadane 4 października 2019 w JavaScript przez daniel1806 Obywatel (1,780 p.)

93,096 zapytań

142,059 odpowiedzi

321,510 komentarzy

62,439 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...