• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Włamanie na konto na FB

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
999 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez LESIUUU Nowicjusz (160 p.)
Witam ostatnio zauważywałem dziwną aktywność w sekcji Logowania i Wylogowania na FB. Jest tam kilkanaście przypadków zalogowania jak i wylogowania, które są podpisane moim ip internetu mobilnego. Obawiam się, że nie jest to aktywność zrobiona przezemnie i mam następujące pytanie. Czy jest możliwość, że moi rodzice mają drugą karte sim zarejstrowaną na mój numer (jestem w Play) i logują sie na moje konto niezauważeni przez blokady facebooka przez to, że posiadają ten sam numer ip co mój. I dlatego wyświetlają się takie aktywności czy jest to nie możliwe? Słyszałem, że w T-Mobile jest opcja Tandem która umożliwia posiadania dwóch kart sim na jeden numer.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,970 p.)

Jest możliwość, ale nie na tej samej karcie sim- karta jest jedna- przypada na jeden numer. Moga logować się z twojego numeru, do tego nie potrzebują karty sim. Ip nie posiada twój nr, ip Adres IP (ang. IP address) – liczba nadawana interfejsowi sieciowemu

Zapytaj rodziców. 

komentarz 20 kwietnia 2021 przez LESIUUU Nowicjusz (160 p.)
Co rozumiesz przez to, że logują się z mojego numeru? Chodzi Ci o to, że w loginie go wpisują? Czy wtedy nie wyświetlałby się adres ip urządzenia z którego by to robili a nie mojego smartfona
komentarz 20 kwietnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Czytałem o przypadkach gdy "hackerzy" zgłaszają do operatora, że zgubiono kartę sim i dostają duplikat. W ten sposób przejmują czyjeś smsy.
komentarz 20 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,970 p.)
na pewno jesteś na tyle ważny i twoje dane są na tyle "interesujące", że hakerzy fatygowali by się żeby coś takiego robić :)
1
komentarz 21 kwietnia 2021 przez LESIUUU Nowicjusz (160 p.)
Tak wiem, ale nie mówimy tu o przypadku hakerów. Zastanawiam się czy to wogole możliwe by dwa urządzenia mogłyby korzystać z jednego internetu mobilnego o tym samym ip i czy wogóle nie zostało by to wykryte przez FB jako oddzielne urządzenia
komentarz 21 kwietnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)

@Wiciorny,  Tu nie chodzi o dane, tylko o SMS z kodami autoryzacyjnymi z banków.

komentarz 21 kwietnia 2021 przez LESIUUU Nowicjusz (160 p.)
Posiadam aplikacje od google do uwierzytelniania, a nie smsów
komentarz 21 kwietnia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
W tym przypadku nie ma to znaczenia. Token sesji jest przechowywany na urządzeniu i IP ani karta SIM nie mają na to wpływu. Możliwe, że jakaś aplikacja wywołuje żądania do FB, stąd taka aktywność.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,170 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez monik131 Nowicjusz (120 p.)
–11 głosów
3 odpowiedzi 4,584 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez RAD Obywatel (1,810 p.)

93,382 zapytań

142,381 odpowiedzi

322,538 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...