Witam, w celu nauki łączenia backendu z AWS, piszę prostą aplikację w stylu notatnik. Na frontendzie wykorzystuje Editor.js jako alternatywę dla WYSIWYG. Ogólnie nie mam żadnych czysto technicznych problemów z projektem. Zastanawiam się jednak nad optymalnym sposobem synchronizacji (składowania) zdjęć przesłanych przez użytkownika. Jak wiadomo, bezpłatne wykorzystanie aws jest ograniczone, chcę więc być oszczędny w korzystaniu z niego.
Do przesyłania obrazów z dysku, korzystam z następującego pluginu: https://github.com/editor-js/image
Działa to mniej więcej tak, że w konfiguracji narzędzia podaje api endpoint serwera do przesłania obrazu. Serwer w odpowiedzi ma wysłać url do zapisanego pliku. Początkowo wszystko wydawało się proste, mój serwer zapisuje dane do s3 i zwraca link.
Co jednak gdy ktoś na przykład będzie w kółko dodawał i usuwał ten sam plik? Za każdym razem, będze nowy request do aws'a.
I tu jest główna część pytania, czy w praktyce powinienem jakoś to zoptymalizować? Myślę o tym, żeby najpierw zapisywać pliki tymczasowo na moim serwerze, a dopiero co jakiś czas robić synchronizację z aws.
Czy tak to wygląda w praktyce? A może są jeszcze inne metody?
Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się ze mną ewentualnymi wskazówkami i materiałami, które mogłem pominąć.
Dziękuje i serdecznie pozdrawiam