• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy wciąż opłaca się kupić używany thinkpad?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
919 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez PaczekWMasle Nowicjusz (150 p.)
Dzień dobry zdecydowałem się na zakup laptopa i zastanawiam się nad wyborem. Zamierzam na nim: programować, przeglądać internet, oglądać filmy na yt oraz odpalać wirtualną maszynę z linuxem i robić inne codzienne czynności. Mój budżet to ok. 2000 zł. Nie zależy mi na wyglądzie, chodzi o jakość. Poza tym w budżecie do 1500 zł rozglądałem się za używanymi thinkpadami z serii t, czy to byłby dobry wybór, a jaki polecacie do wcześniej wspomnianego 2000 zł?
komentarz 25 kwietnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Zastanów się, czy na prawdę potrzebujesz laptopa.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (42,140 p.)
Moim zdaniem nie.  Starsze laptopy są fajne i tanie, ale często jest tak, że nie będziesz miał chociażby szybkich portów USB (duża udręka), raczej słabą kartę grafiki i procek bez najnowszych instrukcji. Nie wiem z którego roku ma być ten laptop i na jakiej platformie? Używki generalnie są OK (szczególnie cenowo), ale tak kilkuletnie (max. 3-5 lat raczej), nie starsze.

Nie znam Thinkpada z serii T, ale prawdziwe dobre i porządne Thinkpady to były dawno dawno, tj. za czasów IBM-a, a nie te z logo Lenovo :)

Jak kupisz starszego laptopa to będziesz pewnie go musiał doinwestować (SSD + RAM) i zbliżasz się cenowo do nowszych lapków. Więc trzeba by to dobrze przemyśleć.

Piszesz o budżecie 2000 zł, w którym można mieć np. nowego Acera czy podobny sprzęt z Ryzenem 3 / 5, jak zdecydujesz się na używany (1-2 lata) to oczywiście będzie w jeszcze lepszej konfiguracji.
0 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2021 przez Stever Nałogowiec (25,720 p.)
Moim zdaniem tak. Do 2k nie kupisz dobrego nowego laptopa, z używanych już tak.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,438 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 457 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 621 wizyt

92,963 zapytań

141,927 odpowiedzi

321,161 komentarzy

62,296 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...