• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Monitor nie wyświetla obrazu z laptopa

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
429 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Cześć. Chciałem podłączyć laptopa pod monitor od peceta, ale mam problem. Otóż monitor nie wyświetla obrazu z laptopa. Sam laptop widzi monitor, rozpoznaje go po nazwie. Widać go zarówno w ustawieniach Windows, jak i panelu NVIDIA. Mogę nawet przeciągać elementy na niego. Natomiast sytuacja z monitorem jest odwrotna. Ten nie rozpoznaje, że został podłączony, przez co ciągle widnieje komunikat o podłączeniu monitora. Sygnał leci tak: Wyjście HDMI z laptopa, na kablu jest prosta przejściówka z HDMI na DVI-D, a potem do monitora. Laptop nie miał problemu z podłączeniem do różnych telewizorów, monitor również nie sprawiał problemów z podłączeniem do różnych komputerów(tylko miał problem z Raspberry Pi Zero, ale prosta zmiana wartości w jednym pliku systemu wszystko naprawiła). Co może być tego przyczyną? Zarówno laptop jak i komputer mają GTX 1060.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

Podłączenie wyjścia HDMI do wejścia DVI nie jest proste, ponieważ HDMI przenosi sygnał chroniony HDCP .Monitory bez portu HDMI nie są zgodne z HDCP, dlatego nie mogą wyświetlać cyfrowego sygnału chronionego HDCP.
Więc może to nie wypalić ze względu na brak obsługi po stronie monitora. 

komentarz 15 kwietnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
HDCP nie jest równoważne z posiadaniem portu HDMI. Przynajmniej tak wynika z wikipedii. HDCP jest jakimś tam standardem, który możesz wykupić na zasadzie licencji. Nie jest czymś natywnym. Poza tym w 2016 został złamany owy protokół. Dodatkowo, nigdy nie słyszałem o laptopie z HDCP.
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2021 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Tylko taki problem, że tak samo, przez przejściówkę jest podłaczony komputer i nic się nie dzieje. Też myślałem, że może problem z HDCP, na necie mi wyskoczyło. Ale skoro ta sama konfiguracja, czyli hdmi-dvi podłączone do kompa działa, to trochę dziwne
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2021 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Teraz zauważyłem ciekawą rzecz. Na komputerze w panelu NVIDIA jest napisane, że karta i monitor WSPIERAJĄ HDCP. A na laptopie nie. Czemu?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 590 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2018 w Sprzęt komputerowy przez Xarti Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,077 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez Prime_Bull Obywatel (1,820 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...