• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak w Pythonie z listy usunąc zakres wartości i ją zwrocić

Object Storage Arubacloud
+1 głos
301 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2021 w Python przez kuba1245677 Obywatel (1,080 p.)

Mam taki kodzik i sprawa wygląda następująco

Szukam sposobu wykasowania zakresu wartości i zwrócenia go do zmiennej, na ta chwile usuwam zakres przez DEL, ale on nie zwraca, a remove zwraca ale nie można wpisać zakresu(jedynie jak o czymś nie wiem) i czy ktoś wie jak to zrobić?

Z góry dzieki za pomoc

 

words = ['abdddddddddd']

for i in range(len(words)):
    numbers = []
    list = []
    list[:0] = words[i]
    for j in range(len(list)):
        numberList = number = 0
        while True:
            try:
                if list[numberList] == list[number]:
                    number += 1
                else:
                    numbers.append(number)
                    del list[0: number]
                    break
            except:
                if number > 0:
                    numbers.append(number)
                    del list[0: number]
                    break
                else:
                    break
        if len(list) == 0:
            break

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2021 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
wybrane 13 kwietnia 2021 przez kuba1245677
 
Najlepsza

Po pierwsze nie powinieneś nazywać zmiennej jako list, gdyż jest to zarezerwowane słowo w python.

Co do pytania, to możesz najpierw pobrać fragment listy, a dopiero potem go wykasować, np:

l = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]

# pobiera zakres <1;4)
l_frag = l[1:4]
# usuwa ten sam zakres
del l[1:4]

print(l)
print(l_frag)
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2021 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
#!/usr/bin/env python3

def extract(lst, rang):
    extracted_lst = lst[rang]
    del lst[rang]
    return extracted_lst

if __name__ == '__main__':
    alist = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]
    print("Original list:     ", alist)
    extracted_lst = extract(alist, slice(0, 3))
    print("Extracted list:    ", extracted_lst)
    print("List after extract:", alist)

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,058 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 72 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 524 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2020 w Python przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,641 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...