• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Builder : Wyszukanie dowolnego stringa w texcie

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2015 w C i C++ przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Witam, chciałbym utworzyć funkcję w Builderze, za której pomocą odnajdę dowolnego string w prowadzonym tekście.
Program - Notatnik (Memo)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 sierpnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
I w czym problem? Bo ja go jeszcze nie widzę.
komentarz 25 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Mam notatnik a w nim tekst, chcę w tym tekście wyszukać dowolne słowo i wykonać odpowiednie zdarzenie, jeśli ono znajduje się w zamieszczonym tekście
komentarz 25 sierpnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
tyle wiem, ale jak mam ci pomóc, napisać całą funkcję??? Jeśli tak, to nie to forum, tu się pomaga w problemach, a nie odwala całą robotę. Więc spytam ponownie: w czym problem, masz error, nie wiesz jak się za to zabrać, czy co?
komentarz 26 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Jasne,oczywiście że sam chce pomyśleć.
Miałem jakieś próby, ale nie powiodły się, korzystałem nawet z gotowych funkcji (porównywanie 2 stringow ale to nie to ), aktualnie wróciłem do początku i nie wiem, jak się za to zabrać.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
więc może tak: najpierw napisz funkcję szukającą stringa w stringu (skrót myślowy, w całej wypowiedzi chodzi mi tylko o ansistringi, bo tychże używa memo i wogule biblioteka vcl) pierwsza rzecz, to oczywiście sprawdzenie, czy takie wystąpienie wogule jest możliwe (przyda ci się metoda Length), potem proponuję dwie zmienne (liczniki) np. int, najlepiej unsigned, bo minus nam nie potrzebny, obie przy deklaracji równe zero, przydadzą się do weryfikacji poszczególnych znaków. mam nadzieję, że naprowadziłem wystarczająco, jeszcze taka uwaga: jak wykryjesz, że sekwencja jest poprawna, a nagle wystąpi różnica, nie wystarczy wyzerować licznik chara w stringu szukanym, wcześniej cofnij jeszcze licznik w stringu pszeszukiwanym, bo inaczej twoja funkcja szukając np. "gfgfh" w "gfgfgfh" zwróci false.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Ok, rozumiem, dzięki wielkie, właśnie nie wiedziałem którego sposobuy mam użyć :P

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 271 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 935 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 500 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2015 w C i C++ przez Damianoo4444 Bywalec (2,700 p.)

93,381 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,535 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...