• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przypiąć div'a

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez Nearr Obywatel (1,890 p.)


Jak zrobić, żeby x (x znajduje się w specjalnych div'ie i normalnie jest ciemne tło nie wiem czemu nie działa) był widoczny podczas scrollowania, a nie chował się jak na zdjęciu niżej?

<div class="modal-bg">
                        <div class="modal">
                            <div class="close-section">
                                <span class="modal-close">
                                    <i class="icon-cancel"></i>
                                </span>
                            </div>                     

                        </div>
                    </div>
.modal-btn {
  border: none;
  border-top-left-radius: 3px;
  background-color: #0f0f0f;
  width: 55px;
  height: 35px;
  outline: none;
  cursor: pointer;
  color: rgb(180, 180, 180);
  transform: translate(0%, -1050%);
}

.modal-bg {
  position: fixed;
  top: 0;
  left: 0;
  width: 100%;
  height: 100vh;
  background-color: rgba(0, 0, 0, 0.5);
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
  visibility: hidden;
  opacity: 0;
  transition: visibility 0s, opacity 0.2s;
}

.bg-active {
  visibility: visible;
  opacity: 1;
}

.modal {
  background-color: #141414;
  width: 340px;
  height: 462px;
  min-height: 462px;
  display: flex;
  align-items: center;
  flex-direction: column;
  transform: translate(6%, -6%);
  overflow-y: auto;
}

.modal-close {
  position: fixed;
  top: 3px;
  right: 5px;
  font-weight: bold ;
  cursor: pointer;
}

.close-section {
  position: absolute;
  width: 340px;
  height: 35px;
  background-color: #080808;
  margin-bottom: 20px;
}

PS naprawiłem i widać ciemne tło 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2021 przez Utlamo Obywatel (1,540 p.)
Hmm próbowałeś
position: absolute;
top: 5px;
right: 5px;

Przycisk powinien wtedy znajdować się zawsze na tym samym miejscu.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (253,100 p.)
edycja 7 kwietnia 2021 przez VBService

Propozycja, możesz zrobić w modal-u osobno <div> jako "title" i osobno jako pole ze "scroll-em" (html i css przykładowy).

 

<div class="modal">
  <div class="title-box">
    <span class="title">Tytuł lorem</span>
    <span class="button-close">&times;</span>
  </div>
  <div class="desc-box">
    <details open>
      <summary>Renderer</summary>
      <div class="wrap">
        <p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.</p>
      </div>
    </details>
    <details>
      <summary>Game</summary>
      <div class="wrap">
        <p>Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker.</p>
      </div>
    </details>
    <details>
      <summary>Cells</summary>
      <div class="wrap">
        <p>Lorem Cells</p>
      </div>
    </details>
    <details open>
      <summary>HUD</summary>
      <div class="wrap">
        <ol>
          <li>Duis laoreet dictum quam</li>
          <li>Duis laoreet dictum quam</li>
          <li>Duis laoreet dictum quam</li>
        </ol>
      </div>
    </details>
  </div>
</div>
* {
  box-sizing: border-box;
}
.modal {
  position: absolute;
  top: 50%;
  left: 50%;
  transform: translate(-50%,-50%);
  background-color: rgba(20,20,20,1);
  width: 340px;
  height: 462px;
  min-height: 462px;
  overflow: hidden;
}
.modal .title-box {
  display: flex;
  justify-content: space-between;
  background-color: rgba(40,40,40,0.7);
  width: 100%;
  height: 2em;
  min-height: 2em;
}
.modal .title-box .title {
  font: 1.1em monospace;
  color: white;
  padding: 0.6em;
}
.modal .title-box .button-close {
  font: 1.6em monospace;
  color: white;
  padding: 0.2em 0.6em;
  cursor: pointer;
}
.modal .desc-box {
  width: 100%;
  height: 100%;
  color: white;
  text-align: center;
  overflow-y: auto;
  padding-bottom: 2em;
}
.modal .desc-box details {
  font: 1.1em/1.4em monospace;
  margin: 1em;
  padding: 0;
  color: black;
}
.modal .desc-box details summary {
  padding: 0.2em;
  background-color: #d0d0d0;
  border-radius: 1em;
  box-shadow: 2px 2px 4px gray;
  cursor: pointer;
  border: none;
  list-style: none;
  outline: none;
}
.modal .desc-box details[open] summary {
  background-color: #c0c0f0;
}
.modal .desc-box details div.wrap {
  border-radius: 1em;
  background-color: rgba(40,40,40,0.7);
  padding: 0.2em;
  color: gray;
  margin: 0.5em 0;
  box-shadow: 2px 2px 4px gray;
}
.modal .desc-box details > div.wrap li {
  text-align: left;
}
.modal .desc-box::-webkit-scrollbar {
  width: 10px;
}
.modal .desc-box::-webkit-scrollbar-track {
  background-color: rgba(40,40,40,0.7); 
}
.modal .desc-box::-webkit-scrollbar-thumb {
  background: rgba(50,50,50,0.9); 
}
.modal .desc-box::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
  background: #555; 
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 482 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 365 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,558 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...