• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

WMQueryEndSession nie działa kiedy aplikacja jest procesem w tle.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
230 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2021 w C i C++ przez Limono Użytkownik (560 p.)

Dzień dobry.

Pisze program który działa w tle. Ma on zapisywać pewne informację w momęcie zamykania wystemu windows. Program zapisuję wszyskie pliki poprawie, ale tylko wtedy gdy okno jest wyświetlane na ekranie. Kiedy aplikacja działa w tle poprostu się wyłącza nie zapisując niczego. Co musze poprawić aby aplikacja poprawnie zapisywała dane tagrze kiedy działa w tle?

Mam natepujacy kod: (*.cpp)

void __fastcall TForm1::WMQueryEndSession(TWMQueryEndSession & Message)
{

     //Tutaj mam linie kodu które zapisuja dane do plików.

Message.Result=1;
}

(*.h)

protected:
        void __fastcall WMQueryEndSession (TWMQueryEndSession& Message);
public:
        BEGIN_MESSAGE_MAP
        MESSAGE_HANDLER(WM_QUERYENDSESSION, TWMQueryEndSession, WMQueryEndSession);
        END_MESSAGE_MAP(TForm)

Z góry dziękuje i prosze o proste wytłumaczenia poniewarz dopiero zaczynam się uczyć.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 16 kwietnia 2021 przez Limono
 
Najlepsza

Spróbuj subclassować to okno funkcją SetWindowSubclass - czyli podmieniasz funkcję obsługi okna swoją wersją, w której przechwytujesz i obsługujesz WM_QUERYENDSESSION . Resztę komunikatów przekazujesz do oryginalnej procedury.

komentarz 15 kwietnia 2021 przez Limono Użytkownik (560 p.)
Bardzo dziękuje ze pomoc, miłego wieczoru (lub dnia) :)
komentarz 16 kwietnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No ale subclassing rozwiązał problem, czy nie?
komentarz 16 kwietnia 2021 przez Limono Użytkownik (560 p.)

Niestety nie, pojawił się kolejny błąd, a nie chciałem zabierać więcej Pana\ni czasu.

Błąd wyskakiwał w linijce 

o->OnQueryEndSession();

Poniewarz było za mało parametrów funkcji wiec napisałem tak

o->OnQueryEndSession(w,l);

Poniewarz do funkcji trzeba wysłać WPARAM i LPARAM.

Teraz wyskakuje taki błąd:

[Linker Error] Unresolved external '__fastcall TForm1::OnQueryEndSession(unsigned int, long)' referenced from ADRES_APLIKACJI\UNIT1.OBJ

Wiem (tak mi sie wydaje), że dotyczy on niepoprawnych typów zmienych, które wysyłam do tej funkcji. Tylko nie wiem co mam do niej wysłać.

1
komentarz 16 kwietnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

a nie chciałem zabierać więcej Pana\ni czasu.

Po to jest to forum, by zadawać takie pytania.

Poniewarz do funkcji trzeba wysłać WPARAM i LPARAM

Tak, mój błąd. Poprawione.

Wiem (tak mi sie wydaje), że dotyczy on niepoprawnych typów zmienych

To błąd konsolidatora, więc nie o typy chodzi a o brak implementacji TForm1::OnQueryEndSession. Co jest dziwne, bo implementacja jest... chyba że coś pozmieniałeś lub masz inaczej niż w tym przykładowym kodzie.

Zgaduję, że przeniosłeś implementację do pliku źródłowego, tylko zapomniałeś dodać TForm1:: do nazwy.

komentarz 16 kwietnia 2021 przez Limono Użytkownik (560 p.)

Aplikacja działa, bardzo dziekuje, problem rozwiązany. Faktycznie zapomniałem o TForm1::. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 575 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w C i C++ przez pionk18 Obywatel (1,590 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,309 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w C i C++ przez mo290103 Obywatel (1,860 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 419 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2016 w C i C++ przez mo290103 Obywatel (1,860 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...