• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Quiz w php. Sprawdzanie poprawności odpowiedzi w pytaniu otwartym

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
165 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2021 w PHP przez xrodus Nowicjusz (120 p.)
Cześć, mam pewien problem. Robię quiz w HTML i PHP. Napisałem skrypt do sprawdzania pytań jednokrotnego wyboru, wielokrotnego wyboru, ale mam problem z pytaniami otwartymi. Nie wiem jak sprawdzić poprawność odpowiedzi. Dodam jeszcze, że nie używam żadnej bazy danych. Z góry dziękuje za odpowiedź.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2021 przez Mitop Użytkownik (700 p.)
No to przede wszystkim musisz przesłać wartość tej odpowiedzi, czyli te pole, do skrypta w którym sprawdzasz odpowiedzi. Jak już sobie prześlesz, musisz zastanowić się w ogóle jak ma to działać. Czy odpowiedź ma być poprawna słowo w słowo, czy musi zawierać jakieś kluczowe słowa, po których rozpoznasz, że ta odpowiedź jest prawidłowa. No generalnie musisz po prostu przesłać ten tekst i wymyśleć jakiś algorytm które będzie w odpowiedni dla ciebie sposób rozpoznawał czy odpowiedź jest prawidłowa.
1
komentarz 6 kwietnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,880 p.)
W zadaniu otwartym raczej trzeba będzie samemu zobaczyć odpowiedź. Chyba, że polega ona np. na wymienieniu kilku pojęć, wtedy sprawę załatwi algorytm.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 25 września 2019 w PHP przez Jokii Nowicjusz (240 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 161 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2020 w C i C++ przez wojownikseo Początkujący (260 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 2,475 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2015 w JavaScript przez Nolandosky Bywalec (2,110 p.)

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,307 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...