1. Jaki hosting? (co powinien mieć hosting forum a co nie jest aż tak istotne)
Każdy, który udostępni Ci wymagane parametry do utrzymania takiego forum. Parametry są zależne od tego co chcesz postawić, nie wiemy jak duże ma być to forum.
2. Skąd wytrzasnąć domenę, żeby wyglądała - forum.XYZ.pl a nie XYZ.pl
Domenę XYZ.pl wykupujesz na tym samym, lub innym hostingu (np. na ovh.pl). Dodanie przedrostka "forum." to tzw. subdomena, której stworzenie umożliwia większość hostingów.
3. Jak konkretnie zabrać się do tematu pt. "rejestracja na forum z potwierdzeniem maila" i "odzyskiwanie hasła".
Nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli nie umiesz tego zrobić to wpisujesz w google i się uczysz. Cały system rejestracji i logowania, w tym z odzyskiwaniem hasła i potwierdzaniem konta poprzez maila mają wbudowane niektóre frameworki, np. Laravel.
4. Również chciałem poznać Waszą opinie nt. silnika mybb
Korzystałem. Posiada bardzo szerokie community, które tworzy różnego rodzaju rozszerzenia, pomaga w rozwiązywaniu problemów etc. Osobiście nie jestem zwolennikiem korzystania z takich silników, dla mnie zawsze rozwiązania "autorskie" będą lepsze, dają większą swobodę.
Jeśli macie gdzieś jakieś, fajne, ogólne poradniki związane z tą tematyką to możecie podrzucić :)
Tylko poradniki na jaki temat? Nie zdradziłeś technologii w jakich planujesz to napisać, funkcjonalności jakie ma posiadać i ewentualnie do jakiej społeczności uderzasz.