• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mogę stworzyć program nie znając języka programowania? Python

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
439 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2021 w Python przez w2 Obywatel (1,110 p.)
edycja 2 kwietnia 2021 przez w2
Chciałbym zrobić program obliczeniowy, z własnymi formułami wzorów; odejmowanie powierzchni, liczenie procentowych udziałów w powierzchniach; rysowanie prostych figur geometrycznych- których powierzchnie można odejmować, dodawać, wyciągać procenty; tworzyć własne wzory ze zmiennymi etc.

Czy to jest możliwe przez frameworki? dla języka: Python
Na podobnej zasadzie jak stworzenie strony CMS,  nie znajac html, css, js, php itd. Oczywiście znajomość powyższych pozwala lepiej ją zbudować i modyfikować.

W wariantach,  jako:
1. budowa aplikacji desktopowej
2. budowa aplikacji przeglądarkowej

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2021 przez Nelson89 Dyskutant (7,720 p.)
Cześć,

wydaje mi się, że nie jest to możliwe. Do budowy różnego rodzaju aplikacji masz gotowe frameworki - do aplikacji webowych - Django, Flask (do RESTowych apek), a do GUI masz Tkinter, PySide/PyQt. Można by więcej wymienić ale to są dość popularne frameworki w Pythonie. W tych frameworkach znajdziesz wiele gotowych rzeczy, dzięki temu nie będziesz musiał pewnych rzeczy na nowo odkrywać. Ale korzystanie z tych Frameworków wymaga pewnej znajomości języka programowania - a w przypadku webowych dobrze znać HTML, CSS, JS.

Jeżeli znasz bardzo dobrze jakiś język programowania i chcesz stworzyć apkę w języku programowania, którego dopiero się uczysz, to jest to do wykonania, bo już znasz koncepcje, itp. musisz to przełożyć na inny język.

Jeżeli to ma być Twoja pierwsza aplikacja i pierwszy język programowania, to bez nauki podstaw i dalszych zagadnień, zadanie będzie bardzo trudne do wykonania.

W każdym razie jak masz pomysł na aplikację, to jest to dobry bodziec, by zacząć się uczyć danego języka programowania. Na początku poznaj język przez jakieś poradniki, poznaj składnie języka, rodzaje zmiennych, funkcje wbudowane, standardowe pakiety/moduły (biblioteki), koncepcje programowania obiektowego. Pozwoli Ci to ruszyć z budową Twojej pierwszej apki.

Pozdrawiam,

Nelson
komentarz 2 kwietnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Dzięki za odpowiedź.
Problemem jest to że nie chcę poświęcać czasu na zaczynanie nauki Pythona od podstaw, tylko chcę już zbudować program. A języka uczyć się przy okazji i rozwiązywaniu praktycznych problemów które się pojawią.
Z mojej obecnej wiedzy wynika, że żeby zbudować działającą stronę w oparciu o framework/system CMS- nie musisz znać html, css etc. To jest fakt.
Oczekuję tego samego w pracy w środowisku np. PyQt . Czy mogę tam chociaż zbudować działąjący prototyp programu? Czy jest lepsze środowisko do pracy dla zupełnie początkującego?
komentarz 2 kwietnia 2021 przez Nelson89 Dyskutant (7,720 p.)
Rozumiem. W przypadku webowych frameworków (DJango) znajomość HTML, CSS i JS będzie konieczna. W przypadku PyQt masz do dyspozycji Qt Designer, gdzie możesz sobie stworzyć wygląd aplikacji. Ale aby aplikacja działała, musisz sobie samemu zaprogramować zachowanie aplikacji na poszczególne zdarzenia, itp. Wykorzystanie PyQt/PySide wymaga znajomości Pythona i samego frameworka.

Myślę, że Python jest dobrym wyborem dla początkującego.
1
komentarz 2 kwietnia 2021 przez niezalogowany

@willet2,

System zarządzania treścią nie jest żadnym frameworkiem. Nie ma czegoś takiego w językach programowania, że ustawiasz wszystko sobie myszką, wybierasz jakieś szablony i masz gotowy program, dla tworzenia programów jest konieczna wiedza o składni danego języka i chociażby o jakichś jego funkcjach.

komentarz 2 kwietnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Skrót myślowy. Miałem na myśli framework do budowania systemów CMS.
Jeśli teraz pijesz do szablonów w Joomli- to się mylisz- bo ja wolę indywidualne projekty- co już wymaga wiedzy pozwalającej na ingerencję i modyfikację "kodu" styli czy zachowania.

Co do pisania programów, przez Pythona, chciałem się upewnić że nie ma czegoś przystępnego dla nie-informatyka, żeby samemu stworzyć aplikację. Coś na wzór Scratch'a- chociaż nie pisałem w nim/ i nie znam go od strony budowania programów.
Co do nauki programowania- to jest osobny zawód. Jak w każdym zawodzie trzeba poświęcić 10k godzin czasu (wg Gates'a) żeby być specjalistą. Nie mam tyle czasu żeby inwestować w osobny fakultet, dla celów czysto amatorskich. Dlatego szukam półśrodków.

Język poznaje się poprzez jego używanie. Więc żeby urozmaicić naukę/przyśpieszyć, wolę pracować na praktycznych WŁASNYCH zadaniach. I tu szukam półśrodka, który pozwoli mi budować (ucząc się) bez konieczności mocnego inwestowania czasu w zgłębianie języka.
Tak na marginesie dyskusji, przerobiłem kilka kursów Pythona- na Androida. Solo Learn/tutoriale YT itp. Nawet przerobiłem wszystkie tutoriale Zelenta (YT:Pasja informatyki)- C++, JS  itp. Chodzi mi o to że taka wiedza jest jak nauka alfabetu- nudna. Tutoriale są raczej sztampowe i omawiane przypadki są raczej nieprzydatne dla mnie.
komentarz 2 kwietnia 2021 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Co do nauki programowania- to jest osobny zawód. Jak w każdym zawodzie trzeba poświęcić 10k godzin czasu (wg Gates'a) żeby być specjalistą. Nie mam tyle czasu żeby inwestować w osobny fakultet, dla celów czysto amatorskich. Dlatego szukam półśrodków.

Czyli nie będziesz umiał czegokolwiek narysować bo nie spędziłeś 10k godzin na rysowaniu?  

 

Tak na marginesie dyskusji, przerobiłem kilka kursów Pythona- na Androida. Solo Learn/tutoriale YT itp. Nawet przerobiłem wszystkie tutoriale Zelenta (YT:Pasja informatyki)- C++, JS  itp. Chodzi mi o to że taka wiedza jest jak nauka alfabetu- nudna. Tutoriale są raczej sztampowe i omawiane przypadki są raczej nieprzydatne dla mnie.

Jeżeli coś rozumiesz z innych j. programowania (np. C++ z kursów) to nie musisz zaczynać od zera. Nie wiem jak dużą masz wiedzę, ale znając podstawy podstaw takiego pythona można ogarnąć w kilka tygodni.

 

Problemem jest to że nie chcę poświęcać czasu na zaczynanie nauki Pythona od podstaw, tylko chcę już zbudować program. A języka uczyć się przy okazji i rozwiązywaniu praktycznych problemów które się pojawią.

To tak nie działa :D to jak chęć napisania rozprawki po chińsku bez znajomości języka

komentarz 3 kwietnia 2021 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)

@willet2, zastanawiałeś się nad czymś takim jak Bolt w Unity? Sprawdź, czym jest Bolt i powiedz, czy Ci pasuje. ;)

komentarz 3 kwietnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

@KlemensPL ,

Wizualnie przypomina mi to program (znam go od strony pracy w nim) do projektowania algorytmicznego:
https://www.grasshopper3d.com/
(3DsMAX też ma podobny interfejs komórkowy w projektowaniu map)

Tylko że Unity Bolt wydaje się ma zastosowania do projektowania gier z ich mechaniką.
Mi chodzi o zrobienie programu obliczeniowego: interfejs okienkowy, z komórkami do wpisywania danych, które będą wspólnie powiązane i w efekcie końcowym wizualizowane w postaci: wyników obliczeń, najchętniej wykresów, i przedstawień rysunkowych.
Jeśli już mam zgłębiać Pythona- chciałbym wiedzieć czy da się zaimplementować i w jaki sposób takie wizualne przedstawienie wyników. Żeby to nie były suche liczby.
Jak na obecne porównania narzędzi- Qt Designer wydaje sie na start najbardziej odpowiedni.

Ale dzięki za komentarz.;)

1
komentarz 3 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
html i css to nie języki programowania tak btw.
komentarz 3 kwietnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

@Wiciorny ,

Może napisz coś rozwijającego temat, a nie tylko podstawy-podstaw.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 2,086 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 222 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2020 w C i C++ przez Edelner Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...