• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak stworzyć serwer na komputerze z współdzielonym adresem ip? (proxy, VPN)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
971 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Stami Gaduła (3,790 p.)
edycja 1 kwietnia 2021 przez Stami
Hej!

Chciałbym postawić serwer - w tym przypadku minecraft, ale wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia. Problem polega na tym, że mam współdzielony adres ip. Jeżeli dobrze rozumiem jak one działają to nikt z zewnątrz nie może rozpocząć komunikacji z moim komputerem, ale jeżeli ja ją rozpocznę to wszystko będzie działać.
Wobec tego, chciałbym stworzyć serwer proxy z którym mój komputer w sieci z współdzielonym adresem zaczynałby komunikacje. Klienci łączą się do serwera proxy, który wszystkie dane przekazuje do właściwego serwera i na odwrót.

Tylko jak to zrobić? Jak do tego podejść? Czy w ogóle moje założenia się zgadzają i trzymają kupy?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
komentarz 2 kwietnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,300 p.)

Jeśli twój serwer(program) wykorzystuje konkretny port/porty TCP to najprościej przekierować te porty na swój komputer poprzez ssh (jeśli ten publiczny komputer chodzi na Linuxie).

ssh -R*:port:localhost:port user@vps

Wymaga to odpowiedniego skonfigurowania sshd na vps. Oczywiście działa tylko gdy jesteś podłączony.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 marca 2021 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
wybrane 1 kwietnia 2021 przez Stami

Najlepsza
Niby możesz zrobić sobie coś w stylu VPN'a na jakiś publiczny adres i wszystkie pakiety wysłane na ten publiczny adres zostaną przekazane do twojego komputera. To będzie działać. Jak chcesz sprawdzić to możesz sobie za darmo odpalić VPSa na GCP, bo cloud.google.com/free daje jedną maszynę f1-micro za darmo. Następnie zainstalujesz sobie openvpna tym skryptem. https://github.com/angristan/openvpn-install Przekierujesz porty, połączysz się komputerem i gotowe.

Tylko czy warto? Wątpię. Ping będziesz miał duży bo wszystko będzie leciało przez US. Poza tym musisz mieć włączony komputer, co kosztuje prąd no i zużywa ci zasoby domowe. Inni gracze się mogą grać gdy ty nie masz komputera włączonego.

Lepszym moim zdaniem rozwiązaniem będzie kupno VPS'a i skonfigurowanie na nim serwera Minecraft. Większość kupowanych VPS'ów ma zewnętrzne adresy IP, więc można się do nich zawsze połączyć + nie trzeba mieć włączonego komputera i gracze i tak mogą grać.
komentarz 1 kwietnia 2021 przez Stami Gaduła (3,790 p.)
Projekt jest bardziej eksperymentem niż praktycznym działaniem. Serwera nie zamierzam trzymać 24/7 tylko okazjonalnie. Jeżeli ping rzeczywiście będzie zbyt duży to zrezygnuje, ale chciałbym najpierw dopiąć to do końca

Tak więc udało mi się zainstalować openvpna i się do niego podłączyć - przeglądanie internetu działa, a IP mam mojego vpna. Nie wiem tylko jak przekierować porty . Na  domowym ruterze mam ustawione 25565 -> 25565/Mój Komputer (domyślny port serwerów minecraft). To rozwiązanie nie pomogło, więc spróbowałem przekierować porty na serwerze z openvpnem za pomocą iptables wszystkie 25565 na 25565 (nie wiem czy słusznie) i to też nie pomogło.

Jak te porty przekierować, żeby wszystko mogło działać?
1
komentarz 1 kwietnia 2021 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)

Konfiguracja twojego routera nie ma nic do rzeczy jeżeli korzystasz z VPN. Jeżeli połączyłeś się z VPNem i masz inny adres IP to wystarczą dwie komendy iptables. Pierwsza to włączenie maskarady, czyli swego rodzaju przekierowania. Druga to przekierowanie odpowiedniego portu. Wykonaj te komendy na twoim VPSie

iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 25565 -j DNAT --to-destination 10.8.0.2:25565
iptables -t nat -A POSTROUTING -j MASQUERADE

Gdzie 10.8.0.2 to twój adres lokalny na interfejsie tunelowanym. Upewnij się, że twoja zapora na komputerze jest wyłączona (lub z odpowiednimi wyjątkami). U mnie to działa, ale nie wiem co wcześniej wpisywałeś i czy to nie pokłóci się z moją sugerowaną konfiguracją. Jak coś to pamiętaj że możesz wszystko zresetować do ustawień fabrycznych i próbować ponownie.

komentarz 1 kwietnia 2021 przez Stami Gaduła (3,790 p.)
Wielkie Dzięki! Wszytko działa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 608 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2017 w Sieci komputerowe, internet przez kacperc317 Początkujący (320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 541 wizyt

92,953 zapytań

141,913 odpowiedzi

321,141 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...