• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Python - Powtórzenie działania programu

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,078 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2021 w Python przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)
zamknięte 5 kwietnia 2021 przez janzw4

Hej, zrobiłem w pythonie prosty kalkulator i chciałbym aby po zakończeniu działania była możliwość np. poprzez wpisanie "start", uruchomienie programu ponownie. Czy wie ktoś jak coś takiego zrobić ? smiley Próbowałem trochę z funkcjami ale nic z tego nie wyszło :/

import math

def dodawanie(x,y):
    print("RESULT:" , x+y)
def odejmowanie(x,y):
    print("RESULT:" , x-y)
def dzielenie(x,y):
    print("RESULT:" , x/y)
def mnozenie(x,y):
    print("RESULT:" , x*y)
def potegowanie(x,y):
    print("RESULT:" , x**y)
def pierwiastekkwadrat(x):
    print("RESULT:" , math.sqrt(x))



print("-----------------------------------------------------")
print("                  | CALCULATOR |     7.leave")
print("-----------------------------------------------------")
print("  | 1.addition       2.substraction 3.division    |")
print("  | 4.multiplication 5.exponent     6.square root | ")
print("-----------------------------------------------------")

wybor = input(">>>")
wybor = int(wybor)
#dodawanie
if wybor== 1:
    print("Type first number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("Type second number | your action:" , x , "+" , "|__|")
        y = input(">>>")
        y = float(y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action:" , x , "+" , y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action ")
        dodawanieoblicz = input(">>>")
        dodawanieoblicz = str(dodawanieoblicz)
        if dodawanieoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            dodawanie(x, y)
            print("-----------------------------------------------------")
#odejmowanie
if wybor== 2:
    print("Type first number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("Type second number | your action:" , x , "-" , "|__|")
        y = input(">>>")
        y = float(y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action:" , x , "-" , y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action ")
        odejmowanieoblicz = input(">>>")
        odejmowanieoblicz = str(odejmowanieoblicz)
        if odejmowanieoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            odejmowanie(x, y)
            print("-----------------------------------------------------")
#dzielenie
if wybor== 3:
    print("Type first number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("Type second number | your action:" , x , "/" , "|__|")
        y = input(">>>")
        y = float(y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action:" , x , "/" , y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action")
        dzielenieoblicz = input(">>>")
        dzielenieoblicz = str(dzielenieoblicz)
        if dzielenieoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            dzielenie(x, y)
            print("-----------------------------------------------------")
#mnozenie
if wybor== 4:
    print("Type first number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("Type second number | your action:" , x , "*" , "|__|")
        y = input(">>>")
        y = float(y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action:" , x , "*" , y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action")
        mnozenieoblicz = input(">>>")
        mnozenieoblicz = str(mnozenieoblicz)
        if mnozenieoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            mnozenie(x, y)
            print("-----------------------------------------------------")
#potegowanie
if wybor== 5:
    print("Type first number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("Type second number | your action:" , x , "^" , "|__|")
        y = input(">>>")
        y = float(y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action:" , x , "^" , y)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action")
        potegowanieoblicz = input(">>>")
        potegowanieoblicz = str(potegowanieoblicz)
        if potegowanieoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            potegowanie(x, y)
            print("-----------------------------------------------------")

if wybor== 6:
    print("Type number")
    x = input(">>>")
    x = float(x)
    if x>-999999999999999999999999999999999999999999:
        print("-----------------------------------------------------")
        print("your action: √",x,)
        print("-----------------------------------------------------")
        print("Type 'calculate' to calculate the action")
        pierwiastekkwadratoblicz = input(">>>")
        pierwiastekkwadratoblicz = str(pierwiastekkwadratoblicz)
        if pierwiastekkwadratoblicz=="calculate":
            print("-----------------------------------------------------")
            pierwiastekkwadrat(x)
            print("-----------------------------------------------------")

if wybor==7:
    print("The Program was successfully ended")
    exit()

if wybor>7:
    print("Undefined command, please restart the program")





 

komentarz zamknięcia: Uzyskałem odpowiedź na moje pytanie :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 marca 2021 przez niezalogowany
wybrane 31 marca 2021 przez janzw4
 
Najlepsza
Witam!

Można zrobić pętle, że po wyświetleniu zapytania użytkownikowi: "Czy chcesz uruchomić program jeszcze raz, jeśli tak to wpisz "start", jeśli nie wpisz "nie"", if sprawdza i jeśli odpowiedź brzmi "start" to ilość powtórzeń pętli zwiększa się o jeden, a jeśli nie kończy program.

Pozdrawiam!
komentarz 31 marca 2021 przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)

Dzięki smiley

1
komentarz 31 marca 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Nie trzeba:

if sprawdza i jeśli odpowiedź brzmi "start" to ilość powtórzeń pętli zwiększa się o jeden

można utworzyć:

How to Create an Infinite Loop in Python

i jak

a jeśli "nie" kończy program

How to stop an infinite loop safely in Python?

 

Ending an infinite while loop
Python - A keyboard command to stop infinite loop? [duplicate]

+1 głos
odpowiedź 31 marca 2021 przez Fablek Nowicjusz (210 p.)
Cześć!

Mozesz zastosować pętlę np. nieskończona pętlę while. (while True) a następnie z każdym obiegiem prosić o działanie. Jeśli użytkownik np. nic nie napiszę if input == "": break, elif wybór ==.... i tak dalej.

 

https://realpython.com/python-while-loop/

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 630 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez W1ck Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,177 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,353 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...