• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Parsing html w MySQL

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
156 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2021 w SQL, bazy danych przez essakwadratowa Początkujący (360 p.)
Witam

Słyszałem, że da się wykonać parsing html w mysql.

Miał ktoś z tym doczynienia i chciałby się podzielić linkiem do dobrego źródła wiedzy lub swoją wiedzą w tym temacie? Aktualnie używam pythona do tego, ale myślę, że jakbym napisał w mysql to byłoby to wydajniejsze.

Pozdrawiam Serdecznie
komentarz 31 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

MySQL to język zapytań - nie służy on do przeprowadzania jakichkolwiek operacji poza bazą danych - zwyczajnie się do tego nie nadaje. Myślę że python to dobry wybór, jednak jeśli chcesz zrobić to wydajniej możesz wybrać inny język sugeruję zajrzeć tu: Wydajność poszczególnych języków programowania

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 31 marca 2021 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)

co chcesz osiągnąć parsując html w mysql? Do bazy danych wysyłamy dane i odbieramy dane w transakcji. Dlaczego chcesz na nią przerzucić jeszcze parsowanie i walidację? Moim zdaniem nie ma profitu w używaniu bazy danych jako tego typu środowisko. Backend w python jest o wiele szybszy w przetworzeniu i wysłaniu, albo prawidłowego zapytania do zapisania danych do bazy, albo zwrócenia błędu użytkownikowi jeśli dane są nieprawidłowe :P 

poza tym to XML Functions,  tyle można wyciągnąć z zapisanego html/xml w mysql :P 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 13,814 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 506 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,677 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...