• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie obiektowe c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
255 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2021 w C i C++ przez NoelQ Nowicjusz (190 p.)

Dzień dobry, mam problem z programem który napisałem, czy mógłby ktoś mi pomóc?

Chciałem napisać symulację, nigdy wcześniej nie pisałem obiektowo w cpp więc zacząłem pisać wszystko w jednym pliku, w pewnym momencie uznałem, że jest tego za dużo i się zacząłem gubić, więc chciałem napisać obiektowo ten program. Czy mogę jakoś mając plik Gatunek.h, napisać Gatunek.cpp w którym mógłbym zapisać 3 różne gatunki zwierząt (Gatunek gA, Gatunek gB, Gatunek gC) i uzupełnić je wszystkie w tym pliku Gatunek.cpp czy muszę wszystkie osobno uzupełniać w pliku main.cpp wywołując gA.wprowadzDane(), gB.wprowadzDane, gCwprowadzDane?


// Gatunek.h

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
#ifndef PROJEKTZALICZENIE_GATUNEK_H
#define PROJEKTZALICZENIE_GATUNEK_H


class Gatunek {
public:
    string nazwa;
    int glod;
    int szybkosc;
    int obrazenia;
    int zdrowie;
    int ilosc;

    void wprowadzDane();

    void zmienDane();
};


#endif //PROJEKTZALICZENIE_GATUNEK_H
//Gatunek.cpp

#include "Gatunek.h"
#include <iostream>
using namespace std;
string nazwa;
int glod;
int szybkosc;
int obrazenia;
int zdrowie;
int ilosc;

int zmianaStat = 0;


void Gatunek::wprowadzDane() {

    Gatunek gA;
    gA.nazwa="Wszystkozerny";
    gA.nazwa = "Wszystkozerny";
    gA.glod = 50;
    gA.szybkosc = 2;
    gA.obrazenia = 2;
    gA.zdrowie = 20;
    gA.ilosc = 10;

    Gatunek gB;
    gB.nazwa = "Roslinozerny";
    gB.glod = 20;
    gB.szybkosc = 1;
    gB.obrazenia = 1;
    gB.zdrowie = 50;
    gB.ilosc = 30;

    Gatunek gC;
    gC.nazwa = "Miesozerny";
    gC.glod = 100;
    gC.szybkosc = 3;
    gC.obrazenia = 3;
    gC.zdrowie = 100;
    gC.ilosc = 5;
    cout<<gA.nazwa;
}

Więc chciałbym się zapytać czy mogę w pliku Gatunek.cpp wpisać w ten czy w podobny sposób dane?

komentarz 26 marca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Tak z grubsza, ten kod jest bezsensu. 

#include <iostream>
#include <string>

class Gatunek 
{
    std::string nazwa;
    int _glod;
    int _szybkosc;
    int _obrazenia;
    int _zdrowie;
    int _ilosc;
public:

 
    void ustawGlod(int glod)
    {
        _glod = glod;
    }
    void ustawSzybkosc(int szybkosc)
    {
        _szybkosc = szybkosc;
    }
    //reszta istawien w ten sposob 
    int wezSzybkosc()
    {
        return _szybkosc;
    }
};

int main()
{
    Gatunek a;
    a.ustawSzybkosc(2);
    std::cout<<a.wezSzybkosc();
    Gatunek b; 
    b.ustawSzybkosc(5); 
    std::cout<<b.wezSzybkosc();
}

I staraj się używać anglojęzycznych nazw. 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2021 w Java przez Beginner555 Obywatel (1,760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...