• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zwracanie tablicy przez funkcje

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
269 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2021 w C i C++ przez saju13013 Nowicjusz (230 p.)
Cześć,

Stworzyłem sobie funkcje w której tworze tablice i wykonuje działania na niej. Jest jakiś sposób żeby tą tablice zwrócić albo jakoś przekazać do funkcji main?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
wybrane 25 marca 2021 przez saju13013
 
Najlepsza

Zależy jak Pan tworzy tą tablicę, jeżeli tak:

int* f1(){
   int tab[10];
   return ...;
}

to nie można zwrócić takiej tablicy do funkcji main
Jeżeli tworzy Pan dynamicznie to można, zwracamy wtedy wskaźnik:

int* f1(){
   int* tab = new int[10];
   return tab;
}

int main(){
  int* tab = f1();
  ...
  delete[] tab;
  return 0;
}


 

+1 głos
odpowiedź 25 marca 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Return Array from Functions in C++
C++ does not allow to return an entire array as an argument to a function. However, you can return a pointer to an array by specifying the array's name without an index.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,041 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2017 w C i C++ przez Fenix7 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2017 w C i C++ przez Sensej Użytkownik (540 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,677 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w C i C++ przez intensick Początkujący (420 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...