• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobranie odpowiednich wartości zmiennych - zagadka matematyczna

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
449 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez BlinkyShay Obywatel (1,190 p.)

Hej,
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu pewnej zagadki matematycznej. Ma ona związek z perceptronem i rozpoznawaniem wzorców, ale zapisałem ją tak aby skupić się na samym matematycznym problemie.

Mamy zmienne C, X, Y, Z, W. Każda z nich może przechowywać dowolną liczbę rzeczywistą.
Należy znaleźć takie wartości dla tych zmiennych, aby: X + W ≥ C  i  Z + Y ≥ C, oraz aby każda inna kombinacja sum tych zmiennych była mniejsza od C, np:
X + Z < C,
X + W + Y < C,
X + Y + Z + W < C
Tutaj moje graficzne przedstawienie problemu:

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 marca 2021 przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)
Problem XOR dla perceptronu: https://towardsdatascience.com/perceptrons-logical-functions-and-the-xor-problem-37ca5025790a BTW zatrzymał AI na ~20 lat...
0 głosów
odpowiedź 25 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
wydaję mi się, że
x ∈ (c-w, c)
w  ∈ (0, -y)
z ∈ (c-y, 0)
y ∈ (c, 0)
c < 0
komentarz 25 marca 2021 przez BlinkyShay Obywatel (1,190 p.)

O ile dobrze rozumiem będzie błędnie np. dla Y + W < C.
Jeżeli Y ≥ C, to nie znajdę takich liczb aby Y + W < C frown

komentarz 25 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
nie było podanej nierówności Y + W < C, tylko Y + Z < C,
edit. dobrze nie załadowała mi się wcześniej grafika
komentarz 26 marca 2021 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)

@BlinkyShay,
w takim wypadku wydaje mi się, że zagadka nie ma rozwiązania, ponieważ
z założenia c <= x + w oraz jednocześnie w + y < c czyli
y + w < c <= x + w
y + w < x + w
y < x
oraz z drugiego założenia c <= z + y oraz jednocześnie z + x < c
z + x < c <= z + y
z + x < z + y
x < y
Co prowadzi do sprzeczności bo jednocześnie x < y i jednocześnie y < x

0 głosów
odpowiedź 26 marca 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

Zagadka nie ma rozwiązania. Każda dowolna suma zmiennych oprócz sum: X + W  oraz Z + Y są mniejsze od C, w szczególności mamy X + Z < C  i W + Y < C. Z drugiej jednak strony mamy: 
X + W ≥ C  oraz Z + Y ≥ C, więc dodając stronami mamy X + W + Z + Y ≥ 2C, ale z założenia mamy też, że dowolne sumy różne od wyżej przytoczonych są mniejsze od C. Stąd X + Z < C oraz W + Y < C, więc otrzymujemy ciąg nierówności: 
C + C > X + W + Z + Y ≥ 2C, a więc 2C > 2C, co jest oczywiście sprzeczne. 

Można też użyć innego założenia, które masz tutaj wypisane: X + Y + W + Z < C. Lewa strona jest większa bądź równa 2C. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 214 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2022 w Matematyka, fizyka, logika przez YNK3 Nowicjusz (120 p.)
+9 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 6 października 2019 w Nasze projekty przez Leaf Początkujący (280 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 569 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez ewamil Nowicjusz (130 p.)

93,015 zapytań

141,978 odpowiedzi

321,272 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...