• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dalszy rozwój

Object Storage Arubacloud
+1 głos
266 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2015 w C i C++ przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Drodzy forumowicze,

Zastanawiam się nad dalszym rozwojem w programowaniu. Obecnie znam trochę C++, bardzo lubię ten język i generalnie pracuję głównie w Qt. Framework świetny, daje ogromne możliwości, znany i używany przez większe firmy. Staram się go poznawać i być w stanie wyciągnąć z niego jak najwięcej.

Jednak, przeglądając oferty pracy... No cóż C++ nie jest tam faworytem. Programiści C++ nie są poszukiwani. Z drugiej strony mamy własne projekty, w których C++ również nie daje się nam popisać. Dużej gry sami nie napiszemy, a aplikacji jest od groma i jedynie takie, które opierają się na konkretnej usłudze mają rację bytu. Generalnie, C++ dobry, poczciwy i potężny język, ale nie daje wielu możliwości na zarabianie (Z moich obserwacji i informacji, które udało mi się zdobyć. Mogę jednak się mylić.)

Tak więc tutaj nasuwa się pytanie; Co dalej? Myślałem o Javie. Obecnie jest dużo ofert pracy z nią związanych, jest bardzo uniwersalna, a i możliwości własnych projektów są spore. Mnogość możliwości jaką daje Java mówi samo za siebie. No i oczywiście coś, co jest teraz na topie, czyli aplikacje na androida. Sam już podstawy poznałem i bawiłem się w tworzenie aplikacji na andka.

Oczywiście, dobry programista to nie programista Javy, tylko taki, który zna parę tych języków. Zamierzam się pouczyć w przyszłości Pythona i Ruby, aby mieć jakieś szersze horyzonty. Raczej będą to tylko podstawy. Przeraża mnie tylko ich składnia, która odbiega od języków, z którymi już miałem styczność.

Generalnie pytam: Czego się uczyć, w co inwestować czas? Na oku mam Javę pod kątem zarówno zatrudnienia jak i tworzenia własnych projektów. Interesuję się tworzeniem gier i aplikacji, do programowania webowego w ogóle mnie nie ciągnie.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Po pierwsze według mnie ofert na rynku pracy dotyczących C++ jest całkiem sporo i na pewno osoby z doświadczeniem były, są i będą potrzebne.

Piszesz, że Qt daje programiście ogromne możliwości, a zaraz potem piszesz, że masz projekty, w których C++ nie daje Ci się popisać. Wydaje mi się, że Qt jest na tyle wszechstronne, że można w nim naprawdę dużo. Tego frameworku nie idzie się nauczyć w pare chwil, ponieważ jak już to inni pisali to potężna kobyła. Może Twoje umiejętności nie pozwalają na pisanie takich programów jakich byś chciał? Tego nie wiem, ale widziałem, że dużo ofert pracy, w których pojawia się C++ czesto pojawia się również znajomość właśnie Qt.

Następnie napisałeś, że sami nie napiszemy dużej gry. To ja mam pytanie. W jakim jęzku sam napiszesz dużą grę? Do naprawdę dużych gier zbierają się całe zespoły i jako jednostka nigdy nie będziesz miał możliwości osiągnąć tego samego co zespół doświadczonych programistów.

Możliwość na zarabianie? Jeżeli będziesz dobry w tym co robisz to nie będziesz miał problemów ze znalezieniem pracy. Zaznaczam dobry, ponieważ osób z wiedzą podstawową jest bardzo dużo.

Java? Czytałem ostatnio jakiś artykuł, że Java ostatnio bardzo dużo traci ena popularności, ale teraz nie znajdę tego artykułu.

Czego się uczyć? Najlepiej tego co sprawia Ci najwięcej przyjemności. Rozumiem, że każdy patrzy na zarobki, ale osoba, która będzie miała doświadczenie i wiedzę, napewno nie będzie na nie narzekąć. Każdy traktuje C++ jako język, którego trzeba nauczyć sie na samym początku, a potem ucieć do czegoś innego. Może jednak warto pozostać przy tym co już się rozpoczeło i zagłębić wiedzę nieco szerzej?

Trochę się rospisałem i nikt nie musi się ze mną zgadzać, bo tak naprawdę co ja mogę wiedzieć. Pozdrawiam. smiley

komentarz 24 sierpnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)

"Piszesz, że Qt daje programiście ogromne możliwości, a zaraz potem piszesz, że masz projekty, w których C++ nie daje Ci się popisać" Popisać się można, ale z popisywania się jeszcze nikt nie zarobił.

"W jakim jęzku sam napiszesz dużą grę?" W żadnym. Chodziło mi o to, że C++ głównie do tego się nadaje, a więc samodzielnie wykonywane projekty to słaby pomysł.

 

 

0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Podpisuje się w pelni pod tym tematem, bo sam mam trochę podobne odczucia. Chociaz byłem blisko zaczepienia się w jednej firmie wlasnie przy C++, ale docelowo nie wyszlo.

Tez zglebiam QT i przyznam, ze mi sie podoba, ale nie wiem na ile bedzie przydatne.

Tak samo webowe mnie w ogole nie kreci.

Sam mysle nad Java wlasnie, albo Pythonem, wiem ze w firmie w ktorej mialem sie zaczepic, ogarniajac jeden z tych dwoch mialbym zdecydowanie latwiej.
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Generalnie mamy do czynienia z lekką monopolizacją świata IT przez Javę. Wszystko się jednak zmienia i nieźle ma się również C# który został wypuszczony przez Ms. Oczywiście np Python jest o wiele nowocześniejszym językiem. Mimo to wiedza którą daje nam Cpp jest ponadczasowa. Proponuję się nie martwić brakiem ofert pracy. Poszedłem przed wakacjami do firmy w sprawie praktyk. Mimo że w 90% piszą w Javie to przyjeli mnie bo C++ też im jest potrzebny. Ponadto wiedzcie, że mimo tego iż "wszystko" jest jasne, to C++ pozostaje jednym z bardzo trudnych języków. Konstruktory przenoszące, referencje prawostronne, wstawki assmeblerowe, drzewa bitowe. Jest co robić. laugh Nie zrażać się i pisać dalej, najważniejsze są własne projekty i końcowe wyniki ich pracy do zaprezentowania kiedy w CV jest biało smiley  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2018 w Offtop przez BlaBlaCar Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 593 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Asmei Początkujący (270 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,613 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...