• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Generowanie wielu zmiennych (formularzy) i wyświetlanie przypisanych im danych metodą $_POST w formie tabelki.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
798 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2015 w PHP przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
edycja 23 sierpnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski

Jestem nowy na forum, więc na wstępie chciałbym się przywitać. Tak więc witam wspaniałą społeczność pomocnych ludzi, zaangażowanych w rozwój tego wspaniałego forum koderskiego ;) Hurra!

Znajomy poprosił mnie o rozwiązanie kilku zadań z programowania w PHP, dla niego do szkoły. Sam jestem nowicjuszem w tych sprawach, jednak podjąłem się zadania. Gdybym miał więcej czasu być może sam rozwiązał bym swój problem, jednak czas nagli, a ja wciąż nie znalazłem odpowiedzi w google. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was.

 

Treść Zadania:

 

Zad 6.2 2. Zapytać użytkownika o ilość liczb a następnie po kolei o te liczby. Podane liczby wyświetlić na stronie wypisane w tabeli. (w PHP)

 

plik 12.php

<?php
echo 'Podaj Ile Liczb:';
echo '<form method="post" action="12A.php">';
echo '<input type="text" name="ilosc">';
echo '<input type="submit" value="Dalej">';
echo '</form>';
?>


plik 12A.php

<?php
$a=$_POST['ilosc'];
$b=1;
echo '<form method="post" action="">';
while($b <= $a){
echo 'Podaj Liczbe '.$b.'<input type="text" name="'.$b.'">'.'<br />';
$b++;
}
echo '<input type="submit" value="WYSWIETL LICZBY"></form>';
echo 'Wybrane Liczby to: ';
echo '<table border="1" cellpadding="10">'.'<tr>';
while($b <= $a){
echo '<td>'.$_POST['$b'].'</td>';
$b++;
}
echo '</tr>'.'</table>';
?>

 

W jaki sposób wyświetlić te dane pobrane z tych formularzy w formie tabelki? Uzytkownik może wprowadzić dowolną liczbe i wygenerować dowolną ilość formularzy. W jaki sposób odebrać dane z tych formularzy metodą $_POST['co wpisać tutaj?']

Być może kombinuje pod górkę, i z pewnością brakuje mi wiedzy w zakresie programowania, dlatego prosiłbym Was o jakieś podpowiedzi, jak rozwiązać ten problem. Ja tym czasem zajmę się kolejnymi zadaniami, zostało ich jeszcze trochę, jednak pozostałe jakoś idą, tylko to jest jakieś dziwne.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
wybrane 24 sierpnia 2015 przez efiku
 
Najlepsza

Sam nie jestem orłem, ale może pomogę. Spróbuj zastosować array w nazwie:

echo 'Podaj Liczbe '.$b.'<input type="text" name="$b[]">'.'<br />';

a odczyt:

$i=0;

echo '<td>'.$_POST['$b'][$i].'</td>';

$i++;

 

komentarz 24 sierpnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
dziekuje za zainteresowanie, własnie kilka chwil temu znalazłem odpowiedź.

w formularzu w polu name trzeba użyć pustego nawiasu kwadratowego [] tak jak napisałeś, dziękuje!

name="nazwa[]"

pozniej odebrać dane $_POST['nazwa']

$_POST pobrał wszystkie dane i zapisał je w tablicy ARRAY. Wystarczy odczytać je z tej tablicy i wyświetlić!

Czyli dokładnie tak jak napisałeś!

Dziękuje i Pozdrawiam!
komentarz 24 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Cieszę się, że pomogłem :)
komentarz 24 sierpnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Daj Panu naj odp ;) z tym, że zdaje się iż nie trzeba $b[] wystarczy samo b[] , a potem $_POST['b']. Jak się postarasz to i w 1 pliku zmieścisz ;) do skakania po tablicach używałbym foreach pętli,  
foreach ( $_POST['b'] as $userNumber) {
   echo " <td> $userNumber  </td>";  
}
komentarz 24 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Jaki Pan? Mów mi Heniek laugh Masz racje nie trzeba $. 

+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
edycja 24 sierpnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski

Znalazlem odpowiedz na swoje pytanie. Zostawie wątek na forum, być może komuś się przyda. Jeśli Moderator uzna inaczej, proszę o usunięcie. 

Treść zadania: Zapytać użytkownika o ilość liczb a następnie po kolei o te liczby. Podane liczby wyświetlić na stronie wypisane w tabeli. (w PHP)

Działający skrypt:

// Pierwsza część skryptu, pyta użytkownika o ilość liczb.

<?php
echo 'Podaj Ile Liczb:';
echo '<form method="post" action="12A.php">';
echo '<input type="text" name="ilosc">';
echo '<input type="submit" value="Dalej">';
echo '</form>';
?>

// Druga część, generuje formularze tyle razy ile użytkownik podał na początku.

<?php
$a=$_POST['ilosc'];
$b=1;
echo '<form method="post" action="12B.php">';
while($b <= $a){
echo 'Podaj Liczbe '.$b.'<input type="text" name="name[]" >'.'<br />';
$b++;
}
echo '<input type="submit" value="WYSWIETL LICZBY"></form>';
?>

//Część Trzecia, pobiera dane z wygenerowanych formularzy i wyświetla je w formie tabelki.

<?PHP 
echo 'Wybrane Liczby to: ';
echo '<table border="1" cellpadding="10">'.'<tr>';
	$tab = ($_POST['name']);
	$n = count($tab);
	for ($i=0;$i<$n; $i++)
		echo '<td>'.$tab[$i].'</td>';
?>

// Być może komuś się przyda do szkoły .

skrypcik dziala pod adresem: http://shirtlions.com/takietam/12.php

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w PHP przez elaen Gaduła (4,760 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 62 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2020 w JavaScript przez endriuu0 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...