• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Haker odgadł moje hasło. Czy to wina PHPMailera?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
413 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez bbarcik Nowicjusz (120 p.)

Cześć Jestem Basia :) Ostatnio uczę się tworzyć strony internetowe i napisałam od podstaw stronę, która zawiera formularz kontaktowy. Aby móc sprawdzić czy mój kod php działa poprawnie wrzuciłam ją na serwer. Założyłam darmowe konto na cba.pl. Najpierw korzystałam z funkcji mail(), ale okazało się, że ta funkcja jest zablokowana wersji free - wiem jestem blondyną xD Dlatego w następnej kolejności skorzystałam z PHPMailera. Wszystko zadziałało idealnie, jednak po krótkim czasie otrzymałam maila od Hackera z moim prawdziwym hasłem :(((( 

Czy jest możliwe żeby ktoś mógł dostać się do mojego pliku php i odczytać hasło które musiałam podać przy konfiguracji ? dodam że nie zastosowałam jeszcze żadnej walidacji danych w formularzu w htmlu. Poniżej kod z pliku php:

<?php

use PHPMailer\PHPMailer\PHPMailer;


require_once 'phpmailer/Exception.php';

require_once 'phpmailer/PHPMailer.php';

require_once 'phpmailer/SMTP.php';



$alert = "";



$mail = new PHPMailer(true);



if(isset($_POST['submit']))

{

$name = $_POST['name'];

$email = $_POST['email'];

$message = $_POST['message'];

$number = $_POST['number'];


try{

$mail->isSMTP(); // send as HTML

$mail->Host = 'mail.cba.pl'; // SMTP servers

$mail->SMTPAuth = true; // turn on SMTP authentication

$mail->Username = 'tu był mój mail na cba'; // Your mail

$mail->Password = 'a tu było haslo'; // Your password mail

$mail->Port = 587; //specify SMTP Port

$mail->SMTPSecure = 'tls';

$mail->CharSet = 'utf-8';

$mail->isHTML(true);

$mail->setFrom('tu był mój mail na cba');

$mail->addAddress('a tu prawdziwy mail');

$mail->Subject='Message received (contact Page)';

$mail->Body='

<div style="margin: auto; color: #999999; border: 1px solid #000000">

<h1 style="color: #007bff;">Masz nową wiadomość od: '.$name.'</h1><br>

<p>E-mail: '.$email.'</p><br>

<p>Numer Telefonu: '.$number.'</p><br>

<p>Treść Wiadomości: '.$message.' </p>

</div>';


$mail->send();

$alert = '<div class="alert-success">

<span>Message Sent! Thank you for contacting us.</span>

</div>';


}catch(Exception $e){

$alert = '<div class="alert-error">

<span>'.$e->getMessage().'</span>

</div>';

}

}

?>

 

czy może coś źle wrzuciłam na serwer? 

 

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

A jaki to był mail? Bo prawdopodobnie dostałaś jeden z masowo rozsyłanych maili. Jeśli używasz tego samego hasła w wielu miejscach, to jest spora szansa, że kiedyś już wyciekło wraz z e-mailem. Można to sprawdzić choćby na Have I been pwned?.

Jeśli korzystasz z tego samego hasła w kilku miejscach, to polecam je zmienić. A najlepiej zacząć stosować manager haseł i mieć osobne hasło do każdej strony.

komentarz 23 marca 2021 przez bbarcik Nowicjusz (120 p.)

O rety faktycznie! dziękuję bardzo za uświadomienie blush

jednak jeszcze dopytam, czy można jakoś ukryć hasło w phpmailerze? czy jest ono tam całkowicie bezpieczne?

komentarz 23 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Sposoby pewnie są (np. zmienne środowiskowe), ale hasło w kodzie jest w miarę bezpieczne i nie powinno wypłynąć tak długo, jak nie wypłynie sam kod.

No i zawsze można ograniczyć straty: użyj unikalnego hasła do maila z cba i wówczas nawet jak wypłynie, to ktoś będzie miał dostęp tylko do tego maila.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 4,141 wizyt
–2 głosów
2 odpowiedzi 836 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,133 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...