• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bardzo głośne wiatraczki w laptopie od jego kupna.

0 głosów
896 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez ninjapolski2 Początkujący (280 p.)

Witam wszystkich forumowiczów :)
W październiku 2020 roku kupiłem laptopa:
https://www.morele.net/laptop-hp-15s-eq0017nw-9px06ea-6868118/
Niestety, bardzo głośno chodzą wiatraki. Wystarczy, że wejdę do panelu logowania i już często zaczynają pracować. Raz chodzą, a raz nie. To taka trochę loteria. Prawie żadnej aplikacji w autostarcie i działaniu w tle nie mam włączonej. Nie wiem, o co chodzi. W mojej siostry laptopie może nawet MS Teams chodzić, a i tak jak już to się lekko wiatraczki uruchomią wtedy, ale bardzo lekko, chociaż, że ma i3 10th generacji. Dałbym na gwarancję, lecz nie wiem, czy mnie wyśmieją, a po drugie mam teraz lekcje w formie zdalnej... Macie jakieś pomysły? Jakoś może zdiagnozować czy coś? Jakby się potwierdziło, że na gwarancję, to bym dał. Mam ją jeszcze do 17.10.2022r.
Ogólnie kupiłem z RTV Euro AGD.
Proszę o odpowiedź w jak najszybszym czasie. Byłbym na prawdę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Sebastian :)

komentarz 21 marca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Nie wiem jak to działa w HP, ale Dellach jest coś takiego jak Power Manager. Jest opcja Cool, która działa podobnie do tego, co opisałeś. Nadal na przykładzie Della, są dwie opcje zmiany tego, jedna z poziomu systemu, przez dedykowaną aplikację, drugi przez bios. Warto na to zerknąć.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 marca 2021 przez Szymon Kurkiewicz Nowicjusz (140 p.)

Cześć :).

Zacznę od twojego porównania do laptopa siostry. Pamiętaj że procesor i3 10th będzie z natury przystosowany do cichej biurowej pracy, jego zarządzanie termiką jest zupełnie inne niż w twoim Ryzenie 5, temperatury na rdzeniach będą rozkładać się zupełnie inaczej. Tak jak ktoś już wspomniał w poprzednim komentarzu twój komputer może działać w trybie "lepszej wydajności" co oznacza że cicha praca to dla niego drugorzędna sprawa i zamiast zmniejszyć taktowanie CPU w celu wychłodzenia urządzenia uruchomi pełną moc wentylatorów. Nie jestem pewny czy HP udostępnia tak jak DELL specjalną aplikacje w której możesz sterować zarządzaniem termiką w laptopie ale z pewnością znajdziesz rozmaite ustawienia z tym związane w panelu sterowania pod zakładką Opcje Zasilania, u mnie ponieważ mam właśnie della jest wybrana opcja planu zasilania "DELL" która pozwala oprogramowaniu dostawcy mojego laptopa na zarządzanie tymi funkcjami. Ta informacja pozwoli ci przybliżyć odpowiedź na pytanie jakie ustawienia zasilania fabrycznie stosuje HP. 

Możesz stworzyć własny plan zasilania lub edytować już obecny wchodząc w zakładkę "zmień ustawienia planu" a następnie "zmień zawansowane ustawienia zasilania", jednak jeśli już chcesz się pobawić to zalecam ci stworzenie własnego planu w tym właśnie celu. smiley  

Spróbuj także zajrzeć do biosu ponieważ tam też mogą znajdować się funkcje które pozwolą ci dobrać szybkość obrotów wentylatorów (RPM) do temperatury CPU. Jednak radzę uważać ponieważ ustawienia fabryczne zazwyczaj nie są przypadkowe i pozwalają twojemu prockowi na optymalną pracę przy obciążeniu. Złe ustawienie może obniżyć wydajność twojego laptopa. 

Kolejną sprawą która zmienić głośność pracy urządzenia jest aktualizacja biosu. Dzieje się tak ponieważ tam tak jak wspomniałem to właśnie bios może sterować działaniem chłodzenia. W tym celu aby ułatwić sobie zadanie użyj fabrycznej aplikacji HP, tej która wyświetla ci na pasku narzędzi jako znak zapytania wink. Jeśli usunąłeś aplikacje bądź wyłączyłeś jej opcje minimalizacji do zasobnika to nazywa się ona HP Support Assistant i można ją bez problemu pobrać ze strony HP. W niej uruchom wyszukiwanie aktualizacji sterowników a ona wyszuka najnowsze stery i inne oprogramowanie dla twojego komputera. Najlepiej zainstaluj wszystko co sugeruje ci aplikacja i zobacz czy praca laptopa ulegnie zmianie. 

Pozdrawiam cię i życzę samych sukcesów w rozwiązywaniu problemów, Szymon laugh 

komentarz 21 marca 2021 przez ninjapolski2 Początkujący (280 p.)
Dzięki za odpowiedź. W opcjach planu zasilaniach rozszerzonych jeszcze się nie bawiłem. BIOS nie dawno aktualizowałem, ale sprawdzę. W razie czego pomógłbyś ułożyć plan zasilania pod właśnie cichą pracę? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
komentarz 21 marca 2021 przez Szymon Kurkiewicz Nowicjusz (140 p.)

To nic skomplikowanego. Najważniejsze abyś ustawił zasadę chłodzenia systemu na pasywną (przy zasilaniu bateryjnym jak i z zasilacza) czyli taką która opiera się na zmniejszeniu taktowania CPU. Pamiętaj że to obniży wydajność twojego komputera. 

komentarz 21 marca 2021 przez ninjapolski2 Początkujący (280 p.)

to tyle?
smiley
Zobaczę, jak będzie chodziło. zresetuję laptopa i porobię coś na nim przez godzinę.

komentarz 22 marca 2021 przez Szymon Kurkiewicz Nowicjusz (140 p.)
Witam. I jak zmieniło się coś? :)
komentarz 22 marca 2021 przez ninjapolski2 Początkujący (280 p.)
Może jest ciszej o 2% niż wcześniej. Niestety mało pomogło albo i w ogóle... :/
komentarz 22 marca 2021 przez ninjapolski2 Początkujący (280 p.)
edycja 22 marca 2021 przez ninjapolski2

@Szymon Kurkiewicz, ogarnąłem, że wentylacja się włączą i laptop się nagrzewa, tylko dziwne, że przy discordzie i przeglądarce. Trochę mnie to dziwi... Dotykam miejsce przy wentylacji (przy głośnikach nad klawiaturą) i jest cieepłe, w momencie, kiedy wentylacja zaczęła huczeć. Any Idea? :) Pozdrawiam

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 693 wizyt
pytanie zadane 2 października 2021 w Sprzęt komputerowy przez DreaM Użytkownik (840 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,651 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 548 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w C i C++ przez milosz123 Użytkownik (720 p.)

93,600 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,085 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...