Cześć :).
Zacznę od twojego porównania do laptopa siostry. Pamiętaj że procesor i3 10th będzie z natury przystosowany do cichej biurowej pracy, jego zarządzanie termiką jest zupełnie inne niż w twoim Ryzenie 5, temperatury na rdzeniach będą rozkładać się zupełnie inaczej. Tak jak ktoś już wspomniał w poprzednim komentarzu twój komputer może działać w trybie "lepszej wydajności" co oznacza że cicha praca to dla niego drugorzędna sprawa i zamiast zmniejszyć taktowanie CPU w celu wychłodzenia urządzenia uruchomi pełną moc wentylatorów. Nie jestem pewny czy HP udostępnia tak jak DELL specjalną aplikacje w której możesz sterować zarządzaniem termiką w laptopie ale z pewnością znajdziesz rozmaite ustawienia z tym związane w panelu sterowania pod zakładką Opcje Zasilania, u mnie ponieważ mam właśnie della jest wybrana opcja planu zasilania "DELL" która pozwala oprogramowaniu dostawcy mojego laptopa na zarządzanie tymi funkcjami. Ta informacja pozwoli ci przybliżyć odpowiedź na pytanie jakie ustawienia zasilania fabrycznie stosuje HP.
Możesz stworzyć własny plan zasilania lub edytować już obecny wchodząc w zakładkę "zmień ustawienia planu" a następnie "zmień zawansowane ustawienia zasilania", jednak jeśli już chcesz się pobawić to zalecam ci stworzenie własnego planu w tym właśnie celu.
Spróbuj także zajrzeć do biosu ponieważ tam też mogą znajdować się funkcje które pozwolą ci dobrać szybkość obrotów wentylatorów (RPM) do temperatury CPU. Jednak radzę uważać ponieważ ustawienia fabryczne zazwyczaj nie są przypadkowe i pozwalają twojemu prockowi na optymalną pracę przy obciążeniu. Złe ustawienie może obniżyć wydajność twojego laptopa.
Kolejną sprawą która zmienić głośność pracy urządzenia jest aktualizacja biosu. Dzieje się tak ponieważ tam tak jak wspomniałem to właśnie bios może sterować działaniem chłodzenia. W tym celu aby ułatwić sobie zadanie użyj fabrycznej aplikacji HP, tej która wyświetla ci na pasku narzędzi jako znak zapytania
. Jeśli usunąłeś aplikacje bądź wyłączyłeś jej opcje minimalizacji do zasobnika to nazywa się ona HP Support Assistant i można ją bez problemu pobrać ze strony HP. W niej uruchom wyszukiwanie aktualizacji sterowników a ona wyszuka najnowsze stery i inne oprogramowanie dla twojego komputera. Najlepiej zainstaluj wszystko co sugeruje ci aplikacja i zobacz czy praca laptopa ulegnie zmianie.
Pozdrawiam cię i życzę samych sukcesów w rozwiązywaniu problemów, Szymon