• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyświetlić tekst o aktualnym położeniu myszki na ekranie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
187 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2021 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

Witajcie,

jak wyświetlić tekst o obecnych współrzędnych myszki na ekranie? Mam na razie taki kod:

function showCoords (eventObj) {
            var map = document.getElementById("coords");
            var x = eventObj.clientX;
            var y = eventObj.clientY;
            map.innerHTML = "Współrzędne na mapie: "+ x + "," + y;
            
        }

Również chciałbym podzielić ekran na np. dwie części i z chwilą przejścia na jedną z nich wyświetlić komunikat "Jesteś na lewej stronie ekranu" i adekwatnie "Jesteś na prawie stronie ekranu".

Dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 marca 2021 przez krissto7 Gaduła (3,100 p.)
Możesz postawić warunek typu if(x>window.innerWidth/2) to wtedy będziesz po prawej stornie ekranu i np. usuniesz/dodasz klasę modyfikującą kolor.

O tych współrzędnych to chyba nie do końca poprawnie napisałeś cały kod , powinno być:

map.innerHTML = `Współrzędne na mapie: ${x}, ${y}`;
komentarz 22 marca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Wygląda na poprawnie, operator + łączy stringi.

komentarz 22 marca 2021 przez krissto7 Gaduła (3,100 p.)
Racja , myślałem , ze brakuje cudzysłowu na zakończeniu , a faktycznie jest poprawny.
komentarz 25 marca 2021 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

@krissto7

Dziękuję, możesz dopisać krótki kod w ciele tego IFa, gdzie zmieniałby się kolor? Coś kombinuje, ale nie wychodzi.

komentarz 25 marca 2021 przez krissto7 Gaduła (3,100 p.)
po prostu  

const pobranyelementtextowy = document.querySelector('p');

if(x>window.innerWidth/2) {

pobranyelementtextowy.classList.remove('blue');

pobranyelementtextowy.classList.add('red');

} else {

pobranyelementtextowy.classList.remove('red');

pobranyelementtextowy.classList.add('blue');

// pobranyelementtextowy.style.color = 'red'; // ewentualnie w taki sposób;

}

powinno działać , nie widzę dokładnego kodu htmla/cssa/js więc nie mogę bardziej pomóc.
komentarz 30 marca 2021 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Dziekuję, sprawdze.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 966 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2018 w C i C++ przez qubsonxd Nowicjusz (190 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 600 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...