• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

VBA kopiowanie wartości do kolejnych komórek

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
2,327 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2021 w Visual Basic przez Jarek K. Początkujący (330 p.)
Witam serdecznie. Próbowałem szukać w google ale ciężko mi sformułować pytanie. Chodzi mi o kod w VBA w Excelu. Chciałbym wstawić przycisk i przypisać do niego następujące makro. Wstawiam wartość w komórkę B1, klikam przycisk i ta wartość wstawia mi się w komórkę A1. Potem wpisuję inną wartość w B1, klikam przycisk i wstawia mi się ona do A2 itd. każde kliknięcie powoduje wstawienie do kolejnej komórki wartości z B1. Słownie wyobrażam sobie jak ma to wyglądać. Robię pętlę gdzie zmienną mam i jako numer wiersza. W każdym przejściu pętla ma wstawić wartość z B1 do kolumny A o numerze wiersza i zaczynając od 1. Potem zwiększa i o 1 i znów wstawia. Powiedzmy tak dalej do i=10. Wiem że to proste ale jestem początkujący :) z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 marca 2021 przez Paweł Nyczkowski Obywatel (1,620 p.)

spróbuj coś takiego i daj znać

Public Sub Przepisz()
    Dim v As Object
    Dim do_ilu As Integer
    do_ilu = 10

'set v = Worksheets("Arkusz1").Cells(1, 2)
    Set v = ActiveSheet.Cells(1, 2)
    For i = 1 To do_ilu
     If (Worksheets("Arkusz1").Cells(i, 1) = "") Then
        Worksheets("Arkusz1").Cells(i, 1) = v
        Worksheets("Arkusz1").Cells(1, 2) = ""
        i = do_ilu
     End If
    Next

End Sub

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2021 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 24 marca 2021 przez VBService

Proponuję przypisać makro do przycisku, które będzie pobierać wartość z B:1, i będzie sprawdzać, który wiersz w kolumnie A począwszy od 1, 2, 3, ... itd. jest wolny i wpisywać tam wartość z B:1.

VBA Find Blank Cells and insert text

Select first empty cell in column F starting from row 1. (without using offset)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 817 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,304 wizyt
pytanie zadane 23 września 2017 w Visual Basic przez Adam Domański Początkujący (370 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 509 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w Visual Basic przez rafi-vir Nowicjusz (140 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...