• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziwny błąd - Visual Studio

Object Storage Arubacloud
+1 głos
257 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2021 w Inne języki przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)

Cześć, mam taki o to problem. Tworzę bota na discorda, mam główny plik main.js oraz inne pliki w kategorii komendy. Zrobiłem do tego czasu 3 różne komendy, które działają bez problemu; następnie chciałem zrobić komendę "afk", ale po wpisaniu "node ." w konsoli wyświetla mi się następujący błąd:

 

PS C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot> node .
internal/modules/cjs/loader.js:883
  throw err;
  ^

Error: Cannot find module 'quick.db'
Require stack:
- C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\commands\afk.js
- C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\main.js
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:880:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:725:27)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:952:19)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:88:18)
    at Object.<anonymous> (C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\commands\afk.js:2:12)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1063:30)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1092:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:928:32)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:769:14)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:952:19) {
  code: 'MODULE_NOT_FOUND',
  requireStack: [
    'C:\\Users\\Brajan\\Desktop\\Kangaroobot\\commands\\afk.js',
    'C:\\Users\\Brajan\\Desktop\\Kangaroobot\\main.js

próbowałem resintall programu node.js, usuwać pliki node_modules oraz package-lock.json a następnie instalować jeszcze raz komendą, ale nic nie działa..

 

pierwszy kod jest to main.js a drugi to afk.js (czyli komenda)

const Discord = require('discord.js');
const client = new Discord.Client();
 
const prefix = '-';
 
const fs = require('fs');
 
client.commands = new Discord.Collection();
 

const commandFiles = fs.readdirSync('./commands/').filter(file => file.endsWith('.js'));
for(const file of commandFiles){
    const command = require(`./commands/${file}`);
 
    client.commands.set(command.name, command);
}
 
 //Console log

client.once('ready', () => {
    console.log('Kangaroo bot is now online. *sigh*');
});
 
client.on('message', message => {


    if(!message.content.startsWith(prefix) || message.author.bot) return;
 
    const args = message.content.slice(prefix.length).split(/ +/);
    const command = args.shift().toLowerCase();
  
    if(command === 'clear'){

        client.commands.get('clear').execute(message, args);
    } 

    if(command === 'ping'){

        client.commands.get('ping').execute(message, args);
    } 
    
    if(command === 'ticket'){

        client.commands.get('ticket').execute(message, args);
    } 

    if(command === 'afk'){

        client.commands.get('afk').execute(message, args);
    } 


});
 
client.login('kod...');
 



 

const discord = require('discord.js')
const db = require('quick.db')


module.exports.run = async (Client, message, args, prefix) => {
    
    if(!message.content.startsWith(prefix)) return;

    const content = args.join(" ")
    await db.set(`afk-${message.author.id}+${message.guild.id}`, content)
    message.channel.send(`you are now afk.\nReason: ${content}`)
    
}

module.exports.help = {
    name: `afk`,
    aliases: []
};


 

komentarz 15 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
Nie znam się na modach do discorda ale wynika z tego komunikatu że użyłeś błędnej ścieżki do modułu/ moduł nie został zainstalowany (za pomocą npm)
komentarz 15 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
jeśli chodzi o komendę npm install to nie działa.
komentarz 15 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
A pokażesz co wpisujesz w konsoli?
komentarz 15 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
npm install

npm start

itd..
komentarz 15 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
No bo po npm install powinna być nazwa pakietu:

npm install <pakiet>
komentarz 15 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
npm install quick.db

npm install -g node-gyp

 

próbowałem te 2 opcje i nic...

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 marca 2021 przez niezalogowany
edycja 15 marca 2021

Error: Cannot find module 'quick.db' 

Zainstaluj odpowiedni pakiet w projekcie.

https://www.npmjs.com/package/quick.db

https://quickdb.js.org/

npm install quick.db

Pozdrawiam i Powodzenia wink

komentarz 15 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)

Niestety również nie działa. Występuje jeszcze inny błąd:

C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\node_modules\better-sqlite3>if not defined npm_config_node_gyp (node "C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\npm-lifecycle\node-gyp-bin\\..\..\node_modules\node-gyp\bin\node-gyp.js" rebuild --release )  else (node "C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\node-gyp\bin\node-gyp.js" rebuild --release )
gyp ERR! find Python
gyp ERR! find Python Python is not set from command line or npm configuration
gyp ERR! find Python Python is not set from environment variable PYTHON      
gyp ERR! find Python checking if "python" can be used
gyp ERR! find Python - "python" is not in PATH or produced an error
gyp ERR! find Python checking if "python2" can be used
gyp ERR! find Python - "python2" is not in PATH or produced an error
gyp ERR! find Python checking if "python3" can be used
gyp ERR! find Python - "python3" is not in PATH or produced an error
gyp ERR! find Python checking if the py launcher can be used to find Python 2
gyp ERR! find Python - "py.exe" is not in PATH or produced an error
gyp ERR! find Python checking if Python is C:\Python27\python.exe
gyp ERR! find Python - "C:\Python27\python.exe" could not be run
gyp ERR! find Python checking if Python is C:\Python37\python.exe
gyp ERR! find Python - "C:\Python37\python.exe" could not be run
gyp ERR! find Python
gyp ERR! find Python **********************************************************
gyp ERR! find Python You need to install the latest version of Python.
gyp ERR! find Python Node-gyp should be able to find and use Python. If not,
gyp ERR! find Python you can try one of the following options:
gyp ERR! find Python - Use the switch --python="C:\Path\To\python.exe"
gyp ERR! find Python   (accepted by both node-gyp and npm)
gyp ERR! find Python - Set the environment variable PYTHON
gyp ERR! find Python - Set the npm configuration variable python:
gyp ERR! find Python   npm config set python "C:\Path\To\python.exe"
gyp ERR! find Python For more information consult the documentation at:
gyp ERR! find Python https://github.com/nodejs/node-gyp#installation
gyp ERR! find Python **********************************************************
gyp ERR! find Python
gyp ERR! configure error
gyp ERR! stack Error: Could not find any Python installation to use
gyp ERR! stack     at PythonFinder.fail (C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\node-gyp\lib\find-python.js:307:47)
gyp ERR! stack     at PythonFinder.runChecks (C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\node-gyp\lib\find-python.js:136:21)
gyp ERR! stack     at PythonFinder.<anonymous> (C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\node-gyp\lib\find-python.js:225:16)
gyp ERR! stack     at PythonFinder.execFileCallback (C:\Program Files\nodejs\node_modules\npm\node_modules\node-gyp\lib\find-python.js:271:16)
gyp ERR! stack     at exithandler (child_process.js:315:5)
gyp ERR! stack     at ChildProcess.errorhandler (child_process.js:327:5)
gyp ERR! stack     at ChildProcess.emit (events.js:315:20)
gyp ERR! stack     at Process.ChildProcess._handle.onexit (internal/child_process.js:275:12)
gyp ERR! stack     at onErrorNT (internal/child_process.js:465:16)
gyp ERR! stack     at processTicksAndRejections (internal/process/task_queues.js:80:21)
gyp ERR! System Windows_NT 10.0.19041
gyp ERR! command "C:\\Program Files\\nodejs\\node.exe" "C:\\Program Files\\nodejs\\node_modules\\npm\\node_modules\\node-gyp\\bin\\node-gyp.js" "rebuild" "--release"
gyp ERR! cwd C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\node_modules\better-sqlite3
gyp ERR! node -v v14.16.0
gyp ERR! node-gyp -v v5.1.0
gyp ERR! not ok
npm ERR! errno 1
npm ERR! better-sqlite3@7.1.2 build-release: `node-gyp rebuild --release`
npm ERR! Exit status 1
npm ERR!
npm ERR! Failed at the better-sqlite3@7.1.2 build-release script.
npm ERR! This is probably not a problem with npm. There is likely additional logging output above.
npm WARN Local package.json exists, but node_modules missing, did you mean to install?

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     C:\Users\Brajan\AppData\Roaming\npm-cache\_logs\2021-03-15T15_49_54_097Z-debug.log
npm WARN kangaroobot@1.0.0 No description
npm WARN kangaroobot@1.0.0 No repository field.

npm ERR! code ELIFECYCLE
npm ERR! errno 1
npm ERR! better-sqlite3@7.1.2 install: `prebuild-install || npm run build-release`
npm ERR! Exit status 1
npm ERR!
npm ERR! Failed at the better-sqlite3@7.1.2 install script.
npm ERR! This is probably not a problem with npm. There is likely additional logging output above.

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     C:\Users\Brajan\AppData\Roaming\npm-cache\_logs\2021-03-15T15_49_54_343Z-debug.log
PS C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot> node .
internal/modules/cjs/loader.js:883
  throw err;
  ^

Error: Cannot find module 'discord.js'
Require stack:
- C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\main.js
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:880:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:725:27)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:952:19)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:88:18)
    at Object.<anonymous> (C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\main.js:1:17)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1063:30)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1092:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:928:32)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:769:14)
    at Function.executeUserEntryPoint [as runMain] (internal/modules/run_main.js:72:12) {
  code: 'MODULE_NOT_FOUND',
  requireStack: [ 'C:\\Users\\Brajan\\Desktop\\Kangaroobot\\main.js' ]

 

błąd mówi, żeby wpisać to:

npm install -g node-gyp

po czym większość błędów się naprawia, oprócz tego:

Error: Cannot find module 'discord.js'
Require stack:
- C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\main.js
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:880:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:725:27)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:952:19)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:88:18)
    at Object.<anonymous> (C:\Users\Brajan\Desktop\Kangaroobot\main.js:1:17)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1063:30)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1092:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:928:32)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:769:14)
    at Function.executeUserEntryPoint [as runMain] (internal/modules/run_main.js:72:12) {
  code: 'MODULE_NOT_FOUND',
  requireStack: [ 'C:\\Users\\Brajan\\Desktop\\Kangaroobot\\main.js' ]

0 głosów
odpowiedź 15 marca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

spróbuj zamiast z node modules usunąc node-modules i skorzystać z 
 

enable-pnpm
pnpm i

https://pnpm.js.org/cli/install/

komentarz 16 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
enable-pnpm : The term 'enable-pnpm' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try a
gain.
At line:1 char:1
+ enable-pnpm
+ ~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (enable-pnpm:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException
0 głosów
odpowiedź 16 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

Wiem że chcesz napisać rozszerzenie do discorda ale najpierw powinieneś się zapoznać z npm i ideą modułowości programu. Z tego co patrzyłem potrzebujesz tych modułów:

const discord = require('discord.js')

const db = require('quick.db')

zrób następujące czynności:

  1. Skopiuj swoje skrypty
  2. Usuń cały folder tego projektu (zrobił się tam niezły bałagan), ale zachowaj swoje skrypty
  3. Wklej je do innego folderu
  4. Otwórz konsolę w tym nowym folderze i wpisz:
    1. npm install quick.db
      npm install discord.js 

       

  5. Jeżeli błąd dalej występuje wpisz w konsoli: 
    1. npm install -g node-gyp
      
  6.  Poczytaj sobie o modułach i npm, dość dobry artykuł masz tutaj: https://medium.com/jeremy-keeshin/hello-world-for-javascript-with-npm-modules-in-the-browser-6020f82d1072
  7. Jeżeli błąd dalej występuje zerknij do dokumentacji discorda, z tego co wiem jest dość bogata w przykłady
komentarz 16 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
Zaraz spróbuje, dzięki.
komentarz 16 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
Zadziałało?
komentarz 16 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
Niestety nie..
komentarz 16 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
Pokaż co dokładnie wpisywałeś w konsolę i jaki błąd otrzymałeś
komentarz 17 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
skopiowałem dokładnie to co napisałeś, a błąd był taki sam jak wcześniej.
komentarz 18 marca 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
Wybacz, ale sam już się nie orientuje w tych błędach większość z nich wynika najprawdopodobniej z niepoprawnego zainstalowania modułów. Pokaż na którym błędzie skończyłeś...
komentarz 18 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
dzisiaj zrobiłem reinstall node i visual studio. Pobrałem z innego środowiska i będę próbował jeszcze raz.
0 głosów
odpowiedź 16 marca 2021 przez 72dev Nowicjusz (200 p.)
komentarz 17 marca 2021 przez Kangaroo113 Nowicjusz (130 p.)
spróbuje..

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2017 w C# przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2021 w C# przez Tymek Sandelewski56 Początkujący (330 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 539 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...