• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

używanie operatorów porównania

Object Storage Arubacloud
0 głosów
431 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2021 w JavaScript przez kajman_Rrzeczny Użytkownik (960 p.)
witom

== vs ===

są to dwa rożne operatory, trzeci znak równa sie "==="  że tak powiem ulepsza operator o kolejną umiejętność, dwa znaki równa się sprawdzają dane czy są równe a trzy jeszcze ich typ.

więc czy mogę zawsze używać trzech znaków równa sie === gdy sprawdzam wartości i nigdy nie używać ==? bo wtedy jestem pewien że wszystko będzie dobrze

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 14 marca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 14 marca 2021 przez kajman_Rrzeczny
 
Najlepsza

Podwójny operator porównania przed sprawdzeniem dwóch wartości najpierw sprawdza, czy są jednakowego typu. Jeśli są, to i tak korzysta z algorytmu, który stoi za operatorem potrójnego porównania ⇒ https://tc39.es/ecma262/#sec-abstract-equality-comparison

Jeśli natomiast porównywane wartości są innego typu, to algorytm operatora == dokonuje konwersji typów, aby wygodniej porównać wartości. To sprawia, że np. "123" == 123 zwraca true, bo algorytm konwertuje lewą stronę na typ number i finalnie porównuje 123 === 123, co już jest prawdą.

Dobrą praktyką jest używanie operatora potrójnego porównania ===, bo unika się dzięki temu różnych quirków związanych ze wspomnianą konwersją typów, która w JavaScript bywa upierdliwa. Podwójny operator można czasem spotkać jeśli chce się krótszym zapisem sprawdzić, czy wartość undefined jest równa null, bo potrójny operator zwróci tutaj false.

+1 głos
odpowiedź 14 marca 2021 przez wabior Użytkownik (840 p.)
Musisz wziąć pod uwagę, że wszystko co przychodzi od użytkownika z formularza, np "wiek", będzie stringiem. Porównując go z intem przez === możesz mieć nieoczekiwane efekty.
komentarz 14 marca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
zdjęcia w blob tez?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 96 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2019 w Algorytmy przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,115 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 908 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w C i C++ przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...