• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Obliczanie wektorów - zadanie.

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
291 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
zamknięte 10 marca 2021 przez Zaqu93
Witam, postanowiłem trochę pobawić się fizyką i matematyką i zakupiłem książkę do nauki podstaw fizyki. Jestem w rozdziale pierwszym mechaniki klasycznej i przepracowuje zadania na wektorach. Nie jestem w stanie rozwiązać tego zadania i proszę o podpowiedź:

Wektor A ma komponent y = 9,60m oraz kierunek mierzony względem dodatniej osi y równy 32 stopnie.

a) oblicz komponent x.

b) oblicz wielkość tego wektora.

Ustaliłem jedynie że kąt od dodatniej osi x to 90+32 = 122 stopnie i tutaj pojawia się problem ponieważ nie jestem w stanie znaleźć wzoru, który pozwoliłby na obliczenie komponentu x bez wielkości wektora i odwrotnie. Proszę by ktoś podpowiedział w jaki sposób mogę obliczyć te zadanie.
komentarz zamknięcia: Rozwiązałem zadanie
1
komentarz 10 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,610 p.)
Zrób rysunek (wektor zaczep w punkcie(0, 0)) i zobaczysz trójkąt prostokątny.
komentarz 10 marca 2021 przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
No fakt teraz dopiero to widzę... Dziękuję za podpowiedź, myślałem w tą stronę ale dopiero teraz udało się to wyliczyć.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 197 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,063 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w Matematyka, fizyka, logika przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 148 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2017 w C i C++ przez Dominik Kulis Użytkownik (720 p.)

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,534 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...