• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript od podstaw. Naucz się programowania

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
1,056 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2021 w JavaScript przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)
Cześć!

Jeśli chcecie nauczyć się programowania JavaScript od podstaw, to zajrzyjcie do poniższego artykułu

https://kt.academy/pl/article/js-pierwszy-program

Lekcje przedstawione są w prosty i zrozumiały dla każdego sposób.

Kolejne części pojawią się już niebawem
komentarz 24 marca 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

Cześć!

3. część serii artykułów do nauki JavaScript jest już opublikowana smiley

Z artykułu Zmienne w JavaScript dowiesz się czym są i jak działają zmienne, co różni const i let oraz jak je nazywać, skąd wziął się camelCase, a także czym są null i undefined.

 https://kt.academy/pl/article/js-zmienne

komentarz 31 marca 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

Hej!

Dziś o Warunkach w JavaScript Z poniższego artykułu dowiecie się:

✅ jak działają warunki if, if-else oraz if-else-if,

✅ czym są wyrażenia i operatory logiczne,

a także...

✅ co zrobił Jasio, żeby pójść do kina

JavaScript - warunki 

komentarz 7 kwietnia 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

Cześć!

Dziś kilka słów o pętlach while i for w JavaScript - czym one są oraz jak i kiedy ich używać.

 Pętle w JavaScript

Powodzenia! 

 

komentarz 14 kwietnia 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

Funkcje w JavaScript  czyli o funkcjonalności, która zdominowała współczesne projekty programistyczne, a przez wielu ekspertów określana jest jako "najistotniejsza funkcjonalność języków programowania". 

Z artykułu dowiecie się czym są parametry i argumenty, a także jak przekazywać funkcję do funkcji.
➡️ Funkcje w JavaScript

komentarz 21 kwietnia 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)
edycja 21 kwietnia 2021 przez KasiaSygula

Obiekty w JavaScript to artykuł, w którym wytłumaczone jest czym są obiekty i pola, jak je modyfikować oraz co się dzieje, gdy ich brak.

Dodatkowo, w drugiej części tekstu poznasz format zapisu danych JSON.

 https://kt.academy/pl/article/js-obiekty 

komentarz 28 kwietnia 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Chcesz dodać swoim programom pisanym w JavaScript trochę klasy?

Zrobisz to przy użyciu metod, operatora "new" oraz dzięki samym klasom.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule Elementy programowania obiektowego w JavaScript

https://kt.academy/pl/article/js-klasy

 

komentarz 28 kwietnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Można się na forum pochwalić własną twórczością czy pokazać fajny tutorial, ale to nie jest prywatna tablica ogłoszeń, więc informowanie o każdym jednym wpisie co kilka dni nie ma sensu, nie przesadzajcie.
komentarz 28 kwietnia 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)
@Arkadiusz Waluk cały post dotyczy nauki programowania w JavaScript, więc jeśli ten temat Cię nie interesuje, nie musisz czytać. Dzięki stałej publikacji tutaj dostajemy dużo wartościowych komentarzy i wskazówek do samego tekstu od ludzi, którzy się z nami uczą. Dzięki temu książka, którą planujemy wydać i przekazać chętnym za free nie będzie miała błędów.

Życzę uśmiechu i dobrego dnia!
1
komentarz 28 kwietnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Cieszę się, tyle że forum to nie jest miejsce dla stałej publikacji jedynie waszych treści. Forum jest miejscem, z którego korzysta każdy i każdy może pisać swoje wątki. Wyobraź sobie co by było, gdyby każdy z użytkowników zaczął tu stale publikować informacje o wszystkich swoich poczynaniach/każdym wpisie na blogu/każdym filmiku na YT. Podpowiem: na forum nie byłoby nic innego, tylko zalew informacji od każdej osoby co właśnie opublikowała. A to nie o to chodzi.

Jak najbardziej, mamy nawet specjalną kategorię "nasze projekty", więc fajnie się podzielić z innymi linkiem do swojej twórczości, ciekawego kursu, trochę rozpromować swoją inicjatywę. Od tego też jest to miejsce. Wstawić jednego posta, może dwa, może odświeżyć za jakiś dłuższy czas, gdy jest coś nowego. Nie można jednak zrobić sobie tutaj prywatnego serwisu informacyjnego wyłącznie o swoich wpisach czy innych inicjatywach.

Wzajemnie, dobrego dnia ;)
1
komentarz 28 kwietnia 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)
Dlatego też kolejne artykuły dodajemy jako komentarz, zgodnie z zaleceniem Comandeer'a, żeby nie zaśmiecać całego forum, a jedynie updatować nasz własny wątek.

Ale też rozumiem Twój punkt widzenia, ogarniemy to tak, żeby ci, którzy się z nami uczą niczego nie przegapili, a jednocześnie żeby treści tutaj pojawiały się rzadziej :)

Pozdrawiam :)
komentarz 5 maja 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Nie wiesz, czym są tablice w JavaScript? Chcesz wiedzieć, jak dodawać i wyciągać z nich wartości oraz jak sprawdzić ich wielkość?

Przeczytaj poniższy artykuł, a wszystko stanie się jasne

https://kt.academy/pl/article/js-tablice

komentarz 12 maja 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

"Iteracja" brzmi jak słowo zaczerpnięte z czarnej magii?

W programowaniu oznacza to po prostu przejście po wszystkich elementach zbioru.

Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu "Iteracja po tablicy w JavaScript"

https://kt.academy/pl/article/js-iteracja

komentarz 19 maja 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Funkcje strzałkowe są we współczesnym programowaniu bardzo popularne ➡️ zwykle używane są jako krótszy zapis funkcji bez nazwy.

Szczegóły oraz możliwości ich wykorzystania poznasz dzięki artykułowi "Funkcje strzałkowe w JavaScript"

Kt. Academy

komentarz 26 maja 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Nadszedł czas, aby zdobywaną tygodniami wiedzę wykorzystać w praktyce!

Od dziś przez ❗️kolejne 4 tygodnie❗️ na naszym blogu będzie ukazywać się seria artykułów pt. “Napiszmy grę w JavaScript”

Część 1. dostępna już teraz

https://kt.academy/pl/article/js-pong1

Kolejna część ukaże się już w środę 2 czerwca

komentarz 28 maja 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Zastanawiasz się, jak i od czego zacząć naukę programowania?

kursy internetowe

YouTube

książki

bootcampy

To tylko niektóre z wielu przykładów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej zajrzyj do artykułu Jak nauczyć się programowania? napisanego przez doświadczonego programistę, Marcina Moskałę.

➡️ https://kt.academy/pl/article/nauka-programowania

komentarz 4 czerwca 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

“Nauka programowania to przede wszystkim praktyka”

Aby jednak nie była ona zbyt nudna, warto wykorzystać w tym celu gry programistyczne

Poniższy artykuł “Gry w służbie programowania” przedstawia przykłady, które skutecznie pomogą Ci w poszerzaniu wiedzy, przy jednoczesnej dobrej zabawie

Kt. Academy

komentarz 11 czerwca 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Czy smartfon może nam służyć jako narzędzie do nauki programowania?

W jaki sposób możemy go wykorzystać, aby ćwiczyć kodowanie w autobusie, poczekalni czy parku?

Odpowiedzi oraz przykłady znajdziecie w artykule "Nauka programowania na telefonie”

https://kt.academy/pl/article/nauka-programowania-na_telefonie

komentarz 18 czerwca 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Chcesz zostać programistą, ale nie wiesz jak się do tego zabrać?

Poniższy plan pomoże Ci zaplanować tę ścieżkę rozwoju krok po kroku❗️

Jak zostać programistą?

https://kt.academy/pl/article/jak-zostac-programista

komentarz 25 czerwca 2021 przez KasiaSygula Nowicjusz (100 p.)

Jaka jest przyszłość programowania? Czy warto iść w tym kierunku, czy też po chwilowym boomie wartość programistów zacznie spadać?

Poniższy artykuł analizuje stan branży programistycznej i przewiduje, jaka w związku z tym może czekać ją przyszłość

Kt. Academy

2 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 17 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
edycja 17 marca 2021 przez Comandeer

Tak na szybko.

https://kt.academy/pl/article/js-pierwszy-program

JavaScript został stworzony, by strony internetowe nabrały życia. Technologie, które były wcześniej (HTML i CSS) […]

CSS jest młodszy niż JS. JS powstał w roku 1995, CSS (wg wiki) w 1996, ale faktycznie zaczął być wykorzystywany na szerszą skalę dopiero gdzieś w okolicach 2005.

Może Cię zastanawiać, czemu w poniższym kodzie zostało wypisane dodatkowe undefined. To jest dodatkowa funkcjonalność konsoli - automatycznie wypisuje ostatnią wprowadzoną wartość. Możesz o tym myśleć tak, jakby ostatnia linia kodu była wypisywana do konsoli jako pierwsza. Ta właściwość bardzo ułatwia testowanie prostych operacji. Gdy już poznasz wartości i operacje z następnego rozdziału, odkryjesz że konsola może służyć jako podręczny kalkulator. 

Ten fragment jest błędny. Wartość undefined pojawia się z powodu wywołania w konsoli console.log. Konsola bowiem wyświetla wartości zwracane przez funkcję, a console.log nic nie zwraca. Co więcej, wywoływanie console.log w konsoli nie bardzo ma sens, bo… jesteśmy w konsoli i wszystkie wpisane wartości zachowają się, jakby były owinięte w console.log.

Średniki stawia się po to by określić że dana instrukcja jest już zakończona. W niektórych językach, na przykład w Java, są one wymagane i stoją na końcu niemal każdej linii. W innych, na przykład w JavaScript, są one opcjonalne, gdyż sam koniec linii już jest rozumiany jako zakończenie instrukcji.

To nie jest prawda, w JS średniki również nie są opcjonalne, ale działa ASI. Gdyby sam koniec linii był rozumiany jako zakończenie instrukcji, to wówczas choćby taki kod byłby uważany za błąd składni:

someFuncCall(
    parameter1,
    parameter2
);

Jest kilka powodów dlaczego sporta programistów zawsze ich używa mimo iż nie muszą:

  • kiedyś były wymagane i przyzwyczajenia pozostały […]

 To też nie jest prawda, bo zawsze były i cały czas są.

Jeśli średnik znajduje się w środku linii, możesz go traktować tak jakby był znakiem enter.

Nie można, bo koniec linii nie jest równoznaczny z końcem instrukcji. Stąd zasady ASI są tak złożone i mogą prowadzić do niespodziewanych rezultatów w przypadkach, w których nie stosuje się średników.

https://kt.academy/pl/article/js-wartosci

To, jak działa znak == w JavaScript jest skomplikowane i radzę ominąć ten temat. Jeśli go spotkasz, zamień go na potrójny znak równości ===.

Działanie tego operatora jest podstawową wiedzą o języku w przypadku języków dynamicznie typowanych! Od koercji typów się w nich nie da uciec.

Dodatkowo rada, żeby zawsze zamieniać == na === jest sama w sobie szkodliwa! Istnieje sporo przypadków, w których użycie == jest jak najbardziej pożądane, np value == null.

Wszystkie liczby w JavaScript są typu number4 

A BigInt? Jest wzmianka w przypisie, nie zauważyłem.

Czasem może wystąpić potrzeba zamiany jednego typu na inny.

  • Zarówno boolean jak i number najłatwiej jest zamienić na string poprzez dodanie ich do pustego stringa "".
  • string najłatwiej jest zamienić na number przy użyciu parseInt.
  • string czy number najłatwiej jest zamienić na boolean poprzez porównanie do wartości, którą uznajemy za true.

Boolean i number najłatwiej (i najbardziej elegancko) zamienić na string przez wywołanie String. Sposób tutaj podany wymaga znajomości działania operatora z różnymi typami danych, co nie jest omówione.

A string i number nie da się zamienić na boolean przez porównanie do innej wartości. A już na pewno nie przy pomocy operatora ===, bo tam nawet nie dojdzie do rzutowania wartości, przy oblaniu pierwszego sprawdzenia, czy wartości są tego samego typu. Rzutowanie nastąpiłoby (ale i tak tylko na czas porównania!) przy użyciu operatora ==, którego w tym rozdziale się nie opisuje i wręcz każe zamieniać na ===. To, co jest pokazane w przykładach, nie jest rzutowaniem.

Poza typami number, string i boolean, JavaScript wspiera jeszcze:

  • null oraz undefined, które wprowadzimy przy okazji omawiania zmiennych w rozdziale Zmienne,
  • funkcje (function), którym poświęcony jest rozdział Funkcje,
  • obiekty (object), którym poświęcony jest rozdział Obiekty. 

A BigInt? A symbole? Funkcje nie są osobnym typem, są obiektami:

Every JavaScript function is actually a Function object. This can be seen with the code (function(){}).constructor === Function, which returns true.

 

komentarz 17 marca 2021 przez niezalogowany
Będzie to na WebKrytyku?
2
komentarz 17 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Na razie nie, bo większość rzeczy opisałem tutaj.
komentarz 17 marca 2021 przez Marcin Moskala Nowicjusz (100 p.)

@Comandeer, bardzo dziękuję za te poprawki. Szczególnie że jest to dla mnie bardzo ciężki rozdział - jak wyjaśnić czym jest programowanie najkrócej jak to możliwe, prostymi słowami i w dodatku tak by nie wprowadzać w błąd. Brakowało mi krytycznego spojrzenia z zewnątrz i cieszę się że takie otrzymałem.

Chciałbym podkreślić przy tym, że 100% poprawność nomenklaturowa nie jest najwyższym priorytetem tej książki. Jest nim to, by treści były jasne i łatwo przyswajalne. Chcę dać także współczesne spojrzenie na ten język. Wielu początkujących skarżyło mi się że większość książek uczących programowania jest nadmiernie przekomplikowana, albo uczy przestarzałych funkcjonalności. 

CSS jest młodszy niż JS. JS powstał w roku 1995, CSS (wg wiki) w 1996, ale faktycznie zaczął być wykorzystywany na szerszą skalę dopiero gdzieś w okolicach 2005.

Ciekawe, nie wiedziałem. Aby nie wprowadzać w błąd, usunąłem wstawkę o HTML i CSS.

Ten fragment jest błędny. Wartość undefined pojawia się z powodu wywołania w konsoli console.log. Konsola bowiem wyświetla wartości zwracane przez funkcję, a console.log nic nie zwraca. Co więcej, wywoływanie console.log w konsoli nie bardzo ma sens, bo… jesteśmy w konsoli i wszystkie wpisane wartości zachowają się, jakby były owinięte w console.log.

Popełniłem błąd, zmieniłem na "powyższym kodzie". Rozwinąłem też to zdanie, ale poza tym nie widzę różnicy między tym co Ty i ja napisaliśmy. Rozumiem, że jest między nami zgoda że wyświetla się, bo jest to wartość zwracana z `console.log()` (jak pokazuje poniżej), a konsola automatycznie wyświetla ostatnią wartość.

const ret = console.log()
console.log(ret) // undefined
console.log(ret) // undefined
console.log(ret) // undefined

To nie jest prawda, w JS średniki również nie są opcjonalne, ale działa ASI. Gdyby sam koniec linii był rozumiany jako zakończenie instrukcji, to wówczas choćby taki kod byłby uważany za błąd składni:

Nie jestem pewien jak zaaplikować tę sugestię. Jeśli chodzi o słownictwo, to z tego co wiem to średniki są opcjonalne bo działa ASI. Jak wyszukałem na szybko to z raczej jest zgoda co do takiej nomenklatury (np. https://mislav.net/2010/05/semicolons/).

Ja tu widzę dwa pytania:
1. Czy ich używać?
2. Jak je wyjaśnić?

Co do użycia, skłaniam się jednak ku przekonaniu że w książce dla początkujących, gdzie dodatkowo każdy dodatkowy znak jest ciężarem (mam ograniczoną liczbę znaków w linii zanim złamie) lepiej będzie ich uniknąć.

Co do tego jak się używa, to jest to trochę jak rozmowa spacje czy taby. Widziałem już naprawdę dziesiątki profesjonalnych projektów. Pewnie więcej wymagało średników, ale nie brakuje też i takich, gdzie się ich nie używa jak nie potrzeby.

Zmieniłem opis tak, by bardziej podkreślić ich wartość i istotność. Czy jest on w takim kształcie satysfakcjonujący?

To też nie jest prawda, bo zawsze były i cały czas są.

To znów zabawa nomenklaturowa. Z mojej perspektywy nie są, bo nie trzeba ich stawiać. Chyba, że inaczej zadecyduje zespół.

W komentarze dot kolejnego rozdziału wgryzę się już jutro. Postaram się je dogłębnie przemyśleć, podobnie jak te wspomniane wcześniej jeszcze raz. Napomnę tylko że o BigInt piszę w stopce, nawet przekopiowałeś linka do niej (to ta czwórka).

2
komentarz 17 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

 Jeśli chodzi o słownictwo, to z tego co wiem to średniki są opcjonalne bo działa ASI. Jak wyszukałem na szybko to z raczej jest zgoda co do takiej nomenklatury

MDN

Some JavaScript statements must be terminated with semicolons and are therefore affected by automatic semicolon insertion (ASI):

W specyfikacji ES wyraźnie też widać, gdzie muszą być średniki.

Rauschmayer też przypomina, że średniki są wymagane i powinno się ich używać.

Co do użycia, skłaniam się jednak ku przekonaniu że w książce dla początkujących, gdzie dodatkowo każdy dodatkowy znak jest ciężarem (mam ograniczoną liczbę znaków w linii zanim złamie) lepiej będzie ich uniknąć.

A ja uważam, że powinno się uczyć JS-a ze średnikami, bo są one integralną częścią składni tego języka. Nieużywanie średników może prowadzić do błędów, których początkujący po prostu nie zrozumie (bo nie ma odpowiedniej wiedzy o ASI).

Co do tego jak się używa, to jest to trochę jak rozmowa spacje czy taby.

Nie do końca, bo wybór między tabulatorem a spacją nie zmieni semantyki kodu.

Zmieniłem opis tak, by bardziej podkreślić ich wartość i istotność. Czy jest on w takim kształcie satysfakcjonujący?

Jest lepiej, ale wciąż znajduje się tam nieprawdziwa informacja, jakoby koniec linii był równoznaczny z zakończeniem instrukcji. Nie jest, przykład pierwszy z brzegu:

[ 'ala', 'ma', 'kota' ]
.join( ' ' );

Gdyby w JS-ie koniec linii był równoznaczny z końcem instrukcji, druga linia tego kodu wyrzuciłaby błąd, bo join nie odnosiłby się do żadnego obiektu i kropka byłaby błędem składni. Ale błędu nie ma, bo instrukcja nie zakończyła się wraz z końcem 1. linii.

Napomnę tylko że o BigInt piszę w stopce, nawet przekopiowałeś linka do niej (to ta czwórka).

Faktycznie, nie zauważyłem, przepraszam. 

1
komentarz 1 kwietnia 2021 przez Marcin Moskala Nowicjusz (100 p.)
edycja 2 kwietnia 2021 przez Marcin Moskala

@Comandeer Postanowiłem wprowadzić średniki w przykładach. Po przemyśleniu lepiej wyrabiać w czytelnikach intuicję gdzie powinny być.

komentarz 2 kwietnia 2021 przez Marcin Moskala Nowicjusz (100 p.)

@Comandeer, Nie rozumiem stwierdzenia:

A string i number nie da się zamienić na boolean przez porównanie do innej wartości. A już na pewno nie przy pomocy operatora ===, bo tam nawet nie dojdzie do rzutowania wartości, przy oblaniu pierwszego sprawdzenia, czy wartości są tego samego typu. Rzutowanie nastąpiłoby (ale i tak tylko na czas porównania!) przy użyciu operatora ==, którego w tym rozdziale się nie opisuje i wręcz każe zamieniać na ===. To, co jest pokazane w przykładach, nie jest rzutowaniem.

Czemu miałbym dokonywać rzutowania? Chodzi o to, że jak chcemy by "true" było true, a inne false, to że możemy porównać:

const value = "true" // albo "false"
const isTrue = value === "true"

Wydaje się to najsensowniejszym sposobem na uzyskanie wartości logicznej ze stringa zawierającego albo true albo false. Nie rozumiem zastrzeżenia. Czy może tekst jest niejasny?

Funkcje nie są osobnym typem, są obiektami

Moim zdaniem to raczej detal, który raczej nie pomoże osobie nowej. Mają swój typ zwracany przez typeOf i z tego co wiem są tak traktowane. 

function a() {}
typeof a // "function"

Co do symboli to nie słyszałem by miały typ w JS. Nie jestem specjalistą z tego języka, raczej specjalizuje się w Kotlinie, ale kojarzę je raczej jako elementy składniowe języka, a nie wartości. 

1
komentarz 2 kwietnia 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Wydaje się to najsensowniejszym sposobem na uzyskanie wartości logicznej ze stringa zawierającego albo true albo false.

JS to język dynamicznie typowany. Jeśli chce się zamienić dowolną inną wartość na boolean, po prostu się rzutuje: Boolean( 'string' ).

To, co zrobiłeś, nie jest uzyskaniem wartości logicznej ze stringa, ale po prostu porównaniem stringa do innej wartości – dlatego uzyskujemy tutaj booleana.

W JS-ie typy są płynne, stąd wgl istnieje coś takiego jak truthy values i falsy values. I zaryzykowałbym stwierdzenie, że używa się ich nawet częściej niż pełnoprawnych booleanów.

Moim zdaniem to raczej detal, który raczej nie pomoże osobie nowej. Mają swój typ zwracany przez typeOf i z tego co wiem są tak traktowane.

Hm, są traktowane jak każdy inny obiekt. Mają właściwości, można im zmieniać prototyp, nawet tworzyć instancję funkcji:

Function.prototype.isAFunction = true;

const func = new Function( '' );

console.log( func.isAFunction ); // true
console.log( func.length ); // 0
console.log( typeof func ); // 'function'

Zresztą to widać też w specyfikacji ES, gdzie wprost napisano, że typ function przeznaczony jest dla obiektów posiadających wewnętrzny slot [[Call]].

Co do symboli to nie słyszałem by miały typ w JS. Nie jestem specjalistą z tego języka, raczej specjalizuje się w Kotlinie, ale kojarzę je raczej jako elementy składniowe języka, a nie wartości. 

Symbole to są wartości:

const symbol = Symbol( 'name' );

console.log( typeof symbol ); // 'symbol'
komentarz 4 kwietnia 2021 przez Marcin Moskala Nowicjusz (100 p.)

@Comandeer, wprowadziłem średniki i zmieniłem opis tak by uwzględniał białe znaki. Czy teraz jest poprawny?
https://kt.academy/pl/article/js-pierwszy-program

1
komentarz 4 kwietnia 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Tak, myślę, że teraz jest w porządku.
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

Hej!
Właśnie opublikowaliśmy 2. część serii artykułów JavaScript od podstaw - Wartości.
Nauczycie się z niego czym są wartości w JavaScript, jak działają teksty, liczby, wartości logiczne oraz czym są... stringi 

➡️ https://kt.academy/pl/article/js-wartosci

Powodzenia! 

3
komentarz 17 marca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

Jest kilka powodów dlaczego sporta programistów zawsze ich używa mimo iż nie muszą:

Hej, może wypadałoby trochę zredagować treści zanim się wrzuci, bo to nie jest "zachęcające" jak macie mnóstwo literówek  

 

Średniki stawia się po to by określić że dana instrukcja jest już zakończona. 
Niemniej, przy przeglądaniu przykładów z innych źródeł, możesz się natknąć na przykłady w których autorzy je stawiają.

Ja zdecydowałem się pominąć je w całej książce, aby nie komplikować dodatkowo kodu.

Z takim podejściem ,nie chciałbym pracować z tobą w jednym projekcie, lub z programistami którzy do tego tak podchodzą, swoją drogą- właśnie dlatego nie znoszę "gówno kontentu", który uczy złych rzeczy  

komentarz 17 marca 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)
Cześć!

Dziękuję za wskazanie błędu, już poprawione. Teksty są redagowane, ale niestety błędy zdarzają się nawet najlepszym... Dlatego też w samym artykule mamy opcję zostawiania komentarzy, każdy, kto ma uwagi, znajdzie błędy albo po prostu chce wyrazić swoją opinię, może taką notatkę nam zostawić. I tak samo jak w przypadku tego forum, zawsze na takie komentarze odpowiadamy.

Co do drugiej części - zadaniem książki jest wprowadzić w podstawy programowania, niekoniecznie od razu tłumacząc wszelkie zawiłości. Dlatego części nie aż tak konieczne, są pomijane. Ale przekażę wszystkie uwagi autorowi, być może zmieni trochę swoje nastawienie :)

Pozdrawiam!
komentarz 17 marca 2021 przez Gecko123 Nowicjusz (100 p.)

@Wiciorny, mówisz "mnóstwo literówek", a wymieniasz jedną. To gdzie jest to mnóstwo?

Co do średników, to zależy od zespołu. Zresztą, jak już jest się w poważnym zespole, to jest jslint czy pretty co tego pilnują. 

2
komentarz 17 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Co do średników, to zależy od zespołu. Zresztą, jak już jest się w poważnym zespole, to jest jslint czy pretty co tego pilnują. 

Jak już to ESLint i Prettier. I tak, zależy od zespołu, ale tłumaczenie w tym rozdziale jest całkowicie od czapy. JS wymaga, żeby każda instrukcja była zakończona średnikiem i zrozumienie, dlaczego można je pominąć, wymaga znajomości ASI. 

2
komentarz 17 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

@joannaktacad, informacje o kolejnych rozdziałach proszę dodawać po prostu jako komentarze do samego postu. Nie ma za bardzo sensu nieustannie odświeżać tego wątku.

komentarz 17 marca 2021 przez joannaktacad Nowicjusz (160 p.)

@Comandeer, a ok jasne, przepraszam trochę nie ogarnęłam. Od następnego razu tak zrobię wink 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 6,180 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2016 w SQL, bazy danych przez jankiel89 Początkujący (450 p.)
+18 głosów
17 odpowiedzi 2,314 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dq118 Początkujący (310 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 307 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...