• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd kompilatora, odwoływanie się do funkcji a do metody.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2015 w C i C++ przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

Napotkałem dziwny błąd kompilatora, nie mam pojęcia jak naprawic kod. Oto i on: 

||=== Build: Debug in SFML_TEST (compiler: Copy of GNU GCC Compiler) ===|

E:\ZZZ\SFML_TEST\efekt.h|46|error: no matching function for call to 'thor::CallbackTimer::connect0(void (Efekt_podpalenie::*)())'|
E:\BIBLIOTEKI\THOR\include\Thor\Time\CallbackTimer.hpp|104|note: candidate: thor::Connection thor::CallbackTimer::connect0(std::function<void()>)|
E:\BIBLIOTEKI\THOR\include\Thor\Time\CallbackTimer.hpp|104|note:   no known conversion for argument 1 from 'void (Efekt_podpalenie::*)
||=== Build failed: 1 error(s), 14 warning(s) (0 minute(s), 1 second(s)) ===|

Jeżeli dobrze rozumiem, to oczekiwana jest zwykła funkcja a nie metoda klasy. W dokumentacji (http://www.bromeon.ch/libraries/thor/v2.0/doc/classthor_1_1_callback_timer.html) 

nie ma niestety przykładu w OOP. Jeżeli można, to czego ten błąd tak dokładnie dotyczy? 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Bład dotyczy tego, że do funkcji wysyłasz argument niewłaściwego typu bez zdefiniowanej konwersji do typu oczekiwanego podaj linikę, w kótrej wywala błąd(46)
komentarz 23 sierpnia 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

timer.connect0( &listener );

gdzie listener to funkcja void klasy Efekt_podpalenie a timer to obiekt klasy z zewnętrznej biblioteki. 

timer.connect0 oczekuje adresu funkcji do wywołania. Jako że nie używam go  w main.cpp tylko w obiekcie nie wiem jak ten argument wysłać (jakiej składni uzyć). 

Teoretcznie robi się to tak : 

#include <Thor/Time/CallbackTimer.hpp>
 #include <iostream>

void listener(thor::CallbackTimer& trigger) //alternatywnie listener0, która nic nie otrzymuje
 {
     std::cout << "expired" << std::endl;
     trigger.restart(sf::seconds(1.f));
 }

int main()
 {
     thor::CallbackTimer timer;
     timer.connect(&listener);
     timer.restart(sf::seconds(1.f));

for (;;)
         timer.update();
 }

komentarz 23 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Myślę, że wiem o co chodzi mamy klasę o nazwie załużmy obj i ona ma metodę void listener(thor::CallbackTimer& trigger) delkaraca zmiennej obj object. Skoro funkcja connect0 wymaga adresu tej funckji to jej wywołanie powinno wyglądać

timer.connect0( &(object.listener(thor::CallbackTimer& trigger));
//lub powinno też działać
timer.connect0(object.listener);

chyba że jest to metoda statyczna to zamiast object. daj obj:: i powinno działać

komentarz 23 sierpnia 2015 przez adrian17 Ekspert (349,960 p.)
timer.connect0( &(object.listener(thor::CallbackTimer& trigger));
//lub powinno też działać
timer.connect0(object.listener);

Prawdopodobnie żadne z nich się nie skompiluje.

Ja bym owinął wywołanie metody w lambdę, minimalny przykład:

#include <functional>
struct CallbackTimer{ // zacytowane z dokumentacji
	void connect(std::function< void(CallbackTimer &)>){}
};

struct Efekt_podpalenie{
	void listener(CallbackTimer& trigger){}
};

int main(){
	Efekt_podpalenie obiekt;
	CallbackTimer timer;
	timer.connect(
		[&](CallbackTimer &trigger){
			obiekt.listener(trigger);
		}
	);
}

timer.connect0 oczekuje adresu funkcji do wywołania.

Konkretniej wymaga obiektu std::function, który może się skonstruować między innymi z adresu funkcji.

edycja 23 sierpnia 2015 przez Dash
@EDIT

Pomysł Adriana działa perfekcyjnie, a szczerze mówiąc pierwszy raz widzę czym są wyrażenia lambda w c++. Człowiek ciągle się czegoś uczy :).

Serdzecznie wszystkim dziękuję!
(cóż, lambdy powstały między innymi właśnie po to żeby umożliwić robienie czegoś takiego w prosty sposób :P Ewentualnie jeszcze std::bind który robi to samo ale mniej.)
komentarz 23 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Sprawdziłem to i rzeczywiście standard nie zezwala utwożenia wskaźnika do metody składowej klasy ale jak zmienisz ją na metodę statyczną i i wywołanie timer.connect0(&(obj::listener));

Tak, zajęło mi chwilę zatrybienie że używasz struktur zamiast klas (także pierwszy raz takie coś widzę), pierwotnie myslałem że muszę deklarować nowe struktury dla każdej klasy, a następnie na tym operować i tak dalej - skomplikowane i nieefektywne.

Tak czy siak, dzięki :)
Ach, przepraszam, typowo w przykładach używam struct zamiast class bo funkcjonalnie robią dokładnie to samo a zyskuję jedną linię bo nie muszę pisać "public:" bo domyślnie wszystko jest publiczne.
Takie pytanko tylko, od zawsze struktury mogły posiadać funkcje czy to jakaś nowość w c++11? Z tego co pamiętam to w mojej książce było wspomniane że tak jak np. Unie mogą przechowywać jedynie zmienne.

Jak chcesz to moze odpowiesz w osobnym poście i skopiujesz rozwiązanie problemu, z chęcią dałbym Ci najlepszą odpowiedź, żeby w przyszłości ludzie mogli to szybko znaleźć.
Od zawsze w C++ struct i class oznaczały praktycznie to samo i można było z nimi robić to samo, jedyną różnicą są domyślne poziomy dostępu (public/private) i dostępu przy dziedziczeniu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 390 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2022 w C i C++ przez HUBSON2912 Obywatel (1,460 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 368 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2020 w Python przez PIxEL Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 251 wizyt

93,024 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,290 komentarzy

62,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...