• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie przyjaznego linku do podstron dodawanych do strony za pomocą JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
455 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2021 w JavaScript przez Pooki Obywatel (1,500 p.)

Cześć Wszystkim,

Jestem w trakcie pisania bloga. Ogólny mój zamysł jest taki, że stworzyłem w HTML elementy, które nie będą ulegać zmianie w zależności od podstrony, czyli menu oraz footer. Pomiędzy tymi dwoma elementami stworzyłem container w którym chcę wyświetlać zawartość za pomocą JavaScript w zależności od podstrony.

W tym miejscu pojawia się mój problem. W momencie w którym aktualizuje zawartość containera(czyli zmieniam podstrony) za pomocą JS to link do wszystkich podstron jest z końcówką "index.html"(Przykładowadomena.pl/index.html), a chciałbym, żeby po naciśnięciu przycisku np. Kontakt dodawała się cała zawartość dla podstrony "kontakt" a link wyświetlał się np. w taki sposób Przykładowadomena.pl/kontakt zamiast (Przykładowadomena.pl/index.html).

Słyszałem o czymś takim jak friendly URL, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Czy jest może możliwość ustalania takiego linku za pomocą JavaScript?

Pozdrawiam,
Pooki 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,500 p.)

Zobacz tu:https://stackoverflow.com/questions/31038046/friendly-url-only-javascript

Ale IMO lepiej do tego użyć pliku .htaccess, co zaś wiąże się z serwerem i PHP.

komentarz 7 marca 2021 przez Pooki Obywatel (1,500 p.)
Przy użyciu pliku .htaccess musiałbym już dodawać podstrony za pomocą php prawda?
komentarz 7 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,500 p.)
edycja 7 marca 2021 przez SzkolnyAdmin

Tak, utworzyć szablon i ładować kontent przy pomocy np. metody GET (+ ewentualnie AJAX). Zainteresuj się systemem szablonów w PHP. Sam .htaccess odpowiada tylko za przyjazne adresy. Zobacz także: https://miroslawzelent.pl/kurs-html/przyjazne-adresy-linkowanie-podstron-fontello/

Tu masz odnośny watek na forum: https://forum.pasja-informatyki.pl/308076/jak-uzyc-jednego-szablonu-strony-do-wyswietlania-wielu-podstron

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2021 w JavaScript przez xjafajx Użytkownik (740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,269 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 132 wizyt

92,958 zapytań

141,920 odpowiedzi

321,149 komentarzy

62,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...