Więc tak, kupiłem sobie nowe słuchawki Razer Kreken X Mercury, ale są one na jednego jacka. Wszystkie sterowniki są najnowsze, a słuchawki na innym urządzeniu działają (na telefonie były testowane - zarówno dźwięk jak i mikrofon), natomiast gdy podłączam je na przednim panelu do jacka, to pojawia się takie okienko:

Wyświetla je Oprogramowanie od mojej płyty głównej dotyczące karty dźwiekowej (audio).
I mam do wyboru jak widać Headphones, mic in, line in. Gdy wybiorę Headphones to dźwięk w słuchawkach działą ale mikrofon już nie i w panelu dźwięku jest tak:

Gdy wybiorę natomiast mic in, to działa tylko mikfon ale dźwięku nie słychać, a w panelu dźwięku wygląda to tak:

dlatego i zauważyłem, że gdy jest na headphones to dostępny jest speakers, a gdy przełączę na mic in to nie jest i przez to pewnie nie słyszę (w tedy przełącza się na Realtek Digital Output):
gdy jest headphones:

i gdy jest mic in

Proszę o pomoc możliwe, ale to tylko moje domysły, że komputer nie obsługuje jacka na speak i mic jednocześnie, i że może być potrzebna przejściówka.