• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Borland C++ Builder 6 -> kompilator blokujący się po n-tej linii kodu

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
331 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2021 w C i C++ przez andysz Nowicjusz (130 p.)

Witam,

mam pewien problem w programie Borland C++Builder 6. Otóż, pisząc kod w pewnym momencie kompilacja się "blokuje", czyli nieważne czy coś dodam czy odejmę z kodu, program pokazuje to co do pewnego momentu napisałem w kodzie.

Nie jest to błąd w kodzie bo jak tworzę nowy projekt i wrzucam wpisany kod to działa, ale po pewnym czasie znów się blokuje.

Nie wiem czy to ja wcisnąłem niechcący jakiś klawisz/e czy to w ustawieniach jest coś nie tak. Prosiłbym o pomoccrying

komentarz 6 marca 2021 przez Great Stary wyjadacz (12,660 p.)
Nie ustawiasz przypadkiem na marginesie breakpointa do debugowania?
komentarz 6 marca 2021 przez andysz Nowicjusz (130 p.)
Niestety to nie to. A jak dodam breakpointa do innej linii kodu to także on nie działa. To jak bym w pewnym momencie pisania kodu użył breakpointa na dalszy kod, który piszę.
komentarz 7 marca 2021 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
To w końcu co Ci się blokuje: kompilacja, czy uruchomiony program?

P.S. może to znak, że czas porzucić wersję 6 na rzecz czegoś nowego, współczesnego.
komentarz 7 marca 2021 przez andysz Nowicjusz (130 p.)

Źle się wyraziłem. Jestem początkujący i jeszcze źle wyrażam słowa. Po kompilacji kodu, uruchomiony program działa, ale gdy potem dopisze/odejmę z niego kod, to nie ma to żadnego wpływu na ponownie uruchomiony program.

P.S. może to znak, że czas porzucić wersję 6 na rzecz czegoś nowego, współczesnego.

Racja. I tak Buildera 6 używałem do skończenia kursu. Ten problem wyżej opisany zostawię sobie jako zadanie do zrobienia i będę dochodził do tego problemu yes

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 marca 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Wygląda. że nie kompiluje się po wprowadzeniu zmian. Zapisujesz zmienione pliki? Czy zegarek w komputerze pracuje poprawnie? Pewnie masz gdzieś opcję "build project" albo coś podobnego. Próbowałeś jej użyć? A opcje "Build All"? Zwykle różne IDE automatycznie wiedzą, że przed uruchomieniem trzeba program przekompilować, ale może coś jest źle w ustawieniach.
komentarz 7 marca 2021 przez andysz Nowicjusz (130 p.)
 Masz rację - 3 dni temu padła mi bateria na płycie głównej, jestem w trakcie wymiany. Nie wiem czemu nie skojarzyłem...

Dziękuję za pomoc i zaangażowanie wszystkim osobom, które kłopotały się tym problemem.

Pozdrawiam!!
+1 głos
odpowiedź 8 marca 2021 przez Szymczak_7 Obywatel (1,860 p.)
Wygląda na to że oglądasz kurs z pasji informatyki. Stanowczo odradzam, kurs ten jest strasznie wybrakowany i pokazuje wiele złych praktyk, lepiej obejrzyj ten:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLlrATfBNZ98dudnM48yfGUldqGD0S4FFb

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2021 w C i C++ przez xkamiz Użytkownik (500 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2022 w C i C++ przez dark41 Użytkownik (760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt

93,395 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,566 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...